БСП – София: След 71 години искат да преименуват детска градина „Мара Петлякова“ на „Червената шапчица“

Няма да подкрепим това предложение, категоричен бе заместник-председателят на групата на социалистите в СОС Иван Таков

Детска градина №1 в район „Възраждане“ в столицата, която в момента носи името „Мара Петлякова“ – героиня от антифашистката съпротива от Втората световна война, ще бъде преименувана на „Червената шапчица“. За това алармираха общинските съветници от „БСП за България“ в СОС. Докладът е внесен от кмета на района Савина Савова и в него се казва, че инициативата е на директорката, педагогическия съвет и родители.

„Детска градина №1 е построена през 1950 г. и оттогава се нарича „Мара Петлякова“. През 1941 г., заедно с Йорданка Чанкова и Лиляна Димитрова, тя е въдворена в концлагер „Свети Никола“. През 1942 г. трите успяват да избягат от лагера. На 17-ти февруари 1944 г, Мара Петлякова – тогава на 31 години, е арестувана, измъчвана и разстреляна заради антифашистката й дейност в Дупнишкия партизански отряд“, разказа заместник-председателят на групата Иван Таков.

„Вече 71 години детската градина в моя район „Възраждане“ носи името на Мара Петлякова. Сега изведнъж на управляващите в Столичната община им скимнало да го сменят“, коментира той. Таков е възмутен и от мотива за преименуването – в София нямало друга градина с името „Червената шапчица“, а приказката оказвала възпитателна роля с нравствените идеи и простора на въображението.

„За над 10 000 деца не достигат места в яслите и детските градини в София. И вместо да се мисли как този проблем да бъде решен, управляващите се занимават с преименуване на детски заведения“, заяви заместник-председателят на групата на социалистите.

„И нито дума за личността на Мара Петлякова! Вероятно защото в момента политическата конюнктура налага историческите факти да бъдат забравени, изкривени и изтрити. Днес новата фашизоидна пропаганда подменя историята с детски приказки. Утре несъгласните ще ги прати в някой нов „Свети Никола“, заявява Иван Таков, който е категоричен, че този пасквил няма да получи подкрепата на общинските съветници от БСП.

Pin It on Pinterest