Борис Цветков: Готови сме да организираме подписка за връщането на паметната плоча на Марин Боев

Той е категорично против да се местят паметници, защото това е част от историята и тя не може да бъде загърбена

БСП е готова да организира подписка за връщането на паметната плоча на Марин Боев, убит на 3 март 1943 г., която беше демонтирана от кмета на Район „Средец“ Трайчо Трайков. Това каза Борис Цветков, председател на БСП – Искър и на градската организация на Българския антифашистки съюз, бивш народен представител в 45 НС, пред радио „Фокус“.

По думите му ситуацията е изключително нелепа от гледна точка на многото нерешени въпроси и проблеми, които реално касаят столичани, но кметът на района е решил да премести именно тази плоча. “Оказа се, че от всички незаконни обекти, които наистина вадят очите на столичани, на които се развива търговска дейност, печелят се пари, дори убиват хора, той е решил, без да има никаква информация, да премести плочата на Марин Боев, убит на 3 март, забележете заедно с други студенти, които са искали да честват националното освобождение на България от турско робство”, заяви Цветков.

Той припомни, че паметната плоча е изградена през 70-те години срещу Софийския университет, където е Паметникът на Съветската армия. По време на строежа на метрото се е наложило Столична община и Метрополитена да преместят временно плочата. „След това, обаче тя не само не е възстановена на мястото си, но и е загубена. След време граждани инициират поставянето на реплика на оригиналната плоча със същия текст. Тогава Общината се задейства с презумпцията, че едва ли не се е появил незаконосъобразен обект“, добави още Цветков.

Той уточни, че на среща с кмета на Район „Средец“ са настояли да се открият документите, които доказват, че на това място е имало официално поставен паметен знак на Марин Боев. Цветков допълни, че ще настояват виновникът за преместването и унищожаването на автентичния паметен знак да положи усилия да бъде възстановен, ако не същият паметен знак, то максимално близък.

Цветков подчерта, че ако това не се случи, обществени и политически организации, заедно със Земляческото дружество в Кнежа ще вземе преместената от кмета на района плоча и на нейното автентично място ще събират подписка в подкрепа на искането репликата на плочата да остане там, докато се възстанови оригиналът.

Борис Цветков коментира, че паметниците от социалистическия период, между които и този на Съветската армия, трябва да напомнят и на сегашното, и на бъдещите поколения, че Европа е била поставена пред изпитанието да умрат милиони хора заради политически убеждения, заради пол, етнос, сексуална ориентация и т.н. Той подчерта, че паметници на Съветската армия има и в Берлин, и във Виена, но никой в тези европейски общества не си позволява да повдига въпроса за тяхното отстраняване.

“В тези централни и западноевропейски държави има общ консенсус, че трябва да сме непримирими към фашизма и нацизма и към техните проявления в съвременния свят, а именно неофашизма и неонацизма. Има и такава резолюция от 2018 година на Европейския парламент, в която се апелира и граждани, и институции да сме безкомпромисни към всякакви опити да се подменя историята”, каза той.

Цветков коментира, че е категорично против да се местят паметници, защото това е част от историята и тя не може да бъде загърбена. “Това, че сега България е република означава ли, че не трябва да има паметници на българските царе. Или това, че Франция също е република, трябва някой да премахне Енисейския дворец, защото на фасадата има корони. Трябва да сме категорични, че няма да позволим да се подменя историята”, коментира председателят на БСП – Искър Борис Цветков.

Pin It on Pinterest