Политика

Борислав Гуцанов: Не е нормално служебен кабинет да раздава над 300 млн. лв. с постановления на Министерски съвет

Тази практика трябва да бъде преустановена и още повече, като председател и на Сметната палата, трябва да се въздържате от нея, обърна се той към премиера Главчев

„Служебното правителство започва своята работа с изразяване на сериозни притеснения за финансовото състояние на страната. На този фон не може да не направи впечатление, че на всяко свое заседание Министерски съвет одобрява допълнителни разходи в размер на милиони левове.“ Това заяви председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов от парламентарната трибуна по време на блицконтрол в Народното събрание. 

Той даде няколко примера, свързани с постановления на Министерски съвет за допълнителни разходи в бюджета на МВР – 20 млн. лв., за бюджета на Министерството на правосъдието – 10 млн. лв., за бюджета на Министерството на икономиката – 5 млн. лв. 

„Общо излизат над 300 млн. лв., като допълнително са дадени средства с решения на Народното събрание за „Мини Марица-изток“, „украинската помощ“ за зърнопроизводителите и парите за висшите държавни училища за 539 млн. лв. Разбирате, че за малко повече от 2 месеца се дават над 300 млн. лв., при положение че имаше разбиране, че такива плащания с постановления на МС трябва да бъдат ограничени до минимум“, посочи Гуцанов в изложението на въпроса си към служебния министър-председател Димитър Главчев. 

Стабилно ли е финансовото състояние на страната, откъде идват тези средства, за чия сметка и как са се прехвърлили, попита социалистът. Той изрази и своето притеснение да не би да се наложи да се теглят нови заеми. 

„Когато говорим за парите за мините – те са с решение на Народното събрание и за тях е ясно. Но за другите над 300 млн. лв. считаме, че не е нормално толкова много средства да се раздават с постановления на МС, още повече от служебен кабинет“, отбеляза Гуцанов. Той изрази надежда тази практика да бъде преустановена и да се използва само при крайна необходимост.

„Вие сте и председател на Сметната палата, така че и от тази гледна точка трябва да се въздържате да продължавате по този начин“, обърна внимание Борислав Гуцанов в репликата си към служебния премиер.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest