Борбата за достойнство на ядрените гиганти

Декларацията на петте основни ядрени сили за неизползване и неразпространение на ядрени оръжия, което Bloomberg нарече „rare Statement“, а Российская газета – „обнадеживающий сигнал“, е светъл лъч надежда.

Русия и САЩ заедно да подпишат текста – „В ядрена война не може да има победител“ днес е уникално събитие. То говори за взаимно осъзнаване пред какъв праг се е изправил света. То говори за готовност за диалог. Днес можем да отдъхнем облекчено.

Заедно с Декларацията американският държавен секретар Антъни Блинкен веднага свика Букурещката деветка (Б9) – съюзниците от източния фланг на НАТО – за да  каже от името на САЩ, че Русия продължава да играе дестабилизираща роля чрез военното струпване на границите с Украйна. Блинкен обаче подчерта, че САЩ ще работи за деескалация на напрежението чрез възпиране, отбрана и диалог. Въпреки, че думата „диалог“ е последна в изреждането, тя е основното послание. САЩ са готови за диалог с Русия.

Не й е лесно на Русия с това менгеме, което  силите на НАТО стягат до руската граница. На САЩ също не им е лесно – те твърде далеч стигнаха със заплахите. Това, което е нужно сега на Байдън е да излезе с достойнство от конфликтната ситуация. Без демонстрация на това достойнство американските ястреби ще го задушат.

САЩ направиха ход, като приеха декларацията, предложена от Путин. Сега на ход е Русия – тя трябва да покаже готовност за действия, с които да охлади истеричната пропаганда на Запада. Дали това ще бъде силно намаляване на руските войски до границата на Украйна, ще наблюдаваме.

Автор: Юрий Борисов

Pin It on Pinterest