БСП настоява в парламента за осигуряване на ваксини за всички желаещи българи

Дадоха  се пари за милиони ваксини, но ваксините ги няма

„Българското правителство сбърка в диверсификацията на броя на ваксините. Срещу милион и половина ваксини от единия вид стоят шест и половина – седем милиона от другия вид по незнайни причини. Някои от тези ваксини не са произвеждат в момента в достатъчни количества, други не са разрешени, а трети няма да бъдат произведени до края на годината. Липсваше и информационна кампания, което доведе до катастрофа във ваксинирането.“  Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от БСП проф. Георги Михайлов относно провала на правителството във ваксинирането на населението и предложението на БСП да започнат преговори за закупуване на други ваксини.

„Водени от намерение да подпомогнем нацията, ние от БСП в лицето на председателя на партията предложихме да бъдат започнати преговори за закупуване на други ваксини. Това не е прецедент – в Унгария са внесени и руски, и китайски ваксини. Други държави като Полша в момента водят преговори.“, припомни здравният експерт. Проф. Михайлов подчерта, че дори комисарят по здравеопазването в Европейския съюз е обяснил, че всяка държава-членка на ЕС може да преговаря с трети страни, за да реши проблема с ваксинирането на гражданите си.

„Това беше и смисъла на нашето предложение. Хората имаха нужда от това, а не вчера управляващите витиевато полу да разрешават и полу да забраняват нашето предложение, а да се помогне на българските граждани, които чакаха по опашките и някои от тях се разболяха.“, подчерта депутатът от БСП.

Проф. Михайлов поясни, че БСП не се фиксира върху руската ваксина, а върху възможността  в България да бъдат внесени ваксини, които да бъдат легализирани и които вече имат място в ЕС. „Това е нашата идея – да помогнем на българската нация и на правителството, което е оторизирано от парламента да се справя с тези проблеми сега и в този момент. Да се прехвърля отново преговорният механизъм към Европейската комисия е абсолютно неуместно и невъзможно да реши този проблем.“, заяви проф. Георги Михайлов.

„Правителство не можа да се ориентира правилно. То се предовери на Европейската комисия. Ние мислихме, че ще има справедливост за България, като бъдат осигурени достатъчен брой ваксини. За съжаление това не стана.“ Това посочи от трибуната на Народното събрание депутатът от БСП доц. Георги Йорданов

Здравният специалист подчерта, че ваксинационният план не може да бъде изпълнен. Той припомни думите на здравния министър, че 70% от българските граждани ще бъдат ваксинирани до месец юни. „С този темп на управляващите ние няма да достигнем тази бройка и след 40 години“, заяви доц.Йорданов.

Народният представител от левицата обясни, че освен европейските и американските ваксини, които в момента са с недостатъчен брой, другите ефективни ваксини са китайските и руските.  Той поясни, че  Китай изнася ваксината си за страните от Персийския залив и Южна Америка и не проявява сериозен интерес към доставяне на ваксини към страните от Европейския съюз.

„Остава най-близката до нас страна – това е Русия.  Това е единственото решение към този момент. Австрия, Унгария, Словакия не само купуват ваксини от Русия, а искат и да ги произвеждат. Австрия в момента е в напреднала фаза за завод за производство на руските ваксини.“, коментира доц. Йорданов.

„Дадоха  се пари за милиони ваксини, но ваксините ги няма. Ако се грижим за българския народ, трябва максимално бързо да се опитаме да доставим необходимото количество ваксини за българските граждани“, бе категоричен депутатът от БСП.  Той предупреди, че иначе влизайки в консултации с държави „Ама бихте ли ни дали ваксини, ама ако имате бихте ли ни дали?“ това обрича  на липса на превенция към болестта българите.

„В момент, в който светът е пламнал, ние не можем да си позволим да оставим българите без лекарство. Важно е всеки българин, който иска да се ваксинира да има възможността да го направи“, заяви доц. Георги Йорданов.

купуването и продаването на гласове е престъпление

Pin It on Pinterest