Политика

Беновска/Виолета Комитова: Кмет на София? Комитова: Мога! Ще бъда!

Виолета Комитова, „Български възход“ – Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 16.09.2023 г. 

Коя е Виолета Комитова?

   „Коя е Виолета Комитова? Какво трябва да знаем, за да гласуваме за Вас?, попита водещата Илиана Беновска. Виолета Комитова отговори, че е архитект, който има повече от 40 години опит в проектиране, строителство и разгръщане на градоустройствени проекти. Има и повече от 30 години преподавателски опит в УАСГ. „Аз съм доцент. Създала съм много кадри, обучила съм много студенти, докторанти, с които много се гордея! И се гордея с българското архитектурно, инженерно образование. Също така Виолета Комитова е посветила много време от живота си да отглежда деца, семейство и внуци! И когато беше млада, Виолета Комитова беше толкова потънала в работа, че нямаше възможност да се занимава с обществена дейност. Но днес Виолета Комитова е по-свободна и посвещава цялото си време на обществени каузи.

   „Бургазлийка сте, защо кмет на София?“, попита Беновска. Комитова разказа, че е родена в Айтос, там е живяла 5 години. След това 10 години е живяла в Бургас и над 50 години живее в София. „Поради което не мога да кажа откъде съм, от София, Айтос или Бургас!“, добави тя.

Може ли да бъде най-добрия кмет на София?

   „Спомням си учредяването на вашата партия. Ген. Стефан Янев беше обявил час за пресконференцията, но явно бяхте свършили по-рано. Той беше започнал, аз дойдох в последния момент и си позволих един блиц да му направя!“, продължи Беновска и пусна запис от брифинга след учредяването на „Български възход“ от 19-и юни 2022 г.

Илиана Беновска: Може ли, г-н Янев още един въпрос, позволете! Започнахте по-рано!

Стефан Янев: Съжалявам, имаме работа!

Илиана Беновска: Не спазвате регламента, пуснахте ни по-рано!

Стефан Янев: Извинявайте, извинявайте! За г-жа Беновска специално!

Илиана Беновска: Здравейте!

Стефан Янев: Здравейте, слушам Ви!

Илиана Беновска: Готов ли сте да бъдете най-добрия министър-председател за последните 30 години? Поемате ли този ангажимент?

Стефан Янев: Ако тази оценка зависи от мен, не бих се посвенил да я давам аз! Но нека хората …

Илиана Беновска: Не, готов ли сте Вие, като личност?

Стефан Янев: Аз като личност съм готов!

     Беновска продължи: „Този въпрос и към Вас – готова ли сте да бъдете най-добрия кмет на София? Като личност Ви питам!“. Виолета Комитова отговори: „Няма понятие „най-добър кмет“, това го дава обществото! И то след като види определени действия. А на какво съм готова аз? За мен града е на гражданите и на бизнеса, той не е на извънземните! От гражданите и кметската управа зависи в какъв град ще живеем. Какво трябва да прави един кмет? Той трябва да се бори всеки ден да подобрява условията за живот в града и за бизнеса! И тук правя страхотно разграничение. София не е сделка и градът не се управлява като бизнес! Разликата в управлението на град и бизнес е коренно различна. Градът се нуждае от демократично управление, от доверие между гражданите, от повече пряка демокрация, от повече връзка с проблемите и тяхното решаване. Това е обратното на управлението на една корпорация, където процесът е насочен към повече почелба, повече клиенти и повече рентабилност. Затова, ако някой си мисли, че София ще бъде управлявана като фирма, жестоко се лъже. Това не е само управление на ресурси през бюджета, но изисква и управление на територия. Чуваме от партии с дълга история, че София трябва да има син кмет, червен кмет, че трябва да има пембен кмет. Не, аз казвам, че не е важен цвета на кмета! Защото за събирането на боклука, за поддържането на тротоарите, за грижата за градската среда не е нужна специална идеология! Нужни са житейски опит и прагматизъм. Може един кмет да е с всякакъв цвят, ако той притежава почтеност, воля, желание да работи близо с гражданите – той ще се справи с тези задачи!“.

На север или на юг трябва да се развива София?

   „Съгласна съм, затова задавам такъв въпрос – кмет на север или кмет на юг?“, попита Беновска. Виолета Комитова отговори, че София се развива интензивно на юг, вече задушава планината и има сериозни проблеми при всеки дъжд. Софийската канализация не може да поеме тези дъждове поради липса на канализация в най-скъпите квартали. Всъщност истинското, сериозното, смисленото, мащабното развитие трябва да се случва в северната част, но не по начина, по който досега се е случвало. „Ако аз управлявам тази територия, ще направя пилотен проект. Квартал в северната част, но първо с улици, канали и инфраструктура и след това строителство! А не това, което наблюдавахме в южните квартали. Днес в „Манастирски ливади“ и „Бояна“, скъпи квартали с висока стойност на имотите, няма канализация! Това не е моето виждане за развитие на градска среда!“, категорична бе Комитова.

Зелените площи и площадите. Общият стил на градската визия?

   „Доколкото знам има две течения в архитектурата. Едното е тематично да се развива града, а другото, ако мога да го нарека еклектично, артистично. Няма да изброявам примери, но какъв е Вашият възглед за София?“, попита водещата. Виолета Комитова отговори, че за съжаление сме изпуснали да наложим общ стил на градската визия и вече много трудно можем да достигнем визията на градове като Париж или Барселона. „Аз съм архитект и ще Ви кажа, че на градската среда проблемът е незастроената част. Проблем са незастроените пространства. Това са улиците, тротоарите, там където няма сгради. Тази инфраструктура е в много тежко, критично състояние. През годините наблюдавах много антидемократични процеси, които се случваха в града, които обаче ги извършваха демократи. Най-характерния пример е застрояването на парковете на София и зелените площи. В градската среда най-демократичното пространство са парка и площада, там, където човек може да отиде свободно. Другото е прайвит зона!“.

    „Да Ви напомня, площадите на гръцки се наричат агора и тяхното предназначение демократичното говорене и изразяването на своята воля!“, вметна Беновска. Виолета Комитова заяви, че наистина площадите и зелените зони са най-демократичните места, но за съжаление в София сме видели управници, които наричат себе си демократи, как са посегнали на тези пространства и са ги застроили. Най-характерния пример е откъсването на „Южен парк“, трета част, над басейн „Спартак“. „Това го направиха сините демократи. Затова казвам, че у нас има псевдодемокрация! Ама имало инвеститори и те много искали да строят в парка. Извинете, но в Лондон също има инвеститори, но никой не си помисля да застроява в Хайд парк!“.

   „Отчасти е моя идеята да се направят велоалеи в България. Направих предложението. Извадих душата на г-жа Фандъкова да има и колелета под наем, но къде изчезнаха не знаем. Виждате историята с тротинетките. За велоалеите съжалявам, не съобразих колко са тесни нашите улици. Когато отидох за първи път във Вашингтон се влюбих. Тогава имаше мода на тези обувки с колелца. Там бяхме с моята малка дъщеря и карахме, из целия град може да се кара! Не фаворизирам нещо, особено американския начин на живот, Вашингтон е един провинциален град, в добрия смисъл на думата!“, продължи Беновска. Комитова отговори: „Улицата, където се намира вашия офис, сградите не са толкова грозни, някои са стари, в различни периоди изградени, ако е подредено, ако е маркирано, ако уличното платно не е пълно с дупки, ако е чисто Вие ще видите, че цялата застроена среда, заедно със старите сгради, е по-приветлива. Затова смятам, че основният проблем на градската среда са незастроените пространства! Защото застрояването на града не е толкова ангажимент на общината, то се случва въпреки нея въз основа на частния инвестиционен интерес!“.

Ценностите, които „Български възход“ отстоява.

   „Казвате, че някои са се самонаричали демократи, аз ще Ви попитам обратно – как искате Вас да Ви наричат?“, попита Беновска. Виолета Комитова отговори, че „Български възход“ е национална консервативна партия и споделя ценности като традиционното семейство, защита на националния интерес. В този смисъл решението за украинското зърно е национално предателство. Изсичането на гората в Странджа, което е засилило наводненията, също е национално предателство. За последното не са виновни нито Путин, нито Байдън или ЕС, това е решение на нашите управници! „Искаме да бъдем национална консервативна партия! Искаме обаче да управляваме с демократични средства, защото много демократи днес са псевдодемократи! Избива ги на пост тоталитарни партии!“, категорична бе Комитова.

Системата за оповестяване при бедствия.

   „Като говорите за наводнения и изсичане на гори аз няма да се въздържа да кажа, че националната оповестителна система в София работи два пъти годишно, на 2-ри юни и веднъж експериментално! През 2012 г. бе голямото земетресение в Перник. На нас ни хрумна след това, направихме клип и подтикнахме г-жа Фандъкова, детето ми ме пита ние къде да се крием при земетресение. Аз казах, дай да видим тези училища и така нататък, но там е пълна тъма! Второ, някой ще ми пусне ли сирена да ми каже? Трето, бараме се много технологични, следят ме като съм гледала някой сайт, да речем бельо, след това отивам да чета новини и ми предлагат гащи! А може ли да ми пуснеш, че ще има наводнение или земетресение, като си такъв следотърсач! Ние пускаме тук един клип, приготви си бойна готовност, сложи си в една раница фенерче, радио, пари, документи и недей да живееш в напрежение, но имай нещо под ръка. Това не е за пренебрегване. Защото ние можем да си оправим тротоарите, но накрая да нямаме тротоари!“, продължи Беновска.  Виолета Комитова отговори, че този въпрос е много важен, но е силно занемарен. Според нея ние нямаме готовност дори да предупредим гражданите при бедствие, да не говорим за война. Тя продължи: „Трябва да имаме информационната кампания, гражданите трябва да знаят кой къде трябва да се скрие при такава ситуация! Но това е толкова занемарен въпрос! При предишния режим в сутерените на всички сгради изграждахме така наречените противорадиационни укрития, които всъщност представляваха мазетата на гражданите и имаха специална защита срещу радиация. В тези укрития трябваше гражданите да се евакуират при случай на бедствия, войни и прочее. Тази система е тотално разбита и неподдържана, в новите сгради вече не се изисква! И в крайна сметка виждаме при трагедията в Югоизточна България, че нито успяхме да предупредим хората, нито да спасим човешки животи!“.

Качеството на водата в Царево и Приморско.

   Комитова съобщи: „И само да направя едно съобщение – имаме информация, че водата в Приморско и Царево не бива да се пие и да се готви с нея! Гражданите на тези общини трябва да знат, че не трябва да пият, докато не се реши този въпрос!“.

   Водещата попита а откъде да пият тогава. Гостът ѝ отвърна, че трябва да си купуват минерална вода. „А защо да си купуват, защо държавата не им даде?“, попита Беновска. Комитова отговори, че това е немарливост и безхаберие и е ядосана, че действията на политиците не са насочени към гражданите.

Трябва ли украинското знаме да стои на сградата на Столична община?

   „Украинското знаме трябва ли да стои на фасадата на Столична община?“, попита Беновска. Комитова отговори: „Категорично не! Не трябва да забиваме чужди знамена по наши официални институции. В крайна сметка ние не сме видели българското знаме в чужди държави. Ние нямаме двустранни договори и това е отстъпление от националния интерес до такава степен, че аз нямам обяснение! Или някой политик е толкова зависим, че трябва да сложи украинското знаме на кметството, или той е забравил за България! За мен това е неуважение към собствения народ и собствените символи!“.

Какво е съкровеното ѝ желание за София?

   „Какво е съкровеното Ви, сърдечното Ви желание за София?“, попита Беновска. Виолета Комитова отговори: „Моето желание е да видя София чиста, озеленена, с подредени улици и тротоари! С хора, които са усмихнати! С млади хора, които не се молят за места в детските градини. С подкрепа за малкия и среден бизнес, който пълни бюджета! С една децентрализация, но не само финансова, към районите, а и с повече контрол. Защото районните кметове бяха на двоен режим. Кметовете на ГЕРБ бяха галените деца, а другите бяха побутвани встрани. А навсякъде хората са едни и същи! С повече внимание към периферните квартали. Но тъй като проблемите винаги са повече от възможностите, аз бих искала проблемите да се решават приоритетно. Например Бояна има проблем с канализация, а не с детските градини, значи усилията трябва да са насочени в тази посока. Защото в един момент момент се дават пари за детски градини и там, където има нужда, и там, където няма. Затова приоритетно, не може да решим всички проблеми едновременно! Ако в Триадица най-голям проблем са детските градини, няма да се занимаваме с канализацията, а ще насочим усилия и средства към този проблем!“.

Ще се включи ли в интервю на живот из София и в дебат?

  „Ще направим ли едно живо интервю, обикаляйки София?“, попита водещата. Комитова отговори: „Да, няма никакъв проблем! Аз непрекъснато обикалям, мен ме боли за този град!“. Беновска попита би ли се включила в дебат. Събеседникът ѝ отговори: „Задължително! Защото само в дебатите могат да се открият разликите между кандидатите. Иначе всеки говори какъв демократ е и какви големи работи ще направи. Но аз искам дебата да бъде насочен не към това колко големи проблеми има София, а какви са решенията! Аз мога да отговарям какви решения трябва да има в София!“. Така завърши разговорът между Виолета Комитова и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 16-и септември 2023 година. 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest