Беновска: Г-н Борисов, българи, е ли в България демокрацията „сбор от правила, които се спазват“?

„Най-късата дефиниция за демокрация, която знам, е на много известен американски анализатор и гласи: „Демокрацията е сбор от правила, които се спазват“. Е, добре, у нас има някакви правила. Но, когато дойде въпрос за спазването им – става страшно. Раздават се пари.“

Това съм писала във в. „Монитор“ в далечната 2007 година.

Тогава министър-председател беше сегашният президент на ПЕС Сергей Станишев. А сегашният министър-председател, управляващ България вече 10 години, Бойко Борисов, вече е генерал  и  кмет на София.

Днес, 18 години по-късно, за пореден път, търся отговор на въпроса: е ли, вече, в България демокрацията  сбор от правила, но които  и се спазват?

Европа се опитва да ни окуражи, че спазваме законите – „ухае“ на „опрощаване“ мониторинга на ЕК за спазване на законността в България, но още нямаме категорично освобождаване.

Но.. Имаме си и достатъчно други, актуални, проблеми за решаване:

-безводие

-убийства и изнасилвани, грабежи, палежи

-протести, на когото за каквото му дойде на ум, които, протести, Борисов, повечето пъти, взима предвид за решаване 

-медии, които се оправдават, че, видите ли, „ защото било интересно на хората“ – ти да видиш –  ни заливат 24/7/365 с „новини“ за всякакви гадости

Аз и моите деца, родители, приятели, сигурно, не сме от „хората“ и моля собствениците на медии Домусчиев, Келнер, Радосвет Радев, БНТ, БНР, НС – ако трябва със закон, а и всички медии – по съвест, да спрем да мачкаме добрите новини и да работим, да се борим за моралност, образованост, семейството, религията, работата, И да окуражим  „хората“ да работят  за доброто, а не да хейтят, чрез фалшиви профили и да се наслаждават извратено на гадостите и нещастието.

– хазартът – защо да търкаме талончета за сума ти пари с имагинерната надежда, че ще забогатеем без усилия да създадем по – красив и смислен живот за себе си и за другите

Можем да натрупаме и геополитическото менгеме, стиснало България между Русия, САЩ, ЕС, Турция, Балканите, Турски поток, АЕЦ Беляне, внос на отпадъци за горене и депониране, климатични промени, вредни емисии и чистота на въздуха, българи, търсещи работа в чужбина – всеки може да продължи списъка.

И се сещам за мисълта на Лорд Чалфонт, бивш министър на Обединеното Кралство, който почина на 100 години: „Може да се очаква, че политиците ще вземат мъдри и интелигентни държавнически решения – след като изчерпят всички останали възможности.“

Но. Питам. Защо, ние, гражданите на България, се освобождаваме от отговорността всеки от нас да допринесе за това, в Родината ни, демокрацията да не е само  „сбор от правила“, но и правилата да се спазват?

Аз съм Беновска. И питам.

Pin It on Pinterest