Атанас Зафиров: Срещите не бива да бъдат тълкувани като обща заявка за управление или явяване на изборите

БСП слага акцент върху необходимостта от висока избирателна активност на предстоящите избори

„БСП започва поредица от срещи с цел създаване на обща платформа за действия за провеждането на честни избори. Първите срещи са с наши традиционни партньори. Започваме с 10 партии и 5 неправителствени организации. Утре има още толкова поканени“. Това заяви за БНР Атанас Зафиров, заместник-председател на БСП по коалиционната политика, след днешния първи кръг от разговори между БСП и извънпарламентарни партии и НПО-та за общ фронт за гарантиране на честен и прозрачен вот.

Той припомни, че през годините сме ставали свидетели на подмяна на вота на българските граждани – платен, корпоративен вот, подправени протоколи, разнасяне на чували. „Надявам се на тези срещи да потърсим формите и методите, с които това да бъде прекратено.,

Зафиров уточни, че от БСП предлагат Декларация за свободни и честни избори, както и конкретни действия, около които да се обединят всички политически и неправителствени субекти, настояващи за честен вот. „Срещите не бива да бъдат тълкувани като обща заявка за управление или явяване на изборите“, категоричен е социалистът и подчерта, че крайната цел е смяната на порочния модел на управление.

Той акцентира върху необходимостта от висока избирателна активност на предстоящите избори. „Предоставяйки възможност нашите членове в изборната администрация да бъдат ползвани от извънпарламентарните партии – това би трябвало да бъде своеобразен бонус за тях“, отбеляза още Зафиров.

От БСП внасят и предложенията си за промени в Изборния кодекс, сред които въвеждане на видеонаблюдение на броенето на бюлетините и активната регистрация.

Според Зафиров тези мерки ще допринесат за гарантиране честността на изборите.

Pin It on Pinterest