БСП има визия, възможност и желание да създаде нов модел на управление. Левицата е стабилна, устойчива и предвидима

Основният ангажимент на този парламент е да отстрани ГЕРБ от властта

„Най-важното в момента е отстраняването на модела на ГЕРБ, защото той е олицетворение на задкулисието и корупцията, които са обзели държавата ни и за да може да се случи нещо положително в България, то първо трябва да бъде постигната тази цел.“ Това заяви народният представител от БСП Христо Проданов по повод първото заседание на 45-тото Народно събрание в ефира на БТВ.

БСП има няколко приоритета, които Ирена Анастасова посочи по Нова телевизия: „Първият е овладяване на здравната, икономическа и социална криза. Вторият е отчет на изпълнението на бюджета, ревизия на всички сделки и назначения, и разбира се, приемане на Плана за възстановяване и развитие, което е жизнено важно за страната.“

По думите й Цвета Караянчева е олицетворение точно на това потъпкване на парламентаризма, затова БСП няма да я подкрепи. „За година и половина тя не можа да отстои позицията си на председател на парламента и да доведе министър-председателя в Народното събрание“, каза още Ирена Анастасова.

„Очакваме този парламент, в този му състав, да изпълни основния ангажимент, който му е възложен от българските граждани – да възстанови държавността, да отстрани ГЕРБ от власт и да въведе нормален ред в институциите в държавата.“ Това заяви депутатът от БСП Иван Иванов. По Бг он еър той бе категоричен, че една от целите на БСП е ГЕРБ да не участва повече във властта, така че няма значение кого са предложили за министър-председател. Те са олицетворение на разпада на държавността.

„В момента някои от хората отново са на улицата, защото не вярват, че този парламент ще успее да промени начина на управление, затова сега е ред на новоизбраните депутати да покажат на всички български граждани, че имаме визия, възможност и желание да създадем нов модел на управление, в който има реално разделение на властите и предимство на парламентарната институция, която е записана в Конституцията като основна“, обясни депутатът от левицата.

Предложеният от БСП за зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин бе категоричен, че твърде голям брой хора на тези избори казаха, че не искат повече ГЕРБ и тяхното управление, а ако имаше и най-малкият шанс да има тяхно правителство, то министър-председател щеше да е отново Борисов.

В ефира на БНТ Вигенин заяви: „Този парламент има шанс да бъде работещ, защото в него не се очертава желязно мнозинство, както беше в предишните. Тогава беше ясно, че каквото реши управляващата партия, това ще бъде прието.“ Той добави, че това ще бъде парламент, в който ще се търсят най-добрите решения и около най-доброто ще се намират мнозинствата. „БСП е част от мнозинството, което се формира в този парламент, което е срещу досегашната политика и този модел“, каза още той.

„Никой социалист или наш симпатизант не е поставял под въпрос подкрепата ни към президента“, категоричен бе Вигенин като допълни:  „Президентът беше избран за своя първи мандат благодарение на това, че БСП го подкрепи. Ние не се отказваме от този избор и оценяваме това, което направи в тези 5 години, с позитивна оценка и затова отново ще получи нашата подкрепа, за да продължи своята работа.“

Pin It on Pinterest