Политика

Борислав Гуцанов: БСП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, различията ни са сериозни

България се нуждае от експертен кабинет на националното спасение, посочи председателят на групата на социалистите в парламента 

„Подхождаме с нужното уважение към нашия основен опонент през последните 15 години ГЕРБ, че правят опит да съставят кабинет, но нашата позиция е пределно ясна, че не можем да го подкрепим.“ Това заяви председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов от трибуната на Народното събрание. 

По думите му изведените приоритети на това евентуално правителство са потвърдили, че то не може да получи гласовете на българските социалисти.  

„Защото вие не осъзнавате, че през тези 15 години създадохте огромни пропасти в обществото и има сектори, които се превърнаха в пустиня“, обърна се към народните представители на ГЕРБ Гуцанов. 

Според него това не са приоритетите на българското общество. „Ние се нуждаем от обединяваща цел на цялото общество, която да ни даде дух и достойнство, така че нацията ни да има общи стремежи“, посочи социалистът.  

„Вие говорите за парите от Плана за възстановяване и устойчивост. Не считаме, че това може да бъде сериозна цел, защото вие ни управлявахте само допреди няколко месеца и не намерихте начин да бъдат усвоени тези средства. Напротив, даже бяхме на крачка да бъдат затворени ТЕЦ-овете и мините ни“, коментира Борислав Гуцанов. 

Според него вторият приоритет за еврозоната също не е консенсусен. „БСП сме за влизане в еврозоната и това е решение на нашия Конгрес, но влизане тогава, когато България е готова за това. Вие дори не искате да чуете двама нобелови лауреати, които коментират кога и как трябва да се случи влизането в еврозоната“, каза Гуцанов.  

По думите на председателя на парламентарната група на БСП разговорът за държавния бюджет трябва да е за развитието на България в следващите 10-15 години. 

„Защо не се говори за развитието на ядрената енергетика, така че тя да защитава българските интереси и да се прекрати това, което се случва с Белене? Защо не се говори изобщо за развитието на целия сектор „Енергетика“? Ние трябва да защитаваме българските интереси, а не да се водим по чуждите интереси“, посочи Гуцанов. 

Той постави още темите за развитието на селското стопанство, където България десетилетия наред е била лидер, здравеопазването, което по Конституция е безплатно, но всъщност не е, а частни болници източват Здравната каса, както и образованието, откъдето по думите му излизат неграмотни хора.   

„Всички се Кълнем, че трябва да се справим с демографската катастрофа, но не подкрепихте нашите предложения за освобождаване на младите хора до 26 години от данъци, подпомагане на млади семейства с деца и безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст“, обърна се към пленарна зала депутатът социалист. 

Борислав Гуцанов открои и различията по отношение на войната в Украйна: „Ние смятаме, че България трябва да бъде домакин на преговори за мир, а не страна във военния конфликт. Ние сме за мир, а не за война и не считаме, че с даването на повече и повече оръжия може да се постигне мир. България трябва да е лоялен партньор, но заедно с това да защитаваме и своите национални интереси. Трябва да поддържаме добри отношения с всички държави по света – и на Запад, и на Изток, а много често вие гледате единствено в едната посока.“   

„Оставаме с уважение към нашия опонент, но различията ни са сериозни“, заключи Гуцанов и допълни: „Трябва да има кабинет, но експертен – на националното спасение и националното съгласие, който да защитава интересите на Република България и да работи за просперитета на българските граждани.“ 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest