Политика

Беновска/Ваня Григорова: Кмет на София? Григорова: Мога! Ще бъда!

Ваня Григорова, кандидат за кмет на София от БСП – Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 16.09.2023 г. 

Кои формации подкрепят Ваня Григорова?

   „Добър ден на една красива дама, която се кандидатира за кмет на София от една партия столетница! Какво имате намерение, да вкарате свежа кръв в партията столетница ли?“, попита водещата Илиана Беновска. Ваня Григорова отговори, че е кандидат не само на БСП, а и на редица други формации. Водещата отбеляза, че вероятно и самата Григорова не ги знае всичките. Кандидатът за кмет на София изброи, че е подкрепена от Левицата, Земеделска партия, Атака, Неутрална България, Българската левица и други. Тя добави: „Не бива да пренебрегваме по-малките и да слагаме знака на най-голямата на цялата коалиция!“.

   „Това са подробности към пейзажа, не се сещам колко ребра има един човешки организъм, но има един гръбначен стълб, нали?“, продължи Беновска. Григорова отговори: „В случая обединяващата фигура съм аз, а не това, което Вие сочите! Ако беше така, то още на парламентарните избори щяха да направят коалиция на национално ниво!“.

   „Добро самочувствие, откъде го черпите?“, попита Беновска. Ваня Григорова отговори: „В крайна сметка аз бях тази, която получавах покани няколко месеца, преди да се реша да ги приема! От БСП-София и Левицата основно! Много трудно десни партии биха могли да ме поканят, след като аз имам ясен социален облик!“.

Коя е Ваня Григорова?

   „Вие сте популярна, но може би е добре да чуем и вашата версия! Кратко, коя е Ваня Григорова?“, попита Беновска. Ваня Григорова отговори: „През последните 8 години и половина Ваня Григорова е изцяло синдикалист, преди това и икономист. Човек, който е работил в частния сектор от началото на трудовия си живот от 2000 г. насам, преди да стана синдикалист. Завършила съм УНСС, Търговския техникум, маркетинг, а сега „човешки ресурси и социална защита“! Живея под наем. Имам дете. Живея с човек от дълги години, но не бих искала семейството да е в центъра на интереса на хората към мен!“.

   „Самата аз пазя много семейството и децата си, но Ви питам, защото това е щрихът към портрета, който е важен. Ако не си направил нищо в този живот, значи не можеш да управляваш другите, нали така?“, продължи Беновска. Григорова отговори: „Не е задължително животът ти в тази област да бъде успешен, за да бъдеш успешен политик!“.

Въведената от Асен Василев цензура при акредитацията в МФ. Отдалечаването на политиците от хората.

   Беновска пусна част от интервюто, което направи с Асен Василев на 3.07.2021 г.

    Асен Василев: Между другото, знам, че няма да се излъчи днес, но днес е 2-ри юли и майка ми има рожден ден! Искам да я поздравя от Вашето предаване, ако може!

Илиана Беновска: Пратете ѝ сърчице, целувка!

Асен Василев: Абсолютно!

Илиана Беновска: Обърнете се, кажете ѝ две-три думи!

Асен Василев: Честит рожден ден! И много благодаря за моралните устои, които са заложени от майка ми!

Илиана Беновска: Майка Ви сигурно е изиграла голяма роля в живота Ви! А имате ли жена до себе си?

Асен Василев: Не!

Илиана Беновска: Защото?

Асен Василев: Защото, ако имах жена, сигурно нямаше сега да вляза в Министерството на финансите по този начин, по който влизам. Но по-далечната и по-дългата история е, че съм имал няколко жени до себе си, но в момента нямам!

Илиана Беновска: Какво е любовта за Вас? Нека да не я разбираме непременно между мъж и жена!

Асен Василев: Не, за мен е между мъж и жена!

Илиана Беновска: Човек може да обича детето си …

Асен Василев: Нямам деца, за съжаление, така че за това не мога да говоря. Любовта е момента, в който сваляш всички маски и се доверяваш напълно на човека до теб!

     Беновска продължи: „Чухте ли, г-жо Григорова, че Асен нямало да бъде в политиката, ако имал жена до себе си!“. Събеседникът ѝ отговори: „Да, чух, но не го разбирам! Може би има някакви собствени мотиви, които са невидими за нас!“.

   „Понеже те ще бъдат ваши опоненти, не точно той, но те са опоненти на БСП и на Левицата – ПП и ДБ, сглобката с ГЕРБ и СДС, искам да Ви задам един въпрос и пак ще Ви пусна въпросния Асен, Асен Василев е въвел е форма на достъп до себе си! Всички министерства, СОС пращат имейли до всички медии и институции, с които ни информират за това онова или ни канят на пресконференции. Между другото да Ви кажа приноса на „Радио К2“ да се излъчва на живо СОС, борих се 4 години с тях, но го има вече. Асен въвежда акредитация. За да може да влезеш в МФ, трябва да си завършил икономика и да имаш публикации. Вие ще въведете и такава акредитация?“, попита Беновска. Григорова отговори, че това поведение е безумно и представлява връщане към една тежка непрозрачност в управлението и на политиците. Тя продължи: „Намирам за безкрайно обидно това, което се случи! Между другото връщането на Народното събрание в партийния дом също ограничава достъпа на журналисти до депутати. И се връща една линия, в която политиците, освен че живеят в затворени комплекси, започват да работят в затворени общински съвети, Народно събрание! Това е илюстрация на цялата политика, която се води през последните десетилетия, която е отделяне от гражданите, но с етикет „демокрация“, но фалшив етикет!“.

     „Изкушавам се да задам този въпрос и на Вас, попитах в МС Асен Василев дали има квалификация за политик, политически науки, за да управлява държавата. Ретранслирам въпроса и към Вас, Вие хубаво искате да управлявате София, но можете ли? Нека да видим Василев какво ми отговори!“, продължи Беновска и пусна запис от пресконференцията в Гранитна зала на Министерски съвет от 3-ти август 2023 г:

Илиана Беновска: Г-н Василев, въпросът ми е чисто технически! Г-н Василев, какво стана с достъпа до вашето министерство? Лично аз не съм получила никакъв отговор на мейлите, които акуратно и възпитано пратих и публикувах и като коментари! Изяснете, ако аз нямам икономическо образование, като как досега съм работила по тези теми, че даже и с Вас съм взимала интервю, което си сложихте в предизборната кампания част от него, без да ме питате дали може! И от друга страна Вие имате ли политическо образование, за да се намирате тук и да управлявате България? Благодаря Ви!

Асен Василев: Г-жо Беновска, на Вашия въпрос за достъпа до Министерството на финансите, достъпа до брифинги става след акредитация. Радвам се, че 100 години по-късно акредитацията стигна и до България! Ако искате да направите интервю с мен, както сте правили, пишете до пиар отдела, намира се свободно време, след което правим интервю. Както много колеги, които не идват на редовните брифинги, без да имат акредитация за редовните брифинги го правят.

Илиана Беновска: Не ми отговорихте Вие имате ли политическа квалификация да седите в Министерски съвет и да управлявате България, след като дискредитирате така журналистите по техните образования или заставяте медиите да имат рубрики?

Асен Василев: Разбира се! Акредитацията е нормален инструмент, който се използва от Европейската комисия до Белия дом. Стигна и до Министерството на финансите на България!

Илиана Беновска: Питам Ви имате ли политическа квалификация, г-н Василев? Do you speak Bulgarian (говорите ли български)?

Асен Василев: Аз съм министър на финансите, г-жо Беновска! Министър на финансите и имам икономическо и финансово образование! Така че да, имам квалификацията за този пост!

    Ваня Григорова заяви, че не смята, че човек трябва да е политолог, за да бъде политик. Но не е и нужно да си икономист, за да задаваш въпроси на министъра на финансите. 

Раздялата ѝ с КТ „Подкрепа“.

   „Какво ще Ви помогне синдикализма? Вашият президент Димитър Манолов, с лека ирония и болка май, сподели, че тръгвате по свои пътища! Изоставихте ли КТ „Подкрепа“?“, попита водещата. Ваня Григорова отговори: „Не, аз не съм напуснала КТ „Подкрепа“! Договорът ми беше прекратен по инициатива на президента Димитър Манолов!“. 

   Беновска отвърна: „Има си хас! Обвързвате синдикат с партии!“. Ваня Григорова отговори: „Не знам дали знаете, но немалко председатели на структури на КТ „Подкрепа“, има и партийни членове, и общински съветници. В този смисъл това не е прецедент и работата ми в КТ „Подкрепа“, като служител, по никакъв начин не пречи на гражданското ми право да се кандидатирам, да избирам и да бъда избирана! В този смисъл по никакъв начин работата ми там не противоречи на кандидатурата ми за кмет или общински съветник!“.

   „Копелия на Делиб гледали ли сте? Митко Манолов може би се чувства Ваш скулптор!“, продължи Беновска. Григорова отговори: „Може би! Но ние с него се познаваме години преди да започна работа в КТ „Подкрепа“ и той ме познава покрай активността ми преди това. В този смисъл аз имах възможността да защитавам трудови права, нещо, което винаги ми е било важно! Той ми даде възможност за това, но аз всъщност вършех неговата работа през тези 8 години и половина!“.

   „А не можете ли да се изразите по друг начин – „Ние работихме заедно“?“, попита Беновска. Григорова отвърна: „Естествено! На мен винаги ми е било страст защитата на трудовите права, а там, като служител, вършех нещата, които той ми казваше да правя! В този смисъл това са нормалните отношения работодател-работник!“.

   Беновска продължи: „Еманципантски, добре! Харесва ми! Така е! Сега Корнелия Нинова ли ще Ви бъде работодател?“. Григорова отвърна, че синдикализмът и политиката не са нещо различно. В нормалните западни държави социалните партии дори водят началото си от синдикални организации. Тя добави: „А дали Корнелия Нинова може да ми бъде работодател? Сигурно искате да ме провокирате по някакъв начин, но няма как!“.

   „Корнелия Нинова стана известна като ездачка на черна кобила. Вие така ли ще започнете Вашата кампания?“, попита Беновска. Григорова отвърна: „Вероятно ѝ е страст! Но както казах личния живот на хората не ме интересува и не искам да се бъркат в моя!“.

   „Само още нещо, на едно събитие на Бузлуджа бяхме заснели чашите, които се продаваха с лика на Корнелия. Те стояха успоредно с чашите на Сталин. Аз имам навика да нося чаши от различни градове, вкъщи е пълно. Та заснех, за да покажа, че има и друг вид чаши. Разбирате ли ми метафората? Ще издадете ли чаши със своя лик, като агитационна кампания?“, попита водещата. Гостът ѝ отвърна: „Не мисля! Но нека да питаме пиарите все пак. Не може всеки да разбира от всичко. Аз разбирам от икономика, именно затова в този манифест акцентирам върху опазаряването на града, опазаряването на София именно от тези две формации!

Основните тези в „Манифест за един демократичен град“.

     Ваня Григорова подари на водещата своя манифест с обяснението: „Това е идеята, която би трябвало да залегне в програма, която е солидарна, социална! Това е политическата визия за действията, които според мен би трябвало да доведат до благоденствие не само в центъра, не само в богатите квартали и затворените комплекси, но и в крайните квартали! Преди малко споменах, че отделянето на управляващите, на властите от гражданите вече го виждаме на практика, но това не е демокрация!“.

    „Гледам тук акцентите, наричате София демократичен град, което ми харесвате! „Когато властта е стока, корупцията е закономерност“, „градът не е пазар“, „за да направим София демократичен град е нужно децентрализация при планиране“! Вие си ги изчетете, това са ваши тези!“, продължи Беновска. Ваня Григорова продължи да изброява тезите си: „Децентрализация при планирането и разпределението на финансовите средства, предназначени за районите! Отварям една скоба, едно от съображенията срещу всички бюджети на Столична община е това, че бюджетът се подготвя от администрацията и се дава на общинските съветници не по-рано от две седмици, когато трябва да се обсъди и гласува бюджета. Поне 20% от средствата за инвестиции би трябвало да се разпределят между районните кметове, така че те да могат да удовлетворят исканията и да приоритизират нуждите на собствените си граждани от конкретните райони. На второ място – структура на бюджетните разходи, която драстично да увеличи дале на парите за здравеопазване, образование, спорт и социални дейности. Към момента средствата за спорт в бюджета на Столична община са 0,02%, а съвсем скоро София трябва да бъде спортна столица. Нали усещате колко нелепо звучи това!“.

   „Да Ви напомня ли нещо, в момента се стремим най „тагаревски“, ако мога да се изразя, към 2% от БВП за разходи за НАТО, за въоръжаване. Няма как общините и бюджета на София, когато ги коментирате, да не съпоставите това!“, отбеляза Беновска. Ваня Григорова отговори, че наистина бюджета на София зависи от държавата, но въпреки това са отделени само 0.02% за спорт. Необходим е поне 1%, когато смятаме, че София може да бъде спорта столица!

   „Защото София е за всички!“ пише в края на манифеста!“, продължи водещата. Ваня Григорова отговори: „София е за всички! Защото община не значи бащиния, а означава общност! Чух, че питате в предаванията си питате кое е нещото, което е ключово в целите на кандидатите – именно общността! Ние трябва да се самоуправляваме, да се чувстваме като общност! Много говорим за детските градини, но това трябваше да се направи преди 15 години, преди 18 години! Но рядко говорим за възрастните хора, за нуждата от домове за стари хора и хосписи, за да може, когато имат най-голяма нужда от подкрепа, хората да я получат и да доживеят достойно живота си!“.

   „Това да, но за да може те да доживеят достойно живота си и да издържаме пенсионерите, младите трябва, извинявайте, но Ви го казвам като многодетен родител, младите трябва да бъдат подкрепяни както Орбан подкрепя младите в Унгария! С безлихвени кредити, поощряване на раждаемостта! София не може ли да инвестира в младите, които не са в сивата икономика?“, заяви Беновска. Ваня Григорова отговори, че ключовият момент е общинската жилищна политика. Тя продължи: „Често си говорим за изследвания, според които българинът си тръгва от майка си и баща си на 40 години. Ами къде да ходи преди това, когато няма алтернативата на достъпно жилище? Ние сме с голям брой собствени жилища, но голяма част от тях стоят празни. И общинската жилищна политика е хем изграждане на жилища за социално слаби, млади семейства и т.н., но от друга страна политика, която да направи така, че един човек да не държи празни 3-4 жилища, за да може да се презастрахова, ако няма пенсия след време, да разчита на наеми. Това може да доведе само до финансова и жилищна криза!“.

Ще участва ли в интервю, разхождайки се из София и в дебати със своите опоненти?

   „Имам две покани. Едната е да направим интервю, движейки се из града, за да видим как Ви приемат хората. Правила съм го с други кметове в други градове, тестът е огромен! Второто ми предложение е дебат! И Терзиев е съгласен, и Контрера, предстои да видим кой е кандидатът на ГЕРБ!“, обърна се към госта си Беновска. Ваня Григорова отговори, че е съгласна, тя дори и в момента се среща с хората без предварителна подготовка. Тя продължи: „Именно в дебатите става ясно кой какво предлага, къде имаме сближаване и кои са разделителните ни линии, за да може избирателите да не бъркат в една торба със затворени очи, да вадят нещо и да му се „радват“ след това 4 години, а предварително да е ясно какво искат да изберат!

Подаръкът.

   Беновска подари на госта си тениската на предаването „В България се кълна!“ с думите: „Ябълките Ви ги показвам само, но мисля да не Ви подаря нито едната, нито другата. За да можете да покажете в кампанията коя сте! Но ще Ви подаря една тенска, защото всички политици се кълнат в България! Желая Ви успех, благодаря за това участие!“. Ваня Григорова благодари и подари на Беновска своя манифест. Така завърши разговорът между Ваня Григорова и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 16-и септември 2023 година. 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest