Боян Чуков: Европа си организира собствено газово фиаско с помощта на Америка

На спотовия европейски пазар на газ цените вече са около 660 долара за хил. куб. м.

И това най-вероятно не е максималната граница. Безпределното печатане на пари от западните банки в периода 2020-2021 на фона на рязко съкращаване на производството на стоки и услуги поради COVID-19 стимулира излизането на инфлацията извън „виртуалния“ финансов сектор. Пари много, стоки малко.

Това написа във „Фейсбук“ геополитическият анализатор Боян Чуков.

Пазарните закони регулираха несъответствието между търсене и предлагане чрез покачване на цените… „невидимата ръка на пазара“. Към днешна дата ЕС e тъжен пазар за природния газ. Цените в Азия са 10-20% по-атрактивни. Всички танкери с LNG (втечнен природен газ) плуват радостно най-вече към азиатски газови хъбове, а не европейски, продължава той и посочва:

Към този момент европейските газови хъбове са пълни едва 20-25%. Други години по това време – 85%. Брюксел от доста години налага всякакви ограничения за доставка на руски газ . ЕС се опита да изгради „пазар на купувача“, който да диктува условия на продавача като наложи „третия енергиен пакет“. По-ясно казано, на ГАЗПРОМ. Но се оказа, че има друг пазар, на който продавачите могат да си продават стоката. От друга страна игрите в прехода към „зелена енергетика“ и ВЕИ в рамките на „декарбонизация“ и „борба с глобалното затопляне“ разбалансираха и не подсигуриха на европейците резервни мощности в периода на силово налаган енергиен преход . Като окончателен резултат е налице близо 90% покачване на цените на природния газ. Последствията ще усетим по време на отоплителния сезон 2021/2022 година.

Pin It on Pinterest