Беновска: Кирил Петков, ще оглавите ли партия на Радев?

Служебният министър на икономиката Кирил Петков и кметът Димитър Николов от Бургас 

Беновска: Кирил Петков, ще оглавите ли партия на Радев? 

Илиана Беновска: За президента Радев можете ли да кажете – верни ли са слуховете, че Ви гласи за водач на негова партия? 

Кирил Петков: О, не, това ме питаха и в индустриалната. Не, такава дискусия не е имало. В момента това, което аз знам, е че президентът Радев се опитва трети мандат да се случи. Ако не се случи, следващата му задача ще бъде да направи отново служебно правителство. 

Илиана Беновска: Кажете за Българска банка за развитие (ББР). Това е един от проектите, което беше и надявам се, да говорим в сегашно време, да остане, е важен във Вашата кариера. Може ли да изясните каква е тази фирма, която я ръководи Владимир Каролев, който още не знам как е със здравето, представляваща ББР в “Булсатком”? Вие за това нещо знаете ли? Аз мисля, че Ви го пратих, даже. 

Кирил Петков: Чух за него такова. Доколкото знам, аз проверих, че е имало запитване от “Булсатком” за финансиране от ББР за доста голям заем, което, обаче, след като ударихме 5-милионния лимит за финансиране, е отпаднало. Това, което разбрах, е че реално, когато лимитирахме 5-милионния таван за нови кредити, близо 850 милиона потенциални нови кредити, които са били със среден размер на 50 милиона, с други думи – старата практика, за която аз говорим, са реално спрени. Много от тези заеми са били почти готови да бъдат дадени, но заради този таван изведнъж остават в невъзможност да бъдат дадени. 

Илиана Беновска: Може ли да обясните, министър Петков, това е важно – Спас Русев и групата около него, която закупи “Нова Телевизия”, вестниците на Делян Пеевски, “Канал 3” и т.н., която сега купува “Булсатком”, вече е завършена сделката с одобрението на КЗК и КПН – дали, всъщност купува и някакъв дял, който се представлява от Каролев от името на ББР? Това е много важен въпрос, защото ББР е държавна банка. 

Кирил Петков: Лично аз не съм се запознал. 

Илиана Беновска: Ще поемете ли ангажимент да го изясните? 

Кирил Петков: Това след интервюто със сигурност ще го проверя. Имаме много добър борд и управление, така че бързо ще разберем това нещо. 

Илиана Беновска: Няма да го бавите, докато Ви изтече мандатът? 

Кирил Петков: Не, ние не бавим нищо. Аз се опитвам всеки ден да напредваме. 

Илиана Беновска: Защо сте потърсили министър Петков? 

Димитър Николов: Говорихме за зоната в Равнец – да съдейства, защото големите инвеститори идват в Агенцията по инвестиции в министерството на икономиката. Община Бургас до момента е извървяла целия този път и стигнахме до голямото предизвикателство държавата да ни съдейства за осигуряването на такъв инвеститор. 

Илиана Беновска: Не Ви ли попречи явният конфликт между лидера на Вашата партия Бойко Борисов и настоящият президент Румен Радев, който назначи този служебен кабинет? 

Димитър Николов: В момента говорим за осигуряване на инвестиции и работни места. 

Илиана Беновска: Тоест – политика няма? 
Димитър Николов: В осигуряването на работни места политика не виждам.

Pin It on Pinterest