Борис Цветков: Загубихме битката на първа инстанция срещу организаторите на Луковмарш

От шествието печелят хора и институции, които искат обществото да е разделено, смята председателят на БАС – София

За съжаление загубихме битката на първа инстанция срещу организаторите на Луковмарш. Това съобщи пред радио „Фокус“ Борис Цветков, председател на БАС – София. „Предстои заседание на Апелативния съд в София, което е по обжалването на това първоинстанционно решение на съда, което обжалваме – прокуратурата и аз“, каза още той.

Цветков подчерта, че той, заедно с огромно мнозинство от български граждани, а и от граждани на Европа – са категорично против възраждането на нацизма и шестването му по улици и площади. „За съжаление виждаме такива шествия и възраждания не само в България, а и в някои други европейски страни. Какво значи през ХХI век да се твърди, че са излишни или трябва да изчезнат цели групи хора? Това го правят лидерите, организаторите на марша, като слагат под общ знаменател и считат за излишни и че трябва да изчезнат групи хора, като цигани, пенсионери, инвалиди, комунисти и други малцинства. А за Луков и за Жеков мисля, че има достатъчно исторически факти как са били едни от най-яростните изразители и поддръжници на нацизма и на фашизма в България. За ген. Жеков дори има доказателства как от нацистката партия са му изпратени пари, за да му купят апартамент, кола и пари за издаване на вестници и други пропаганди в подкрепа на нацизма и фашизма. Тоест, няма как сега, години по-късно, да се използва всякаква форма за оневиняване и под маската на това, че все пак са били български генерали да се реабилитира или да се парфюмира профашистката и пронацистката им дейност. Това не мога да го допусна“, коментира той.

Председателят на БАС – София изрази радост, че много журналисти, медии и граждани са против това. „Всяка година се противопоставяме и настояваме Столична община и МВР да не го разрешат. И международната общност е категорична, че не трябва да се допуска възраждане на нацизма и фашизма“, допълни той.

Според Цветков две са нещата, заради, които някои хора възприемат ген. Луков, като герой. „Едното е липсата на информация – когато този период от историята не е изучен в дълбочина, поради това, че примерно предишните поколения за тях е било аксиома, че не трябва да се допускат зверствата на Втората световна война – избиването на милиони хора в концлагери, въобще геноцида, на който са подложени и етноси и народи. Сега обаче дълги години след това понеже са по-възрастни, това поколение се е оттеглило вече от активен живот, от една страна се използва, че новите поколения не са се сблъсквали директно с ужасите на войната, от друга страна обаче, се използва и това, че вадят се от предишни техни периоди конкретни техни примерно действия, и се казва, набляга се само на участието им в българските войни преди това, в българската армия, като се изпуска въобще оценката за недопустима и профашистка им и пронацистка дейност“, обясни той.

Борис Цветков уточни, че от Луковмарш печелят хора и институции, които искат обществото да е разделено. „Печелят хора и институции, които искат обществото да е разделено по такъв наглед решен в историята въпрос, а именно непримиреността на обществото срещу нацизма и фашизма. Тоест, ако примерно някой сега иска ние да не сме обединени срещу ограбването на българските богатства, примерно срещу увеличаване на цени на ток и т.н., за да се пълнят печалбите и джобовете на определени компании, повечето извън България. Вместо по тези въпроси обществото да е единно и да каже: „Вижте какво, ние сме за пазарната икономика, но не може едната компания да получава едно, а другата два пъти повече, защото е някак си политическо мотивирано това решение“, заяви Борис Цветков.

Pin It on Pinterest