Благовест Кирилов: Дигитализацията на икономиката изисква и законодателни промени

По думите му законодателството в сферата на дигиталните технологии има крещяща необходимост и от синхронизиране с европейското

Дигитализацията на икономиката изисква и законодателни промени. Това каза Благовест Кирилов, народен представител от ПГ на „БСП за България“ в 45 НС, предприемач в сферата на информационните технологии и изнесените услуги, пред радио „Фокус“, по повод предложението на БСП за създаване на парламентарна комисия по дигитализация.

По думите му законодателството в сферата на дигиталните технологии има крещяща необходимост и от синхронизиране с европейското. „Освен това трябва да направим законови промени и инициативи, за да догоним показатели, като например иновативност в условията на стартиралия бизнес, бизнес с висока добавена стойност и най-вече по-бързи темпове на дигитализация на икономиката“, посочи експертът.

Той припомни, че секторът на информационните технологии в България е най – бързоразвиващият се в нашата икономика в последните 3 години. „Има ръст над 22%, като се очаква в следващите 3 години да формира около 7.6% като дял от БВП на страната. Това означава, че трябва да се обърне достатъчно внимание, още повече, че секторът е свързан с всички останали от икономиката, както и с всички програми за бъдещо развитие и на Европейския съюз, и на световно ниво. Точно затова ще предложим създаването на постоянна комисия за дигитализация, информационни технологии и иновации към 45-тото Народно събрание, която да работи в направлението на информационни и комуникационни технологии“, коментира Кирилов. Той уточни, че в Плана за възстановяване и устойчивост дигитализацията и иновацията са ключови приоритети, така че е добре страната ни да е подготвена.

Благовест Кирилов каза още, че 20% от средствата в Плана за възстановяване и устойчивост са фокусирани върху иновации. Освен тях 37% са с фокус върху зелена икономика, но голяма част от зелената икономика се постига именно чрез автоматизация, дигитализация и оптимизация на процесите. „Дигитализацията и иновацията са приоритети и в програмния период на Европейския съюз до 2027 година“, каза още депутатът.

„България е на предпоследно място по индекс за иновации в Европейския съюз и е на едно от последните места в сферата на дигиталната трансформация на икономиката“, припомни народният представител от „БСП за България“. По думите му е нелогично да имаме огромен потенциал, а от друга страна той да не се използва ефективно. И именно тук, според експерта, е ролята на държавата, която трябва да направи необходимото, за да подпомогне сектора.

„Дигитализацията помага добавената стойност за единица време извършен труд да е по-висока. Ние трябва да се стремим именно към това – да имаме повисока добавена стойност, да създаваме продукти, а не само услуги. Услугите трябва да обслужват тези продукти, които създаваме, тъй като така изграждаме цялостна инфраструктура в икономиката. И тогава, разбира се, ще се наложи и преквалификация на дадени кадри, но работните места ще са там“, заяви Кирилов.

Народният представител от БСП е категоричен, че в дългосрочен план актуализирането на технологиите в традиционните индустрии ще ги направи поконкурентоспособни, което от друга страна пък ще помогне за създаването на нови работни места в тях. Освен това, секторът на информационните и комуникационните технологии като цяло би подпомогнал развитието на икономика с по-висока добавена стойност.

Благовест Кирилов допълни, че в Народното събрание има внесено писмо от най-големите асоциации в IT сектора, които подкрепят формирането на парламентарна комисия по дигитализация и приветстват това, че ще има поголям фокус върху сектора. “Смятам, че всичките останали също ще се включат в това начинание, тъй като в случая идеята е да се прави в контакти с бизнеса, за да може да защитим правата на всички и да дадем наистина база за подобро развитие в бъдещето”, обобщи Благовест Крилов. Той акцентира, че работата на подобна парламентарната комисия не бива да бъде ограничавана само в рамките на едно Народно събрание. По думите му тя би трябвало да работи поне в няколко парламента напред.

Pin It on Pinterest