Цветан Антов, АБВ: Общинската администрация в Плевен трябва да бъде редуцирана

Интервю с кандидата за кмет на град Плевен от АБВ Цветан Антов за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“.

Водещ: В началото на нашето интервю, представете се с няколко думи за нашите слушатели.
Цветан Антов: Казвам се Цветан Антов, дългогодишен състезател по баскетбол на Плевен и националния отбор. Капитан съм бил и на „Спартак Плевен“, на „Плама Плевен“ в шампионските години и на националния отбор. След това съм се занимавал с частен бизнес и от 4 години, откакто съществува ПП АБВ, съм неин общински и областен председател. Последните 4 години също бях общински съветник и бях председател на постоянната комисия по младежки дейности, спорт и туризъм.
Водещ: Кои са основните предизвикателства, пред които бъдещият кмет на Плевен трябва да се изправи, и съответно какви решения ще предложите вие за тях?
Цветан Антов: Първо, аз се кандидатирам за кмет, защото обичам достатъчно Плевен и съм възмутен от развитието на града и региона в последните 10-15 години. Както на всички е известно, Плевен е най-бързо намаляващия областен център, демографският срив е тотален. Младите напускат града в посока София или по-големите градове в България, или за чужбина. Плевен е бил икономически център на Северна България преди много години и за съжаление сега е в упадък. Но тук за мен по-голямата вина е в управлението на национално ниво, в последните 10-15-20 години, тъй като един кмет на дадена община или населено място не е в състоянието да разкрива работни и конкурентоспособни фирми, които да ангажират младите хора да останат в града.
Водещ: Тоест можем да говорим и за развитие на бизнеса паралелно, за да задържим младите в Плевен?
Цветан Антов: Да, разбира се. Като кмет ще редуцирам общинската администрация, защото още в началото на този мандат нашата група съветници не беше съгласна със структурата, тъй като има пет зам.-кмета, което смятаме, че е достатъчно раздута администрация. Ще трябва да се подобри работата на администрацията, да се облекчи до максимум взаимоотношението на бизнес граждани с общинската администрация в която и ще да е посока.
Водещ: А как вие бихте оценили пък инфраструктурата в града?
Цветан Антов: 20-30 години като не се прави нищо, един кмет много трудно може да подобри тотално инфраструктурата за един мандат. Не е в отлично състояние, особено в крайните квартали и в малките населени места е по-лошо състоянието. В централната градска част е сравнително добре, но това не е достатъчно. Ние ще обърнем повече внимание на крайните квартали и малките населени места в общината.
Водещ: Тоест да няма Плевен на две скорости, както се казва, всички да се чувстват равни и да се полагат еднакви усилия за всички части на града?
Цветан Антов: Абсолютно. Ние като група в общинския съвет този, изминалия мандат, никога не сме се стремели крайно да гласуваме или да подкрепяме или да отхвърляме предложенията на други колеги чисто партийно. Винаги сме гледали за доброто на града и на гражданите. Така че не сме се ръководели партийно кой какво предлага, стига да сме сметнали, че е полезно, ние сме го подкрепяли, или ако е вредно, сме били против.
Водещ: В началото на нашето интервю вие казахте, че името ви е свързвано със спорта. Какво ще направите, за да развиете спорта в Плевен?
Цветан Антов: Вижте сега, в този момент съм адски озадачен, защото всичките ми опоненти прегърнаха идеята за развитието на спорта в Плевен, за построяване на нова спортна зала, за подобряване на другите спортни обекти. Единият от опонентите ми е настоящия областен управител, другият е бивш областен управител. Една община не може изцяло да се ангажира с развитието на спорта. Тъй като знаете, че общините не разполагат с огромни бюджети, за да могат да отделят голям бюджет, и когато дойдат избори, всички се сещат за спорт. В следващите 4 години никой не обръща внимание нито на клубовете, нито на спортната база. Без нормална спортна база, където да се провежда нормален тренировъчно-състезателен процес, не е възможно да се постигне нито масовият спорт, нито високото спортно майсторство. Така че аз обичам спорта и достатъчно с каквото мога помагам. Искам да кажа само, че онзи ден министър Красен Кралев е идвал онзи ден и е обиден защо се е срещал избирателно с определени видове спорт и определени клубове, и е посетил определени спортни бази. Не е посетил всички клубове, защото в Плевен има един клуб по баскетбол, който 40 години е в елита. Няма такъв друг клуб в България в областта на баскетбола, и в града. Няма и е обидно, защото аз лично съм издействал тази зала да се газифицира, да й се оправи покрива. Като председател на комисията само ще ви кажа, че в началото на мандата парите за спорт в Плевен бяха 240 000 лв., в момента са 575 000 лв., не без моето дейно участие съответно. Увеличени да средствата за спорт повече от два пъти. Наистина винаги има да се постигне още повече, всички имат желание за това, но въпрос е на сметки и до възможности на бюджета.
Водещ: Така е. И още една тема – АБВ твърдо отстоява позицията си за АЕЦ „Белене“. Ако бъдете избран вие за кмет на Плевен, в това отношение как ще бъдат насочени усилията ви?
Цветан Антов: АБВ от изминалите ръководители в лицето на бившия президент господин Георги Първанов, сегашния председател Румен Петков, винаги са отстоявали и са били винаги за осъществяването на АЕЦ „Белене“. Аз също съм. Това е един жизненоважен проект за осъществяване в нашия район. И той е въпрос на национална сигурност и за възраждане, това ще вдигне доста икономическия растеж на региона.
Водещ: Нови работни места се предполагат също.
Цветан Антов: Абсолютно. Те са съпътстващи, не само докато се изгради електроцентралата. Въпросът е, че тук са виновни последните правителства, последните 15-20 години, защото, ако беше стартирало преди 10-15-20 г. АЕЦ „Белене“, доколкото знам до 2019 г. трябваше да стартира първият блок, да работи вече централата. Смятам, че няма да има нито един от опонентите ми да бъде против, независимо от политическата му окраска, защото това не е сериозно, ако има такива, разбира се.
Водещ: Така е. С няколко думи, кои са вашите основни приоритети?
Цветан Антов: Основните ми приоритети са да се опитаме да задържим младите в града, а това може да стане не както популистки приказка „ще докараме инвеститори“. Наистина, в Плевен в последните години дори се появява някакъв чужд инвеститор, последствие затваря, държат хората на минимална заплата, те напускат и се изнасят. Много скоро се изнесе такъв завод за кабели, който преди 5-6 години беше открит. Мерси от такива инвеститори. За мен е по-важно по-добрата комуникация на кмета с местния бизнес, каквото може да се помага и да се дават някакви облекчения, да се насърчава местния бизнес, за да могат хората да останат в Плевен. Аз мога да кажа, че в нашата листа има доста млади бизнесмени, които са предпочели да останат в града, плащат си данъците и осигуряват работни места. Това трябва да се засили, за да може полека-лека да се възродим.
Водещ: Говорим си за младите и как да задържим младите, но какво вие ще направите пък за по-възрастните в Плевен?
Цветан Антов: В нашата програма е заложено да се образува общинско предприятие за социални грижи. От администрацията, която е доста раздута в момента, ще се пренасочат към това общинско предприятие, с оглед по-социално ангажиране към възрастните хора, с построяването на старчески дом или хоспис, както е по-модерно, защото, за съжаление, наистина има доста възрастни и самотни хора, защото техните по-млади близки са в чужбина, най-вече. Тези хора имат нужда от обгрижване и ние сме задължени това да го направим.
Водещ: Да. И ако трябва да потърсим формулата за успешното управление на Плевен, каква би била тя?
Цветан Антов: Нашият слоган е „Заедно да възродим Плевен“. Ако няма разбирателство между различните формации, които ще пропаднат в бъдещия общински съвет, нищо няма да се получи, защото заедно, независимо кой от каква политическа сила е, трябва да работи за възраждането и просперитета на град Пленен.
Водещ: А какво бихте казали на всички, които все още се колебаят дали да излязат и да гласуват на местните избори в неделя?
Цветан Антов: Аз апелирам всички, колкото е възможно повече гласоподаватели, за да се стопи до минимум подкупеният вот, корпоративният вот. Нека да излязат на 27-ми и да гласуват с нашата бюлетина номер 14. Но всеки според волята си, това е тяхно право. Но да излязат да гласуват.

Веселка ИВАНОВА

купуването и продаването на гласове е престъпление

Pin It on Pinterest