БСП в „Лозенец“ подхвана кампания за почистване на алеи и паркови пространства в района

Грижите за мястото и за района, в който живеем, трябва да са постоянни и от всеки гражданин. Така сами ще можем да упражняваме натиск и контрол върху СО, за да си върши работата, коментира председателят на РС на БСП в „Лозенец“ Николай Велчев

Организацията на БСП в „Лозенец“ подхвана кампания за почистване на алеи и паркови пространства на територията на района. Първият трудов ден беше днес в парк „Кошарите“. Председателят на РС на БСП в „Лозенец“ Николай Велчев мотивира сериозна група от младежката организация в района и за половин ден всички заедно успяха да напълнят близо 30 чувала с боклуци. Мотивирани от свършената работа, младежите се уговориха следващата акция от кампанията им „За зелен „Лозенец“ да бъде идната събота, 22 юни, в 11,00 часа. Мястото отново ще бъде парк „Кошарите“. Тогава обаче те ще стартират и подписка за изграждане на детска площадка на територията, тъй като в тази част на „Лозенец“ такава няма.

„На територията на нашия район попадат части от три парка – Борисовата градина, Южния и „Кошарите“, обясни Николай Велчев. – Поставили сме си за цел да почистим основните алеи, където минават хората, от паднали листа и боклуци. Стараем се да събираме пластмасовите предмети, тъй като те най-много замърсяват и не се  разграждат“. 

Районният председател на БСП в „Лозенец“ добави, че управляващите и в Столична община, и в държавата трябва да обърнат сериозно внимание на доброволчеството и да го стимулират. „Има огромен смисъл от него, а ние, българите, сме отзивчиви и добри хора, кометира той. – Връзката човек-природа е изключително важна, а в последните години ние, хората, някак сме й длъжници. Грижите за мястото и за района, в който живеем трябва да са постоянни и от всеки гражданин. Така ние самите ще можем да упражняваме натиск и контрол върху общината, за да си върши и тя работата. А определено управляващите в СО има много какво да наваксват в тази посока. Всички помним трагичния случай от преди няколко години в „Лозенец“, когато изсъхнало дърво падна и уби човек. Сега, покрай обсъждането на ПУП-а на Борисовата градина, отново всички заговорихме за запазване на природата, заставаме срещу строителството на територията на парка, но тези епизодични акции не са достатъчни. Важно е ние, гражданите, да се грижим всеки ден за мястото, където живеем“. 

В почистването днес се включи и председателят на младежкото обединение на БСП в „Лозенец“ Габриел Вълков. „Крайно време е ние, младите, да вземем нещата в наши ръце, каза той. – Преди да мислим за бъдещето, трябва да се погрижим за настоящето. Защото от всеки от нас днес зависи какво ще бъде нашето бъдеще. Акцията по почистването на парк „Кошарите“ беше част от борбата ни за по-качествен и добър живот тук, в България. Когато всеки намери този смисъл, нещата ще започнат да се получават“.

Няма родител, който да не се притеснява за детето си, когато е принуден да го разхожда в парк, пълен с бирени бутилки, фасове и всякакви други битови отпадъци, коментира Георги Борисов от районната организация на БСП в „Лозенец“. „Опазването на природата и средата, в която живеем, е изключително важно за качеството на живота ни, добави той. – То е признак на цивилизоваността ни. Нашият „Лозенец“ е много красив квартал и трябва да го запазим такъв и за децата ни“. 


Pin It on Pinterest