БСП-Гурково на 100-годишнината си: Ще пребъдем!

Социалистите в Гурково отбелязаха 100 години от създаването на своята партийна организация с тържествено събрание и концерт през уикенда. Юбилейното събитие уважиха Драгомир Стойнев – зам.-председател на ПГ „БСП за България” и член на ИБ на БСП, Георги Гьоков – член на НС на БСП и председател на ПК по жалбите на гражданите, Атанас Зафиров – член на ИБ на БСП, Румяна Динева – председател на Областния съвет на БСП-Стара Загора,  председатели на общински партийни съвети от областта, наследници на учредителите, ветерани-активисти на партията през различни периоди, симпатизанти, приятели и кандидати за местния вот от областта, сред които и кандидат-кметът на Гурково Стоян Бонев.

Историята на Гурковската  организация представи председателят Добринка Кръстева. Заедно с нейния доклад компютърна презентация проследи моменти от създаването, развитието и дейността на социалистическото движение в старопланинския град. То води своето начало от 1919 година, а неговите основатели са учителите Иван Цонев,  Иван Койчев и още 14 изявени гурковци, сред които и прадядото на Деница Златева, зам.-председател на НС на БСП – Злати Нейков.

„Идеите за свобода, справедливост и солидарност, сплотили в онези времена ядрото на партийната организация, по-късно залягат в подвига и саможертвата им като участници в антифашистката борба. Днес социалистите и антифашистите водим същата битка, макар и в нови условия. Нашата борба е против погрешната дясна политика. Отново сме изправени да тръгнем по пътя на изграждането на една нова национална българска държава, основано на справедливостта и солидарността, гарантиращи високи доходи и просперитет на всички граждани”, се казва  в поздравителния  адрес  на председателя на НС Корнелия Нинова, който бе прочетен от Драгомир Стойнев. Той  поздрави социалистите, пожела им да спечелят предстоящите местни избори и връчи почетно отличие на председателя  на общинската организация Иванка Димитрова за принос в съхраняването на социалистическата идея, за реализация на партийната политика за благото на община Гурково и във връзка с 50-годишната  й активна дейност в БСП.

Грамоти в знак на признателност  и уважение към дългогодишната им партийна дейност получиха още осем членове на Гурковската организация – Вълчо Вълчев, Злати Златев, Гърди Глистев, Петър Дрянов, Андрей Андреев, Иванка Вълчева, Атанас Глистев и Денка Дрянова. Всеки един от тях благодари с вълнение  и гордост, връщайки се през годините на съзидателна дейност в общината и вярвайки, че учредителната идея ще пребъде.  За 100-годишния юбилей поп изпълнителят Стоян Петров и групата му „Бабсбг“ поздравиха  социалистите  в Гурково с най-доброто от своя репертоар и бяха аплодирани горещо.

5 Attachments

Pin It on Pinterest