Борис Цветков: Незабавно да започне строителството на 60 детски градини в райони с недостиг

Той настоява още в първите дни на парламента да бъде внесено от депутатите, и да бъде разгледано и гласувано изплащането на компенсациите за всички кандидатствали и неприети деца

Децата, които чакат за ясла или детска градина в София към днешна дата са 12 500. Половината от тях чакат за ясла, а другата половина – за детска градина. Това каза Борис Цветков, председател на БСП – Искър, пред радио „Фокус“.

„И това при положение, че имаме относително стабилизиране – знаете, че в страната има демографска катастрофа. Но в София има едно относително стабилизиране на броя на родени деца. Всички се надяваме, че рано или късно, държавата ще тръгне напред“, каза още той.

Според Борис Цветков проблемът се корени в това, че преди 10-15 години, в първите години на прехода, са били разграбени 44 детски градини чрез реституции, приватизации и заменки. Това, според него е проблем, който е бил породен от кметове и общински мнозинства.

„Вие знаете, че БСП не е имала през тези години управляваща роля в София. Да, фактически това е донякъде унаследен проблем от сегашното управление от ГЕРБ, но и те имат своята вина. Вече 12 години управляват града и не могат да го решат“, допълни той.

Борис Цветков уточни, че българският народ е бил заблуден за пореден път от бившия премиер миналата седмица. „Българският народ беше за пореден път заблуден от заявление на бившия премиер миналата седмица. Според него в момента се строят 50 или 60 детски градини. По официален отговор, който получихме от зам.-кмета на Столична община, в момента се строят 6 малки нови детски градини“, подчерта Цветков.

От БСП – София настояват да се започне незабавно строителството на тези 60 детски градини в райони с недостиг, защото терен има. Друго важно нещо, за което настояват е още в първите дни на парламента да бъде внесено от депутатите, и да бъде разгледано и гласувано изплащането на компенсациите за всички кандидатствали и неприети деца.

Борис Цветков призова гражданите да бъдат активни и подчерта, че политиците вече са много притеснени и внимателни от недоверието, което получават в изборите, като даде за пример ниската избирателна активност по време на изборите на 11 юли. „Виждате колко малко хора гласуват, заради това, че няма ясно изразен победител. Неслучайно и новите т.нар. „победители“ в програмата си сложиха един от приоритетите – построяване на градини“, коментира Цветков.

Според него, ако хората настояват този въпрос да се реши, никой политик или управляващ няма да си позволи да ги излъже, защото обществото вече не търпи лъжи.

Pin It on Pinterest