Чавдар Минчев: „Триморието“ е трети дипломатичен успех за България

По думите му било добре всяко ново правителство да възприема направеното до момента и да го развива

Инициативата „Три морета“ и най-вече провеждането ѝ в София е трети дипломатически успех за България, след отхвърлянето на Истанбулската конвенция и общата позиция за Северна Македония. Това каза Чавдар Минчев, председател на Съвета по международни отношения към Градския съвет на БСП – София и изпълнителен директор на Националната асоциация за международни отношения пред радио „Фокус“.

„Какво ще стане в бъдеще засега е трудно да се каже, но разностранните интереси и държави, които участват в тази инициатива най-малкото не биха позволили тя да се центрира към определени антируски позиции“, отбеляза той.

Минчев припомни, че страната ни до момента е кандидатствала за няколко проекта, сред тях е магистрала „Черно море“, тунелът „Петрохан“ и Чиренското газохранилище. По думите му било добре всяко ново правителство да възприема направеното до момента и да го развива.

„Една от областите, от която евентуално новото правителство, което ще бъде избрано, ще действа, това е концесионирането на магистралите, в това число и на АМ „Черно море“. Едно е концесиониране, друго е да вземем не само инвеститори да дойдат при нас, но да вземем инвестиции от Фонда за инвестиции на инициативата „Три морета“. Разбира се, за да има активни икономически действия, трябва да има и политическа реалност, както е сега. Фактът, че президентът Радев предложи и Гърция, и Кипър да станат по-активни участници в инициативата, показва че ние тръгваме от „Три морета“ и ще стигнем до „Четири морета“, което е изключително интересно от гледна точка за развитие на потенциала на регионите, тъй като тук са няколко региона, които са свързани в областта на икономиката, инфраструктурата и транспорта“, отбеляза Чавдар Минчев

Pin It on Pinterest