Български политически сили инвестират в арабския свят

Политическа партия „Алтернатива за българското възраждане“ се зае с укрепването на евро-арабските отношения чрез затвърждаване на добрите си отношения с Йордания и Либия.
 
Арабската политика на Франция сега е мъртва и погребана, с изключение на търговията с петролните монархии и заграбването на нефтени и газови ресурси. Европейската комисия изглежда не е направила отношенията си с арабския режим приоритет. Факт е, че няколко политически движения в Европа сега заемат това безлюдно дипломатическо пространство.
 
Лаборатория за Европа
„Алтернатива за българското възраждане“, начело с бившия министър на вътрешните работи Румен Петков, към който се присъедини и бившият външен министър Ивайло Калфин, създаде отдел по арабски и близкоизточни въпроси. Този пример следва да бъде последван от политическите партии в други европейски държави.
 
Ръководителят на този отдел Анастас Терзобалиев организира многобройни срещи с много арабски посланици, акредитирани в Република България от множество страни като Ирак, Кувейт, Ливан, Йордания. Партийните лидери се надяват да привлекат арабски инвестиции в България.
 
Партията също така е сключила няколко двустранни споразумения с лидера на ливанската партия „Движение за бъдещето“,  министър-председателя Саад Харири и с лидера на йорданската парламентарна партия „Послание“ Хазем Кашу.
 
Либия, приятелска страна
Лидерите на партията се срещнаха и с либийския министър на труда Ал-Махди Ал-Амин през 2018 г., по време на което министърът призова за актуализация на споразумението за социална сигурност между двете страни, с цел да се защитят правата на хилядите български граждани на чувствителни и разнообразни работни места в Либия. Българската делегация се срещна с председателя на Обединените търговски камари в Либия Мохамед Райд, бивш член на либийския парламент. Няколко арабски медии обхванаха посещенията на партийната делегация с цел засилване на двустранното сътрудничество.
 
Румен Петков, председател на партията, похвали изтъкнатите отношения между Кралство Йордания и Република България и заяви, че търговският баланс между двете страни е нараснал на 150 милиона долара. Партията заяви, че приветства хуманитарната роля на Йордания, тъй като приютява близо един милион сирийски бежанци. В този контекст Йордания е оазис на политическата стабилност в арабския свят.

Главният редактор на вестник Монд Африка, г-н Николас Беу,доцент и преподавател в института Магръб в Париж, писател и виден френски общественик, публикува изключителен материал за дейността на ПП АБВ в Арабските страни

автор: Никола Бо – 6 януари 2021
източник:  https://mondafrique.com/bulgarie-des-forces-politiques-investies-vers-le-monde-arabe/

Pin It on Pinterest