Богданов: Народното събрание прие на първо четене промени в закона за пчеларството

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за пчеларството, съобщи врачанският депутат Красимир Богданов, цигиран от „Конкурент“.

Законопроектът предвижда да отпадне регистрацията на пчелините и пчелните семейства в кметствата. Според промените в случаите, когато постоянните пчелини са разположени в поземлени имоти, оградата трябва да осигурява безопасност на обекта и да препятства свободния достъп на животни и хора. А когато са разположени в горски територии, ограждението не следва да представлява строителство, допълни народният придставител от ВМРО. Също така се дава легална дефиниция на „временен пчелин”.

В изказването си от името на Парламентарната група „Обединени патриоти“ той оцени опита на Министерство на земеделието и храните да търси диалог с пчеларите след техните протести. Оценявам създаването на експертен консултативен съвет по проблемите на пчеларството и стартирането на единна информационна система за оповестяване при пръскания на земеделските култури, съобщи Богданов.

Изразих съжаление, че с

тези промени в закона за пчеларството не се решават основните проблемите в сектора.

А те са свързани с монопол на преработката, търговията и износа на мед и пчелни продукти, безконтролния внос и подбиване цените на българския пазар, нерегламентираните пръскания. Припомних, че повече от година до пленарна зала не стига законопроектът на ВМРО за промени в Наказателния кодекс. С това предложение се иска криминализиране отравянето на пчелни семейства, допълни врачанският депутат. 

Богданов припомни, че предложения за нови промени могат да се направят между първо и второ четене на закона за пчеларството.https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fakilis1974%2Fposts%2F3911479095549883&width=696&show_text=true&height=720&appId

При внасянето на предложението, с което се иска криминализиране отравянето на пчелни семейства, Красимир Богданов уточни:

Санкцията ще засегне не само преките нарушители, ами и работодателите, наредили съответното пръскане.

Санкциите, които вкарахмес промени в закона за пчеларството са административни. В пряка връзка ще бъдат правораздавателните органи, съответно МЗХГ за установяване на такива нарушения. Компетентните органи ще са наясно в регистрите си кои земеделски производители вече имат наложена санкция за пръскане със забранени пестициди. Мислехме различни варианти за санкции в законопроекта – според брой отровени семейства и т.н., но все пак съобразявайки се със законосъобразността на актовете и с това, че трябва да има реципрочни мерки, които да предвижда закона за пчеларството, се спряхме на този вариант. Смятам, че той е удачен и правилен. До голяма степен ще доведе до превенция, заяви тогава Богданов.

Pin It on Pinterest