Бойко Борисов: Дадоха Централната избирателна комисия в ръцете на кандидата за президент Радев

На Разпети петък, да приемеш закон за три дни, при положение, че ние сме имали препоръки по тази тема – една година преди избори да не се пипа законът.

Целта беще една единствена – Централната избирателна комисия да се даде в ръцете на кандидата за президент. Това заяви председателят на ГЕРБ и министър-председател в оставка Бойко Борисов на брифинг в централата на партията. По думите му големият парадокс се състои в това, че Централната избирателна комисия ще се назначава от Радев, но за да бъде диктатът пълен, авторите на скандалните промени в Изборния кодекс не му направиха методология за избора на членовете на ЦИК. „Кой ще е председател? Нормално е да е най-голямата парламентарно представена сила за демокрацията, това е гласувал народът. Или ще направят същото като в парламента? Къде му е методологията на парламента? Как Радев ще назначи председател, заместник-председател..? И ако не му дадат удобните хора политическите партии, той дали ще ги назначи? Или ще каже „не, не, дайте други“? Това е абсолютно погазване на всички принципи“, посочи Борисов. Председателят на ГЕРБ припомни, че от 20 представители в ЦИК, ГЕРБ имаше 7, а всички останали бяха на другите партии.

Бойко Борисов предупреди, че с промените се въведе една смущаваща терминология, която ще нанесе щети върху демокрацията и срещу която се противопоставиха депутатите от ГЕРБ в пленарната зала. „Какво значи в един закон, който по принцип казва „това може“ и „това не може“, да напишеш „при възможност“? Значи видеонаблюдение ще има при възможност? Ама кой ще определи тази възможност“, попита той?

Борисов заяви, че вече имаме състезание, в което единият отбор ще има и съдиите. „Какво значи „при възможност“? Как ще разбереш и по какъв критерий ще кажеш „в този град ще има и в тази секция, а в тази секция няма да има“? По какъв критерий? Кога ще направят обществените поръчки? Къде ще отива сигналът? А хакерите?!?, попита още председателят на ГЕРБ и припомни, че Съединените щати направиха агенция, която да се бори с намесата в изборния им процес.

„Какво значи 100% машинно гласуване? ОК, кога правят обществената поръчка и от къде ще купят още машини ако трябва? Кога? Това няма ли да се обжалва, ако се явят още кандидати? Или вече е избрана и фирмата, която ги доставя, както беше с Грипените. Това не е за мен новост, новостите ще дойдат за българския народ, когато видят истината с очите си“, предупреди премиерът в оставка. Бойко Борисов попита още как ще разнесат машините до Америка, Австралия, Азия – с тирове, с лодки, платноходки, самолети? „А там къде ще ги инсталират? Кой ще наблюдава кой чука на тези машини? Или вече и там са си създали организация за фалшифициране? Следващ въпрос – ако машината се повреди, казват нашите „страховити“ юристи, ако се повреди машината, тогава на хартия. В първия момент и аз се обърках, но веднага се сетих коя е печатницата на мастит депутат от БСП, където на практика те трябва да отпечатат цялото количество хартия и хартиени бюлетини. Защото те няма да знаят в коя секция ще се счупи или повреди машината. Макар че машина с монопол, произведена във Венецуела, машини, които в Европа не се ползват. Които се ползват във Венецуела, Бразилия, Русия… Които всъщност не са защитени“, заяви министър-председателят.

Бойко Борисов изрази дълбокото си разочарование от това, че още десетки милиони пари на данъкоплатеца ще изтекат в поредното безсмислено състезание, защото и тогава партиите около Радев няма да направят правителство. „Те избягаха от отговорност. Те харчат парите на данъкоплатците в безсмислени упражнения. Няма да има и следващо правителство. Независимо от резултатите. Защото партиите се държат безотговорно. Затова ние отидохме и предложихме кабинет с имена, с хора… И казахме „елате да говорим“. Те не искат да говорим. Добре, приемам го. Ама те не искат и с депутата Трифонов да говорят явно – защото те взеха и върнаха. Те явно не искат и с БСП да говорят. А след два месеца кой ще ни оправи отношенията, като имаме разединител на нацията, а не обединител. Кой ще ни събере и ще каже „вие до кога така ще я карате“, попите Борисов. По думите му веднага след следващите парламентарни избори отново вадим пари на данъкоплатците от бюджета и ще започваме да плащаме за президентските избори. „Извинявайте, бедна държава със стотици милиони за избори! През два месеца! Аз не го разбирам така. Не считам, че това е отговорността“, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов подчерта, че винаги показва къде са вложените пари на данъкоплатците. „Над 100 милиона вложихме за изборите. Демокрацията е скъпо начинание, още повече, че ние го проведохме в пандемия. Още повече, че ги проведохме пред острия поглед на наблюдатели от всички организации, които се занимават с тази дейност. Всички казваха, че изборите са честни и добре проведени. Преди изборите политическите партии имат своите програми, тактика на действие… Това е нормално за демокрацията. Но понеже именно демокрацията е скъпо нещо, политическите партии са длъжни, заради тези стотици милиони, които се дават за избори, да направят необходимото, за да има стабилно управление“, заяви премиерът. Той благодари още веднъж на българите, че отново поставиха ГЕРБ като първа политическа сила. „Не знам как вторият има 250 000 по-малко и е отвял първия. Или тези, които се нарекоха Отровно трио, казват, че ГЕРБ били токсични. Извинявайте, а БСП не е ли токсична, като никой не иска да работи с тях? Ако се окаже, че й дадат мандат и тя го върне. ДПС не е ли токсична, че никой не иска да работи с нея? Ами „Да, България“ не е ли токсична, че никой не иска да работи с нея? Айде малко да си мерим думите и да зачитаме това, което ни е подредил българския народ при едни честни избори“, призова председателят на ГЕРБ.

Министър-председателят напомни, че в Централната избирателна комисия, ГЕРБ само подкрепи избора на председателя. „И в тази Централна избирателна комисия, да напомня, че по време на изборите ГЕРБ беше малцинство. Защото там бяха представителите на БСП, ДПС, на „Да, България“, защото те тогава много добре им дойде да се възползват от възможността, когато не бяха парламентарно представена партия, да имат членове на на ЦИК. Защото ние като демократи, вкарахме и тези партии, които имат евродепутати. Само че сега, като ВМРО изпаднаха под 4-процентовата бариера, веднага побързаха да закрият възможността да има член на ЦИК от партиите, които имат евродепутати. А те се възползваха – просто да Ви покажа какви демократи са“, заяви Бойко Борисов.

„Нe може уважаемата госпожа Нинова да каже, по-бързо да закриваме парламента, да отиваме на избори, защото Борисов продължава да управлява. Ама повече от месец мина, господа. Да си бяхте направили едно правителство, ако ще то да е проформа, както ви е проформа мнозинството в парламента – то е само за да обслужи кандидат-президента Радев. Не случайно се хванаха не с щаб, който да се бори с пандемията. Не случайно не приеха мажоритарния избор, а сложиха една думичка отпред „при редовни“. Ще има мажоритарни избори при редовни избори. Това означава, че следващото правителство трябва да има пълен мандат. Това означава „редовни избори“. При този насипен парламент, при това взаимоотношение между политическите субекти в България, кога ще има пълен мандат? Никога!“, предупреди Борисов. Според него авторите на тези законови поправки  хвърлиха прах в очите на хората, че някога би имало мажоритарен вот. „Ами за партийната субсидия какво стана? Как се сещат така в парламента да отпадне? Нали това им беше предизборната програма“, изрази възмущението си лидерът на ГЕРБ.

Министър-председателят в оставка посочи още, че нашия регион отношенията между Европейския съюз и Русия вече минаха в съвсем нов етап. „За съжаление обратен на етапа, за който съм се борил винаги – за мир, добросъседство и сътрудничество. И то в Черноморския регион. В него навлязоха вече вместо платноходките, за които си мечтаем, най-мощните разрушители, които са кораби с много големи възможности. В събота Европейския съюз работихме и прие декларация, в която ние участваме. Декларация за правата на човека и правата на инакомислещите. Ние винаги тези права сме ги защитавали“, припомни Борисов. По думите му, на председателят на Европейския парламент Сосоли и на заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова, им бе наложена санкция от страна на Русия. „Ние протестирахме. Аз много пъти съм обвиняван заради Балкански поток, заради туристите, заради нашата дружба с Русия и продължавам да считам, че това е правилната политика. Но ние не можем да не осъдим задържането на Навални и не можем да не осъдим на нашия председател на Европейския парламент санкцията и на вицепремиера ни Юрова“, обясни премиерът. Той бе категоричен, че е крещято мълчанието от кандидат-президенте Радев и от депутата Трифонов. „Те казват „това не е наша работа“. Как за Северна Македония викахте комисията, г-н Радев, викахте всички, намесвахте се във външната политика? А когато не Ви е изгодно, казвате „то правителството прави външната политика“, попита Борисов и добави: „Ние сме с гласувана оставка от Вашия парламент. Ние сме отстранени от там, но продължавате умишлено да ни държите. Какво Ви пречеше още преди 15 дни да направите правителство с втория мандат, което да свърши всичката работа и тогава пак служебно правителство? Какво пречеше? Така, както си направихте мнозинството в парламента – елементарно!“ Бойко Борисов бе категоричен, че те не искат да носят отговорност. „Те искат пак да влезем в предизборната кампания, за да могат пак да лъжат. Обаче вече след два месеца пак лъжите им ще излязат наяве“, предупреди той.

„Няма ги третите, айде тях ги знаем, че няма да се изкажат. Но няма ги и четвъртите в подреждането на състезанието политически партии със своя позиция. Пък ги няма и петите, които от сутрин до вечер в евроатлантизма се кълнат. Още не са се събудили сигурно и не са разбрали. Нямат позиция. За шестите да не говорим – те имат друго функция. Те с 4 процента говорят от името на народа, а ние с 25 сме били заминали.. Просто да се чуди човек и да се мае“, възкликна председателят на ГЕРБ.

По време на брифинга министърът на правосъдието в оставка Десислава Ахладова заяви, че се притеснява най-много от това, че Народното събрание започна да приема закони бързо, без обществено обсъждане и без оценка за въздействие. „ЗСВ, НПК, ИК – без да се попитат дори ресорните министерства и ВСС. Какво ли ще пише в новия доклад за върховенството на закона за тия неща“, запита Ахладова. „Мажоритарната система се прие за друг път. Противоречиви текстове в Изборния кодекс. Не е ясно какво ще реши съдът при обжалване, надявам се да не се стигне до касиране на изборите“, обясни още тя.

„Новите варвари направо превъртяха и времето – за една нощ се приема Избпорен кодекс и се обнародва с дата, по-ранна от приемането му“, изрази възмущението си председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Та припомни, че още преди приемането на промените, от ГЕРБ призовахме за здрав разум. „Още в сряда възразихме, че Изборният кодекс не е обсъден нито с обществени оранизации, нито с ресорни ведомства. Получиме закон, според който ще гласуваме, ако е възможно, ако има начин. Не е ясно как ще се обяви поръчката за машините, нито кой ще ги достави“, обясни Атанасова.

„Всяко нещо, направено на Разпети петък, има кой да го съди. Предай на Парламентарната група да не внасят Изборния кодекс в Конституционния съд. Да не обжалват. Нека българските граждани да видят какво са направили. Радев каза още една глупост, че Борисов дълго бавеше машините. Бавя ги, защото коя държава в Европа го прави? Потърсете Рюте – той ми каза: „Бойко, защо не питата? Ние се отказахме, защото не може да се защити резултатът?“ Погледнете Гърция, на кого дават предимство, за да има стабилно управление? Сега наказваме народа насила. Дори и Христо Иванов ще гласува на машина ще, не ще“, заяви на свой ред Бойко Борисов. Той призова президента Радев да си направи правителство с мандата на БСП и да си актуализира бюджета, и попита Слави почна ли да ходи на работа?

Според вицепремиера и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева, ако е вярно, че монополист е венецуелска фирма за машините, тези, които ограничиха правата на българските граждани, не се ли притесняват, че ще купуваме машини от държава диктатура, в която правителството убива собствените си граждани със снайперисти? Държава,  от която са избягали 5 милиона души от глад? „Как 30 машини ще бъдат закарани в една европейска държава, как ще бъдат съхранявани и кои са техниците, които ще ги монтират? Имат ли представа как се правят избори в чужбина“, попита Захариева. Бойко Борисов припомни, че от целия демократичен свят, единствено Радев подкрепи Мадуро. „То се прави умишлено и ще бъде зверска лъжа на тези избори. Стотици ТИР-ове ще тръгнат да носят машини в чужбина. Кой ще ги пази, кой ще чука имената там? Поле ще донесат една торба с листчета“, предупреди премиерът.

„Две неща ми направиха впечатление. Основна парадигма на политическия дискурс е, че партиите на промяната са спечелили изборите. Чудесно – защо не ни пускат да си ходим? В момента всички се състезават кой да бъде по-голям критик, а трябва отговорност. Парламентът се фокусира само върху изборните правила. Това ми прилича на два футболни отбора, които като излязат на терена, първо да преначертаят наказателните полета“, заяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в отговор на журналистически въпрос, че партията няма кандидати за ЦИК, защото няма методология. „Може да са само шампиони по шах или по ветроходство? По кой критерий да ги изберем и как не ги беше срам да накарат хората да работят на Разпети петък през нощта, за да обнародват закона“, възмути се още той. Според Борисов народът има страшен инстинкт. Той е мъдър и ще осъзнае, че дори Живков не е имал президент, премиер и ЦИК, за да се яви на избори, а българинът не обича диктатура.

„След като Татяна Дончева се върна, Мария Капон се върна, Бабикян се върна, Мая Манолова, авторката на „Костинброд“, се върна, абсолютно нормално е и Боби Михайлов да се върне? Нали затова няма да ме смятате виновен“, каза още Бойко Борисов и обясни, че приема протестите, когато те имат разумни искания и от тях произтичат резултати. „Аз съм за протести, те са оздравителни за всеки управляващ, приемал съм ги, когато са идвали под моите прозорци. Стотици милиони затова отидоха при хората с увреждания, двойни учителски заплати, увеличение на заплатите на полицаите, вслушвал съм се в исканията им. Но съм за стабилна държава. Ще вдигнат лихвите по кредити, няма да влезем в Еврозоната, самият Радев бе против, и след това горчиво ще съжаляваме всички“, заяви председателят на ГЕРБ и в отговор на журналистически въпрос добави, че срещу Радев ще изправим умен, красив, с опит, приет на Запад, с добри отношения на Изток, коренно различен спрямо сегашния разединител на нацията. „Няма да съм аз категорично“, подчерта Бойко Борисов.

Pin It on Pinterest