Политика

„Център“: Българската Конституция не е за еднократна употреба

Промяна на промяната на закона след промяната на Конституцията: Извънредното заседание на #Парламента е пореден извънреден цирк, благодарение на конституционалистите от #ГЕРБ#ППДБ и #ДПС.

Оказа се, че закона в и 🇧🇬, и 🇪🇺 е в противоречие с променената им #Конституция.

🤯 Става ясно, че депутатите в последния момент променят три закона – за #БНБ, за #СметнатаПалата и за #Омбудсмана. Причината е, че личностите, оглавяващи именно тези институции не могат да бъдат назначавани за служебни министър-председатели по закон.

😡 Вместо да демонстрират сила след като промениха Конституцията, ППДБ, ГЕРБ и ДПС демонстрираха слабост и некомпетентност. Тънките им сметки за придобиване на всеобхватна власт и разправа с #Президента отключиха защитните механизми на основния закон в държавата (както и трябва да бъде).

🤭 След като никой от техните опции за служебен премиер не може да поеме поста, миналата седмица те ударно входираха закон, който да позволи на #ДимитърГлавчев от ГЕРБ да излезе в неплатен отпуск. Днес извънредно решиха друго – той да бъде временно освобождаван от длъжност🤦🏻‍♂️.

😤 Още парадокси от необмислените и некомпетентни промени на умовете от ППДБ, ГЕРБ и ДПС са, че #Главчев, вече премиер, трябва да избере някой да изпълнява неговите длъжности в Сметната палата, което противоречи на закона.

😵‍💫 По-голям парадокс от промените в Конституцията и ударното кърпене на закони е, че ако шефа на #БНБ стане служебен премиер като му се прекратят временно правомощията, това противоречи на регламентите на Европейската Централна Банка #ЕЦБ, които забраняват на шефа на БНБ да изпълнява политически длъжности.

🥱 Възниква логичният въпрос – колко всъщност са компетентни юристите в ППДБ, ГЕРБ и ДПС? Припомняме, че част от тези юристи са и лидери на политически партии, които от 2015 говорят за правосъдни и конституционни реформи.

🙊 Ще има ли лице, което да понесе отговорност за този цирк или ще наблюдаваме как колективната отговорност се изражда в безотговорност? Вие как мислите?

🇧🇬 Некомпетентността и корупцията са двете лица на една и съща монета – и от двете трябва да се пазим!

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest