Боян Чуков: Докато сръбското влияние в Скопие продължава, борбата ще бъде много тежка

С екипа от млади, интелигентни момчета от ВМРО веднага намерихме общ език

Позицията на ВМРО за Македония е била основният мотив на международния анализатор и бивш дипломат проф. Боян Чуков да приеме поканата за присъединяване към гражданската листа на партията. Той намери място в старозагорската листа на ВМРО за парламентарните избори. Пред „Денят ON AIR“ експертът разкри кое е общото, което го сближава с ВМРО.

Защото от ВМРО споделят същите тези, като моите, същата идеология към тази част от Балканския полуостров, която е била българска територия. И съм много благодарен на ръководството на ВМРО за поканата, при условие, че там, където бях, нямаше абсолютно никакъв шанс да направя каквото и да е, както аз разбирам българските национални интереси, заяви геополитическият анализатор и познавач на Балканите, който напусна социалистическата партия преди ден.

Екипът на ВМРО, това са млади интелигентни момчета, които мислят като мен, ние много бързо намерихме общ език. Идеята е да бъда полезен на България, добави още проф. Чуков.

Докато сръбското влияние в Скопие е това, което имаме в момента, докато Русия счита, че сърбите са основен базов пункт на Балканите, борбата ще бъде много тежка и много неприятна за нас, прогнозира бившият председател на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Какво става с българите в Македония, защо няма българско малцинство в Косово? Имам позиции по Македония, ще добавя и Косово, защото те са като скачени съдове. И на мен ми харесваше позицията на ВМРО, защото ние нямаме почти никакви различия. И аз считам, че бих могъл да бъда полезен на България, заключи проф. Боян Чуков.

Международният анализатор е категоричен, че силата на сръбското влияние в Скопие се дължи на съвпадение на сръбските и руските интереси. Русия се опитва да се завърне на Балканите и единственият остров, където има влияние, е Република Сръбска, каза Чуков.

За България в момента е изключително важно да успеем да пробием в коридор № 8. Този коридор засяга интересите на Белград. Абсолютна аномалия е да нямаме жп линия със Скопие и да нямаме една нормална магистрала, констатира анализаторът. По въпроса за ветото върху членството на Македония в ЕС проф. Чуков коментира, че България трябва много мощно да преговаря, за да извлече максимални ползи на фона на интересите на Русия, САЩ, Германия, Франция и Великобритания. 

Pin It on Pinterest