Политика

БСП: Да се гарантира, че по никакъв начин няма да се изпраща български контингент в Украйна

След като сте толкова убедени, защо не се гласува решение на Народното събрание, реагира Борислав Гуцанов на снизходителното отношение на „коалицията на войната“

„Трябва да се гарантира и ако е необходимо, да се вземе решение на Народното събрание, че по никакъв начин няма да се разреши изпращане на български контингент в Украйна.“ Това заяви председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов от парламентарната трибуна по време на изслушване на служебния министър на отбраната Запрянов по инициатива на социалистите.   

Той изрази притеснения, че през последните години се е направило всичко възможно България да бъде ангажирана с предоставяне на значителни количества боеприпаси, уж с отпаднала необходимост, но водещи до рязко намаляване на боеспособността на Българската армия. Както и да се предоставят ракетите С300, с което допълнително се намалява способността за защита на критичната инфраструктура.

Социалистът отбеляза и въпросителните, които повдига фактът, че през последните 6 години са били дадени около 9 млрд. лв. за модернизация на Българската армия, в резултат на което обаче все още няма нищо насреща. 

„Говори се, че няма да има изпращане на жива сила в Украйна под каквато и да е форма, но след всичките тези действия, не знам дали има разумен човек, който да няма притеснения от това, което се случва“, посочи Гуцанов. 

Той припомни, че БСП веднъж е искала изслушване по темата, след асамблеята на НАТО в София, където се е коментирала възможността за използване на западни оръжия по цели в Русия. По думите му отказът на тогавашното парламентарно „мнозинство на войната“ въпросът да бъде разгледан буди допълнителни притеснения.

„Единствено с гаранция и изрично решение, че няма да се изпращат български войски в Украйна, може да се затвори тази тема, която силно тревожи българското общество“, категоричен бе Борислав Гуцанов. 

В хода на изслушването зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов реагира на репликата на министър Запрянов, че „България се готви за война“: „Кога, г-н министър, сменихте името на Министерството на отбраната с Министерството на войната? Доколкото си спомням, работата на МО е да защитава националната сигурност на страната и да отбранява, а воюването означава агресия и атака. С кого ще воюваме ние?“ 

Секретарят на парламентарната група на социалистите Иван Петков пък сподели информация, че през тази година България планира да прехвърли голяма партида оръжия от мобилизационния ни резерв в Украйна през Черно море. 

„Как подкопаването на отбранителната способност на страната ни и увеличаването на риска да станем страна в руско-украинския конфликт отговоря на интересите на българския народ“, попита министъра той. 

„Независимо от опита на три политически партии да неглижират изслушването, аз не считам, че има български гражданин, който да не се вълнува от този проблем през последните две години и половина. Колкото да се мъчете с някакъв монотонен тон да казвате, че няма никакъв проблем – не, проблем има. И няма защо да си заравяте главата в пясъка и да не разбирате, че това е проблемът на проблемите“, обърна се Борислав Гуцанов към народните представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ в края на парламентарното изслушване. 

„След като сте толкова убедени, защо не внесете решение в Народното събрание и то да бъде гласувано? Защо не ни подкрепихте, когато ние предложихме подобно гласуване? Нима това не оставя голяма въпросителна“, допълни той.

„Уважаеми колеги, въпросът за мира и войната е ключов. Човешкият живот е един единствен и уникален и затова ние сме длъжни да го опазим. И аз ви моля да се държите адекватно на това, което се случва, защото то има отражение върху всяка една сфера на живот. Затова Европа в момента е „по очи“ икономически – заради грешни решения. И дано следващото решение да не бъде такова, че всички да съжаляваме за това, което ще се случи. Дано никога да не стане. Аз силно се надявам да има здрав разум, мъдри решения и да говорим за мирни преговори – това подхожда на България“, заключи Гуцанов.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest