Цветелина Пенкова: Поздравявам всички български социалисти за активността, позицията и урока по демокрация

За първи път тази година проведохме пряк избор за председател.

При средна активност в Европа от 50 % при подобни избори, ние достигнахме 70 %, и това беше забелязано. Поздравявам всички български социалисти за активността, позицията и урока по демокрация“. Това заяви евродепутатът Цветелина Пенкова по време на изказването си пред 50-ия Конгрес на БСП.

Тя подчерта, че този кредит на доверие в БСП е отговорност: „От нашите действия зависи бъдещето на България. Всеобхватна и дълбока криза – социална, политическа, икономическа, институционална- настоящото правителство остава мини пред следващото управление. Обвързването на върховенството на закона с достъпа до европейските фондове може да бъде проблем за България поради дългогодишния порочен модел на управление“.

По думите й това дискредитирано правителство ще определя начина, по който ще се разпределят средствата, отпуснати от ЕС за следващия програмен период – без национален план и обществено обсъждане.

„От нас зависи да превърнем тези средства в инвестиция с дългосрочна възвращаемост. Визиите на държавите в ЕС за трансформация към зелена икономика ще е определяща за достъпа и усвояването на средствата в следващите години. Това е приоритет на всички европейски институции и ние трябва да имаме ясна представа и визия какви проекти ще бъдат представени. „Ще има увеличение на средствата по оперативните програми, но те ще са насочени към зелена икономика, иновация, дигитализация на производствени процеси, образование“, коментира още Пенкова.  

Pin It on Pinterest