Политика

Беновска / Деян Николов: Кмет на София? Николов: Мога! Ще бъда!

Беновска / Деян Николов: Кмет на София? Николов: Мога! Ще бъда! 

Деян Николов, Възраждане – Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 16.09.2023 г.    

“Възраждане” – заплаха за ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ 

“Сочат ви “Възраждане” като голямата властова заплаха за сглобката ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ в национален план, както и в София, и големите градове” започна Беновска. Николов смята, че това е нормално, защото “Възраждане” успява да се противопостави на институционално ниво и по големите теми, но за съжаление не е достатъчно, защото сглобката в парламента си върви по своя план. “Идват избори, може би и други след това. Аз съм оптимист” заяви Николов. 

Беновска отбеляза, че “Възраждане” в национален план излъчва доста политически тестостерон и попита Николов в София как стои партията. Той потвърди, че стои възрожденски, все повече хора ги поздравяват за работата им, подкрепят ги в борбата и противно на медиите и социологията “Възраждане” има подкрепата на народа. “Може да се окаже, че ще има сериозни изненади на местните избори” заяви Деян Николов. 

Обиколка на София 

Водещата сподели, че с Васил Терзиев и Карлос Контрера са се уговорили да направят един тур в София, за да се види как ги приемат софиянци и затова кани и Николов. Той подчерта, че те са постоянно на улицата сред хората и повече от 15 години е в София, завършил е УНСС и целият му живот е в столицата. “Прекарахме доста време във всякакви битки на жълтите павета. За съжаление, в някои от тях бяхме с хора, които казваха, че ще се борят срещу този модел, но се оказа друго” коментира Николов.  

Кой е Деян Николов? 

“Кой сте вие, Деян Николов?” попита Беновска. “Нормален човек, възпитан в много традиционни ценности. Ценя близките и приятелите си. Помагам винаги. Да помагаш носи положителна емоция, което е много странно, хората често не го оценяват и смятат, че дават нещо от себе си и това ги ощетява, а е точно обратното. Професионалният ми път започна като много млад. Работил съм в студентските си години от най-ниското стъпало. Завършил съм икономика и бизнес, специализирал съм икономическа социология. Бързо се развивах и на 24-5 години заемах мениджърски позиции. След това се развивах в IT сектора. На 27 години работех с компании от цял свят. Тогава видях разликата в начина, по който се прави бизнес в България и по света. Ние в нашата образователна система нямаме много добри училища и университети, които да ни научат как да правим бизнес по световните стандарти. Това е една от причините нашата икономика да не се развива добре и има някакви заложени норми, които не спазваме. Когато си на една маса с големите по света, те гледат с други очи, когато малките детайли не са на място” коментира Николов. 

ЕС и България 

Беновска попита Николов дали трябва непременно да следваме световните стандарти, а не следваме примери като Виктор Орбан, който е затворил вратата за ЕК, ако го накарат да внася зърнопродукция от Украйна. Николов се надява българите да протестират срещу вноса. Водещата коментира и темата Румъния – Шенген – Румъния ще съди Австрия за това, че отказва да ги приеме в Шенген. “Дали пък трябва да следваме техните стандарти?” попита Беновска. Николов заяви, че България на политическата сцена не успява да си защити интересите. “Ако някой ден трябва да напишем учебник и вътре да дадем определение за национално предателство, това гласуване за вноса на зърно от Украйна е един от примерите. Абсолютно никаква икономическа логика ти да не защитиш собствения си сектор и да създадеш допълнителна конкуренция” коментира Николов. Беновска коментира, че при присъединяването ни към ЕС сме продали и предали българското земеделие и животновъдство, продали сме за жълти стотинки и постове ядрените реактори на АЕЦ “Козлодуй. Николов подчерта, че проблемът се крие в контролираните политици.  

Референдумът; “Алтернатива на Германия” и “Възраждане” 

Беновска отбеляза, че хората искат референдум, а Николов отговори, че в България са забранени и Конституционният съд няма срок за произнасяне. “Решението няма да е преди местните избори, поради политически причини и най-вероятно след местните избори ще излязат с решение, което предполагам, че ще бъде в нашата полза. Би било много абсурдно” каза Николов. Беновска го попита дали трябва да останем в ЕС, а Николов заяви, че почти във всяка държава в ЕС има по една партия подобна на “Възраждане”, с които поддържат контакти –  ““Алтернатива на Германия” искат от балканския дух на “Възраждане” и поканиха Костадин Костадинов на техния конгрес преди месец, дадоха му трибуна, станаха на крака и са бяха впечатление от доблестта да кажем това, което те вече нямат право да изрекат – че Германия е велика държава, че е двигател на европейската икономика, а това вече е забранено, защото е фашизъм” разказа Николов. Беновска коментира, че Германия е заявила, че подкрепата към Украйна не е от най-задължителните неща. Деян Николов подчерта, че не може заради конфликта между Щатите и Русия, който се провежда на територията на Украйна, цяла Европа да загине, Германия е в рецесия, икономиката ѝ се е движела от евтините ресурси на Русия и последните 10 години стратегията на САЩ е била Германия и Русия да не са в добри отношения. “Българският лев за Германия е останал най-близко до съществуващата марка, предвид валутния борд, в който сме” коментира Николов. По отношение на оставането или не в ЕС, Николов заяви, че трябва да се опитаме да реформираме ЕС, защото се наблюдават политически процеси – “Алтернатива на Германия” са почти първа политическа сила в Германия и това се наблюдава в редица държави, Италия не могат да мръднат, заради задълженията им, но има държави, които са в добро състояние да покажат зъби и реформата в ЕС тече като обществени нагласи, според Николов. “Когато този западен модел започне да деградира и да не отговаря на очакванията на голямата част от обществото, се получават тези процеси, които наблюдаваме последните няколко години, макар те да не се коментират по големите медии. Те се случват” подчерта Николов. 

Украинското знаме в общината 

“Ако станете кмет на София, украинското знаме трябва ли да виси на прозореца на общината?” попита Беновска. Николов заяви, че не е това начинът да бъдеш солидарен, а и чужд флаг на официална сграда се слага, когато окупираш територия и от тази гледна точка не го смята за правилно. Той сподели, че вече веднъж го е свалял и пак ще успее да го свали като кмет на София.  

За София 

“Кое е най-сърдечното ви желание за София? Може би, въвеждам едно понятие, което не е много делово, но хората влагат и чувства” попита Беновска. Николов заяви, че желае широко обществена и социална справедливост – ремонти на ремонти, корупции, абонирани фирми за обществени поръчки, насочени ресурси към хора, фирми и части на града. Беновска помоли и за повече справедлива грижа за младите, семействата.Николов подчерта, че това трябва да е национална политика. Той сподели, че вече са на терен, срещат се постоянно с хора, опитват се да помагат за някои проблеми, още преди началото на кампанията.  

Николов потвърди, че ще участва в дебатите на Беновска, защото никога не отказват, а често се случва други да бягат от дебати с тях. “Нека най-добрите идеи да победят” призова Николов. 

Така завърши разговорът между Деян Николов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 16-ти септември 2023 година.  

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest