Бъдещето на ЕС заложено на карта: ЕП изрази широка подкрепа за предложения от Комисията пакет за възстановяване

Поставяйки акцент върху бъдещите поколения, председателят на Комисията У. фон дер Лейен обсъди на пленарно заседание инструмента за възстановяване в размер на 750 млрд. евро в рамките на преработената МФР
След представянето на председателя на Комисията Урсула фон дер Лейен и поетия ангажимент от представителя на Хърватското председателство Николина Брняц да работи с държавите членки за бързо приключване на преговорите с Парламента по новия пакет, лидерите на политическите групи взеха думата, за да представят своите първи реакции. Натиснете върху техните имена, за да гледате отделните изявления.
„Европейската солидарност се завърна и откриваме нов етап за ЕС“, заяви Манфред Вебер (ЕНП, Германия). Новите пари трябва да се харчат за свежи идеи, а не за старите проблеми на Европа. „Солидарността върви заедно с отговорността“, затова трябва да бъде ясно как ще бъдат върнати парите, каза той, призовавайки за нови собствени ресурси и за това, че цифровите гиганти трябва също да платят своя дял.
Ираче Гарсия (С&Д, Испания) благодари на Урсула фон дер Лайен за амбициозното предложение и за това, че е дала на ЕП „ролята, която заслужава“ в изготвянето на пакета за възстановяване. Предупреждавайки, че оцеляването на европейския проект е поставено на въпрос, тя призова Съвета на ЕС да приеме новата МФР с квалифицирано мнозинство, за да не остане ЕС „заложник на четири държави членки, които предпочитат националния отговор пред европейския“.“Това е повратно събитие, безпрецедентно в историята на Европа „, заяви Дачиан Чолош (Renew, Румъния). „МФР и планът за възстановяване трябва да се съсредоточат върху бъдещето“, като Зеленият пакт и цифровата програма са градивните му елементи, отбеляза той. „Можем да се различаваме по някои детайли, но аз наистина приветствам подхода“, каза той, като напомни на държавите членки, че „ЕС не е машина за пари. Солидарността върви заедно с ценностите“.Йорг Мойтен (ИД, Германия) отхвърли пакетното предложение като  „напълно погрешно и безсмислено“, без подходящо правно основание и без отговорност или икономически смисъл. Комисията иска да харчи пари „като за последно“. Това е висока цена за европейските данъкоплатци, заключи той.Ска Келер (Зелените/ЕСА, Германия) призова: „Не трябва да повтаряме големите грешки от миналото и да принуждаваме държавите към мерки за строги икономии и слепи пазарни идеологии. Вместо това трябва да сме сигурни, че парите са добре инвестирани в проекти, които ще помогнат в дългосрочен план, ще създадат работни места и ще спасят единствената планета, която имаме“.Йоан Ван Овертвелд (ЕКР, Белгия) каза: „Ако ще позволим заеми и грантове, трябва да има ясни условия. Парите трябва да отидат там, където са най-необходими, и трябва да има механизми за безопасност за нашия бизнес. Хората, които работят и спестяват, не трябва да заплатят тези програми“.„Вместо да предложи разделяне със старите догми“, планът за възстановяване спира по средата на пътя, каза Манон Обри (ЕОЛ/СЗЛ, Франция). Приветствайки новите предложения относно собствените ресурси, тя призова за отмяна на кризисния дълг, за отпускане на преки безсрочни заеми на държавите членки и за обвързване на публичната финансова подкрепа за предприятата със социални съображения.Комисията също представи актуализираната си работна програма за 2020 г., която дава приоритет на необходимите действия за задвижване на европейското възстановяване и устойчивост.Следващи стъпкиПарламентът и Съветът ще обсъдят новите предложения и ще вземат решение за техния окончателен вид по време на предстоящите преговори.

Pin It on Pinterest