Беновска: Г-да Радев, Борисов, Доган, изправете се заедно и защитете, а не изпепелявайте България!

Попитах премиера Борисов, след като президентът Радев оглави протестите срещу Борисов и Гешев: Че нямате президент, изпитвате ли ,,историческо съжаление”?

Илиана Беновска: Може ли да попитаме, г-н Борисов – ако ERM го считате за най-голямото си постижение до момента, дали не изпитвате така, ще перифразирам г-н Горанов, ,,историческо разочарование”, че Радев стана президент, а нямахте Вие президент?

Бойко Борисов: Днес герой е Радев, но Митко Радев – гуверньорът и финансовият министър – Горанов.

Илиана Беновска: Съжалявате ли, че нямате президент Вие?

Бойко Борисов: Подавам ръка на президента, на всички. Истински ще съм щастлив, ей, сега, да отидат и да се прегърнат протестиращите. Българите да се прегърнат и да тръгнем заедно. Още по-силни напред и обединени.

24 часа по-късно президентът Радев отхвърли протегната, за пореден път, ръка на министър-председателя Борисов и заяви в обръщение към нацията: „Изходът от създалата се ситуация е един: оставка на правителството и главния прокурор. Насилието и манипулациите не могат да върнат доверието в двете институции. Всяко забавяне тласка България в безизходица. Всяко упорство увеличава риска от хаос“.

Това изявление на Радев, явно, беше „черешката “ в атаката на плажа Росенец, водена от Христо Иванов – „Да, България“ срещу ДПС и почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Веднага, като „ГЕРБ-ова марка“,  на Радев се лепна и разклатената вътрешната опозиция и от неуспеха  си да овладее БСП- Пловдив и БСП-София – против волята на Нинова, начело там отново са Георги Гергов и Калоян Паргов:  „В сряда внасяме вот на недоверие срещу правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти. Призовавам всички – без оглед на партийни симпатии, в деня, в който този вот се дебатира, да ни подкрепят пред сградата на Народното събрание. Мирно, спокойно, без провокации и ексцесии“.

На свой ред, Бойко Борисов излезе с извънредно обръщение във връзка с протестите и ескалация на напрежението: „И какво? Искат сега да строшат Министерски съвет? Да го трошат, да трошат и „Тракия“, да трошат и „Хемус“ и „Марица““.  Същите тези хора, с щедрото финансиране на Божков, започнаха да торпилират мерките една по една.Толкова усилия сме положили, нищо не ни задържа, освен отговорността, че ще счупят държавата – тези хора са доказали, че не могат да управляват. Дойдат ли на власт, веднага спират еврофондовете. Предстоят ужасни месеци и години за икономиката. Само след месеци ще са изборите. Истински виждам, че Радев не го боли когато се пролива кръв на полицаи и се хвърлят бомби по тях. Използването на език на омразата няма да доведе до нищо добро за държавата. Оставаме да управляваме, защото щетите ще са много големи.Няма да призова тези, които са гласували стотици хиляди за ГЕРБ, няма да извадим и агитките да излизат и да се държат по този начин. Аз съм демократ. Да влизаш със служебно правителство през задния вход, да се саморазправяш – не е редно. Благодаря за всеки, който прояви разум, който си обича държавата.“

Красимир Каракачанов, лидерът на ВМРО застана до Борисов:“История на България го показва – когато институциите воюват нищо добро не се случва. От Обединени патриоти призоваваме за диалог между институциите. Те трябва да работят ръка за ръка, а не да нахъсват привържениците си един срещу друг. Не поставяйте българите един срещу друг, не оставяйте борбата да е брат срещу брат!“ми много

Ахмед Доган също призова към мир ДПС: „Ще бъда много кратък. Първо, изключително много се гордея с вас. Второ, за сетен път установявам, че много ви обичам. Трето, позволете и много дълбок поклон пред вас.“

Главният прокурор Иван Гешев атакува твърдението на Радев за мафията в България: „Тук сме, защото Институцията – Прокуратура на Република България бе подложена на безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента на Република България и от обслужващи го политически формации.

Тук сме, за да кажем, че българските прокурори, следователи и съдебни служители се гордеят, че работят за българските граждани, а не за слелите се с политическата мафия и олигархия, заради които продължаваме да сме най-бедната страна в Европейския съюз.

Тук сме за да кажем, че ще продължим да работим по същия начин, защото залогът е бъдещето на децата и Родината ни и няма да ни спрат милиардите на олигарсите, инвестирани в медии и политици, нито дори заплахите срещу прокурорите и техните семейства.

Тук сме за да кажем също така, че Прокуратурата е друга и времето на двойните стандарти свърши! Време е, освен бедни български граждани, в затворите да влизат и олигарсите и политиците, които ги ограбиха. Ограбиха и живота и бъдещето на цяло едно поколение българи.

Тук сме за да кажем, че уважаваме българските институции, но няма да позволим, рушейки държавността и атакувайки прокуратурата, да се градят политически кариери и проекти, включително и от Радев.

Вчера, „обединителят на нацията“ господин Радев каза по същество, че българската прокуратура е мафия?! Нещо, което не си позволи дори приватизатора на България Иван Костов. Това, което му казваме ние, е, че той явно говори за светлина, но се съюзява с тъмнината, с хора като „Черепа“ и други български олигарси и корумпирани политици, ограбили нашия народ! И това е негов личен избор“.

Ще укроти ли протестите КС на България – начело с екс главния  прокурор проф. Борис Велчев, екс премиера на СДС Филип Димитров, екс омбудсмана и екс председател на ВАС, и екс депутат на Симеон Сакскобургготски  Константин Пенчев, екс съветника на президента Радев проф. Атанас Семов ако се произнесе: „Да, президентът подлежи на разследване и осъждане , както всеки гражданин, всеки политик, всеки управляващ“?

Аз съм Беновка. И питам.

Pin It on Pinterest