Брекзит: евродепутатите все още подкрепят споразумение, но приветстват подготовката, в случай че такова не бъде постигнато

Европейският парламент се надява на споразумение за бъдещите отношения между Европейския съюз и Обединеното кралство, но има нужда от време, за да упражни правото си на контрол, подчертаха евродепутатите по време на дебат в петък.

Почти всички евродепутати, които участваха в дебата със заместник председателя на ЕК Марош Шефчович и главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, подчертаха, че парламентът предпочита да бъде подписано споразумение с Обединеното кралство, но не с цената на застрашаване на целостта на единния пазар.
Те приветстваха предстоящото гласуване в петък на извънредни мерки в подготовка за възможен сценарий без споразумение. Ораторите подчертаха, че сделката, предложена от ЕС, е безпрецедентна по своя обхват и предложените нулеви тарифи и нулеви квоти, но в замяна на това Обединеното кралство трябва да спазва правилата на лоялната конкуренция.
Твърде краткият краен срок за договаряне на такава безпрецедентна сделка беше определен от Обединеното кралство, припомниха те. Подобно на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, евродепутатите призоваха риболовният флот на ЕС да получи неограничен достъп до водите на Обединеното кралство.
Няколко евродепутати приветстваха сключеното в четвъртък споразумение, което гарантира правата на гражданите и мира на остров Ирландия. Те също така подчертаха, че ако бъде постигнато споразумение след крайния срок 20 декември, определен от лидерите на политическите групи в четвъртък, Парламентът няма да бъде в състояние да разгледа подробно сделката и да вземе решение за нейното влизане в сила на 1 януари 2021 г.
Можете да гледате дебата тук. За да чуете отделните оратори, натиснете върху тяхното име:
Марош Шефчович, заместник председател на ЕК
Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС
Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия), председател на Координационната група за Обединеното кралство
Ираче Гарсия Перез (С&Д, Испания)
Натали Лоазо (Renew, Франция)
Никола Бе (ИД, Франция)
Филип Ламбер (Зелените/ЕОС, Белгия)
Дерк Ян Епинк (ЕКР, Нидерлания)
Мартин Ширдеван (ЕОЛ/СЗЛ, Германия)
Фабио Масимо Касталдо (независим, Италия)

Pin It on Pinterest