Боян Чуков: Тази криза ще „разкове“ икономиката на България

Чака ни икономическа депресия и вследствие на нея нарастване на социалното напрежение, а то от своя страна може би ще предизвика смяна на сегашния управляващ партиен елит, казва експертът по международна сигурност

БСП – София дава трибуна на сайта си за различни защитени и обосновани мнения и идеи, свързани не само с миналото, настоящето и бъдещето на партията, а и с обществено-политическата обстановка в страната.

Гост на БСП – София днес е БОЯН ЧУКОВ. Той е експерт по международна сигурност и борба с тероризма. Съветник по външна политика в кабинета на министър-председателя Пламен Орешарски, както и външнополитически съветник и секретар по сигурността в кабинета на министър-председателя Сергей Станишев. Дипломат в Париж и Мадрид през 80-те и 90-те години.

– Как оценявате поведението на управляващите и на опозицията в държавата в кризата, предизвикана от COVID19?

– Поведението на управляващите, за да бъде оценено обективно, трябва да се сравни с това на останалите страни от ЕС. До този момент българското правителството реагира на коронавируса далеч по-своевременно от много други европейски правителства. Които години наред се упражняват в това да ни учат на ум и разум. Естествено, имаше и неудачни стъпки от управляващите, като формиране на паралелно звено от експерти по отношение на националния щаб за борба със заразата. В напрегнат момент като този е необходима строго централизирана система за управление на националната защита от коронавируса. На практика се получава нещо като „кой е по-по-най“ между доктори. А обществото бе принудено да наблюдава лични дрязги в лекарската гилдия. Лично бях смутен от желанието на председателя на НС г-жа Караянчева, която пожела вдигане на надниците на народните избраници. И то в момент, в който всички българи се готвят да посрещнат икономическите трудности в обозримо бъдеще. Мисля, че финансовият министър Горанов е необходимо далеч по-разбрано да обяснява за предприеманите финансово-икономически мерки срещу пораженията, които ще нанесе карантината. Предстои жестоко затягане на коланите. Хората трябва да знаят всяка една стъпка в настоящата финансова политика на управляващите. Най-лошо ще пострада малкият и среден бизнес. Те ще поемат първия удар, който ще генерира голяма безработица. Управляващите много плахо подканиха българските олигарси да се включат в дарителската кампания за набиране средства. А нашите богаташи правят своите „големи пари“ предимно около държавните поръчки или пък някога са ги направили така.

Що се касае до опозицията, то тя е тотално дезорганизирана. Не се наблюдава никаква стратегия. На практика се влачи след събитията. Опозицията чака управляващите да направят някакъв ход, за да се впуснат в яростни критики, които не всеки път са основателни. Ако тя имаше този експертен потенциал, за който претендира, трябваше отдавна да е излязла с изпреварващи предложения за справяне с кризата породена от COVID-19. Тогава и обществото щеше да й обърне по-голямо внимание. Има откъслечни опозиционни разумни гласове, но една птичка пролет не прави. По принцип критиката на опозицията към управляващите в този момент е сбъркана като тон и маниер. Необходимо е да се дават добре премислени правомощия на управляващите и стриктно да се контролира дали няма злоупотреби с тях. В момента поради политически неправилното си поведение опозицията губи тежест. А би могло да бъде точно обратното. Вижте, когато нацията е изправена пред опасност, не може да има бой между пълководците, разбирате ли. Това означава, че не са истински водачи, а са дребни себични души. Има ли опасност, лидерите трябва да работят заедно. Има време за политически битки.

– Адекватни ли са мерките, които бяха предприети и вече 2 седмици са налагани в държавата?

– За да се даде адекватна оценка на предприетите мерки в България, е необходимо те да се сравнят с тези, които са предприети в другите страни от ЕС. Ние сме някъде в златната среда между Унгария и Швеция. Виждате, че у нас не се прави нищо по-различно от това, което правят другите европейски страни. Светът няма опит с подобна криза отпреди и в този смисъл никой не може да каже кои мерки биха били повече или по-малко ефективни. Вижда се, че държавите, които заложиха на стаден имунитет бързо смениха позициите си. Така че мерките изглеждат по-скоро ефективни и със сигурност по-малко рискови, отколкото ако ограниченията бяха по-леки.

– До какво ще доведе ограничаването на основни демократични права на гражданите в България?

– Въпросните ограничения са съобразени с обстоятелствата, които са форсмажорни за света. Кризата е безпрецедентна по своя характер. Както виждате тези ограничения са въведени навсякъде, където има инфекция от коронавирус. В най-голямата демокрация в света, Индия, полицията бие с пръчки нарушителите на карантината или ги наказва да правят лицеви опори. В Израел чрез GPS-а на мобилните телефони се следи дали гражданите отстоят на 2 метра един от друг. В Китай с помощта на изкуствения интелект обикновеният китаец е в нещо като „цифров концлагер“. В Москва са предприети далеч по-драстични мерки, които нарушават основните демократични права на гражданите. По-принцип наблюдаваме тази тенденция в целия свят. България отново е в златната среда. Няма опасност българските граждани да свикнат с ограничаването на техните права. Тъй като тази епидемия ще отмине и се надявам, че всичко ще се върне в нормалните си граници. Ние сме част от ЕС, макар че той е в затруднено положение.

– Как тази криза ще повлияе на икономиката на България и как ще промени държавата ни?

– Тази криза ще „разкове“ икономиката на България. Ще бъдат смазани последните остатъци от средната класа в страната. А много добре знаем, че ако няма средна класа в дадена държава… няма и почва за демокрация в нея. Най-лошото е, че вече светът и ние, естествено, сме прехвърлили точката на обратимост на процеса. Чака ни икономическа депресия и вследствие на нея нарастване на социалното напрежение. То от своя страна може би ще предизвика смяна на сегашния управляващ партиен елит. В това отношение опозицията няма как да не претърпи също радикална качествена кадрова промяна, ако естествено иска да получи вот на доверие от българския гласоподавател. Ако няма кадрово обновление, то ще продължим да наблюдаваме разпад на българската държавност. Както през последните 30-на години.

– Как кризата ще промени Европа?

– Европа вече не е същата. ЕС все още считам, че няма да се разпадне, но ще се парцелира на отделни вътрешни блокове. Още отсега около кризата с коронавируса се наблюдава увеличаване на разрива между Юга и Севера. ЕС ще обеднее. Националният егоизъм избуя неприлично през последните седмици. Вместо европейците да се обединят в борбата срещу епидемията, те започнаха да се правят на „самостоятелно веселящи се единици“. Кризата показа, че европейската солидарност не струва пукната пара. Най-добре това се видя при италианците. Европейските елити и евробюрократите доказаха, че са с изтекъл срок на годност. Необходими са нови хора с нови идеи. Дали ще има възможност да се появят е друг въпрос. Във всички случаи националният суверенитет отново ще излезе на мода. В по-устойчивите нации компрадорският бизнес ще бъде заменен с национален такъв. Ако това не се случи, държавата, която не успее да извърши тази промяна, ще се спомине окончателно.

– ЕС ще успее ли да задържи отворени границите между държавите-членки след тази криза? Може ли това да бъде краят на ЕС?

– Не считам, че все още сме стигнали до края на ЕС. Необходими са промени, които описах по-горе. Границите между държавите-членки и днес не са унифицирани. Не говоря за Шенген. Границите на Унгария са доста нетранспарентни, включително и за граждани на Европейския съюз. Ако отидете с кола в Прибалтика, ще се хванете за главата. На границите на Естония, Литва и Латвия е нещо, което е трудно да се опише. Граничарите се отнасят към гражданите на ЕС по-лошо отколкото граничарите на българо-гръцката граница по време на Студената война. Поради предстоящата тежка икономическа рецесия Брюксел ще загуби основното си финансово средство за въздействие върху страните-членки. Ще се засилят центробежните сили. Както казват англосаксонците „No Money, No Funny“. Но отгледаният и селекциониран от Брюксел евроелит не знам дали реално осъзнава предизвикателството, пред което ЕС се изправя. Дали осъзнава новите аргументи, върху които този съюз трябва да се постави. Мисля, че не.

– Все повече изследвания сочат, че именно в трудолюбието на света след чумата от средата на 14-ти век са корените на индустриалната революция през 18-ти век. Чумата дава възможност за издигане на Северозападна Европа и поставя началото на златния век на европейското изкуство. Може ли коронавирусът днес да повлияе по подобен начин в Европа?

– Убеден съм, че правенето на подобни паралели не ни дава реална представа какво ни очаква. Светът навлиза в шестата технологична вълна. В нея за първи път се променя самата същност на Homo sapiens. Новият свят ще бъде построен от новия Homo sapiens. И той ще бъде различен. Това ще бъде общество, съставено от огромна биомаса и много малък елит, който ще управлява чрез техники, създаващи устойчиви представи и внушения. Новите форми на власт ще използват и нови оръжия. Едно такова оръжие е човешкото съзнание.

– Споделяте ли мнението, че досега в света имаше социализъм за богатите и капитализъм за бедните?

– Определено не го споделям. Звучи ефектно, но не мисля, че е така.

– Как кризата ще промени Пътя на коприната?

– Днешният китайски мегапроект на „Пътя и пояса“ съществува от 2500 години. Той е наследник на Великия път на коприната. Неговото основно развитие е свързано със завоеванията на Александър Македонски, който 200 години след персийския шахиншах Кир II Велики тръгва по пътя на неговата армия в обратна посока – Индия, Иран, Ливан, Гърция, Италия, Испания, Франция, Белгия и Англия. В страните, в които днес взривът на коронавирус е най-опасен. Оказва се, че генът на Великия път на коприната както и всички останали значими културни признаци е положен по територии с хаплогрупи (понятие на популационната генетика – науката, която изучава генетичната история на човечеството) свързани с мъжката хромозома имаща пряка връзка с пътищата на търговията с жени, в това число китайки, индийки и персийки владеещи до съвършенство Камасутра. И способни да очароват всеки един пълководец и да поставят на колене неговата армия. Като се има предвид заложените в хилядолетията назад корени на Великия път на коприната вероятно ще бъдат необходими още няколко хилядолетия, за да се промени. Тоест, няма да се промени.

– Очаквате ли призивът на Владимир Путин за солидарност и отпадане на санкциите да бъде чут и да има развитие в тази посока?

– Не вярвам, че призивът на Путин ще бъде приет от глобалния финансов капитал. Всеки един от глобалните фактори има свой собствен проект за света – китайски, руски и американски. Те се наслагват и интерферират във всяка една точка на земното кълбо. Няма как да съвпаднат. Всеки един глобален играч си има свои собствени интереси. Засега виждам, че има само споразумение да се избегне война с употреба на атомно оръжие. Друг компромис не забелязвам.

– Защо Русия помага на Европа в борбата й със заразата?

– Отговорът е много прост. Когато къщата на съседа гори, няма нищо по-естествено от това да се притечеш на помощ с кофа вода. Трагедиите обединяват дори политическите противници. Всъщност, отношенията както между хората, така и между държавите най-много си проличават по време на кризи. Трагедиите не бива да се политизират. Първо е човешкото, а чак после идва политическото.

– Надцакването за цените на петрола между Русия и ОАЕ може ли да се разглежда като част от кризата с коронавируса или е просто съвпадение?

– Подобни съвпадения са за наивници. Епидемията от коронавирус е огромна димна завеса, зад която се водят ожесточени политически, икономически и всякакви други битки. Енергийният сектор не прави изключение.

– Ердоган ще се възползва ли от ситуацията, за да продължи външната си експанзия или ще се съсредоточи във вътрешните проблеми?

– Ердоган си има стратегия и тя се нарича неоосманизъм. Това означава точно външна експанзия. Той ще продължи да я следва, ако вътрешнополитическото положение в Турция не му попречи. Колкото повече коронавирусът се разпространява в Турция, толкова повече Ердоган ще бъде затруднен да следва своята политика на неоосманизъм. Предполагам, че скоро той ще претърпи още едно поражение в Идлиб, което ще внесе допълнително вътрешно напрежение в Турция.

– Колко, според Вас, ще е опасна тази криза за Америка – фатална ли ще е?

– Кризата не е толкова опасна за САЩ. Тя представлява опасност само за Тръмп. Предстоят президентски избори през ноември 2020. Тръмп щеше категорично да ги спечели, ако не беше се появила сегашната криза. Коронавирусът се използва от неговите вътрешнополитически противници като „бухалка“ срещу него. След кризата по-богатите страни ще излязат по-богати. По-бедните, както винаги, ще станат още по-бедни. Центърът на света ще започне да се измества към Китай. Пъпът на света винаги е бил там, където е най-голямото в света производство на стоки, около което пък винаги е гравитирала и голямата наука.

– Къде ще бъде мястото на България в световната геополитика след войната с COVID19?

– Съгласно законите на геополитиката България след кризата ще бъде постепенно привличана все по-силно от наличната най-мощна геополитическа гравитация на Балканите. Засега тя е американска. Тоест, мястото на България ще бъде все такова, каквото е и сега. Ние няма да излезем по-силни от кризата. Надяваме се да излезем с възможно най-малко щети.


Pin It on Pinterest