Борислав Инчев: Дарената кръв е спасен живот

Заразителен пример за подражание: Да даряваш кръв вече 20 години

Пример за подражание. Така може да бъде наречен заместник-кметът на община Родопи Борислав Инчев, който е кръводарител от 20 години. Какво го мотивира да дарява кръв и защо го прави вече цели 43 пъти?

Първият път, когато се реших на тази стъпка, беше преди 20 години. Решението беше колкото спонтанно, толкова и добре обмислено, защото преди години имахме нужда в нашето семейство от кръвопреливане. Всъщност, тогава осъзнах колко е трудно да намериш хора, които да се отзоват на момента. Тогава си дадох обещание, че ако съм здрав и винаги, когато мога, ще правя нещо подобно, сподели Инчев в сутрешния ни блок „България сутрин“.

Има постоянна нужда от кръводаряване, а дарената кръв е спасен живот, категоричен е той.

Искам с тези си мои действия по някакъв начин да знам, че поне с малко съм намалил опасността човек в даден момент да изпадне в невъзможност да има кръв. Спомняте си, че преди време имаше напаст от хора, които седяха пред кръвните центрове и работеха с мъката на хората, посочи зам.-кметът на община Родопи пред Bulgaria ON AIR.

Инчев призова обществото и държавата заедно да направят така, че да се развие системата на кръводаряването. Той с личен пример гледа да се включи във всяка кампания и се надява по този начин хора да бъдат увлечени.

Понякога примерът може да е заразителен. Ставал съм свидетел, когато мои познати и приятели ме питат „Не те ли е страх?“ – не, не ме е страх. „Боли ли те?“ – не, не ме боли. Кръводаряването приключва за около десетина минути. Това е просто едно убождане, няма абсолютно никаква опасност, така че не би следвало да има притеснения, увери той.

Няма абсолютно нищо притеснително и когато човек отиде, ще получи удовлетворение, че с даден свой акт той помага на някого, който той дори не познава. Това за мен е изключително ценно – да знаеш, че с нещо на някого някога ще помогнеш, завърши Инчев.

Pin It on Pinterest