Битката на АБВ за историята и предстоящото предателство на правителството

Събитията от последните дни свидетелстват, че се намираме по-далеч от решаването на спорните въпроси с Република Северна Македония, докато тя е на входа на ЕС. Това е провал на правителството, който не може да бъде квалифициран по друг начин освен – национално предателство. Предстои отварянето на преговорните глави за присъединяване на Р Северна Македония (и Албания) към ЕС, а националните интереси на България „са защитени“ точно толкова, колкото преди три години. АБВ неколкократно през годините алармираше, че трябва да се предприемат конкретни стъпки и действия, за да си защитим интереса, но правителството изпусна да реагира адекватно и навреме:

  • Правителството се оттегли от процеса по новото име на Р Македония и не защити националните ни интереси. Също така, прие с еднакъв ентусиазъм и двете предложени имена „Северна“ и „Илинденска“ Македония, даже се изказаха мнения, че новото й име няма значение. България се оттегли от този въпрос след намесата на НАТО и ЕС, като посочи, че това е тема на разговор единствено между Р Северна Македония и Гърция.
  • Подписаният от правителството Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Р Северна Македония, както заявихме още през 2017 г. е добра стъпка, но има чисто символично значение. Съпоставка на договора с Гърция, който защитава техните интереси, трудно може да се направи. При нас такъв текст не фигурира.
  • Правителството изпусна момента да добави анекс към този Договор, с който да се гарантират националните ни интереси. АБВ настояхме българските институции да предложат категорично записи относно общата ни история, която е ключов въпрос в договора. Предоставихме на правителството и конкретна формулировка. Такъв ход не беше предприет от страна на управляващите и сега тези въпроси са в основата на споровете в съвместната мултидисциплинарна комисия между Република България и Република Северна Македония.
  • Съвместната комисия, която трябваше да изчисти спорните въпроси преди започването на преговорите се намира в най-непродуктивния си период и на практика към момента не работи. Разговорите в нея са „прекратени едностранно и безусловно“ по думите на председателя й от наша страна. Свидетели сме и на несериозни изказвания от страна на нейни членове като „Имате Ботев, Левски, дайте ни Гоце Делчев“! Неколкократно АБВ алармира, че комисията няма поставена задача, нито срокове, нито мандат, няма и яснота какъв да бъде резултатът от тази комисия. Българското Министерство на външните работи прояви престъпно нехайство за дейността й и сега резултатът е видим!

Правителството не си постави за приоритет защитата на националния ни интерес и история. Политиката му в последните три години спрямо съседката ни се характеризира с пиар. В резултат днес отново ставаме свидетели на агресивна и провокативна реторика от тяхна страна. Президентът Пендаровски в свое интервю заяви, че „На Северна Македония не й трябва ЕС, ако ще се отказва от език и идентичност“. Това ултимативно изказване противоречи на Договора от  2017 г. и по същество представлява опит за негова ревизия! Скопие  не е в позицията да поставя ултиматуми, но ние сме в правото си да поставим условия. Гърция го направи. Зам.-мин на външните работи на Гърция още през април подчерта, че „текстът за началото на преговорите предвижда Северна Македония да спазва Преспанското споразумение, както и че ще следят напредъка“. Няма негативни реакции, защото там въпросите са решени с Договор, вместо с комисии и безплодни заседания. Ще има ли политическата воля българското правителство да отстои интереса на България? Какво ще следва тогава на предстоящата Междуправителствена конференция, на която предстои отварянето на преговорните глави за присъединяване на Северна Македония към ЕС, след като видимо условията на Договора от 2017 г. не са изпълнени и още повече има ясни знаци, че съседката ни няма такива намерения?

Напомняме, че в различни периоди министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов са заявявали, че България трябва да подкрепя Северна Македония по пътя й към европейската интеграция, но не и на цената на българската история и идентичност. Те носят персонална и поименна отговорност!

Близо три години АБВ води неравностойна битка за защита на националните ни интереси спрямо Р Северна Македония. За съжаление, българското правителство е на път да я загуби! Ще има ли политическата воля да отстои интересите ни, както направи Гърция, като блокира Северна Македония в НАТО? Тогава никой й каза, че не е удобно, че спира перспективата на друга държава. Никой не го каза, защото тя заяви, че това е защита на националния й интерес и е важно за нея. В такъв случай, защо ние трябва да поставяме членството на Р Северна Македония в ЕС пред нашия национален интерес? България не трябва да плаща цената за влизането на Северна Македония в ЕС, защото тя е прекалено висока!

                                                                                                       ИБ на ПП АБВ

Pin It on Pinterest