Атанас Зафиров: Слави Трифонов връща Борисов на бял кон в политиката

Голяма е вероятността за предсрочни избори, а държавата е пред хаос и хазната е празна,

„С постъпките и подхода си статуквото, срещу което говори г-н Трифонов е напът да се произведе и то с активното съдействие на “Има такъв народ”, защото отказът от поемане на отговорност означава само едно – с много голяма степен отиваме към предсрочни избори, което няма да позволи демонтаж на модела “Борисов” и най-вероятно ще го върне на бял кон в политиката.“ Това заяви по Нова телевизия зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров.

Той подчерта, че Трифонов трябва да разбере, че политиката не е като шоуто и там няма предварително написани сценарии: „В политиката можеш да бъдеш зависим само от народа, който ти е възложил определени отговорности. Основната задача пред всички партии, които заявяваха себе си като анти-ГЕРБ модел, беше демонтаж на модела „Борисов“. В момента е точно обратното. Не разбирам за какви зависимости говори г-н Трифонов, след като никой не е поставил предварителни условия по-различни от това, за което говориха всички анти-ГЕРБ партии в своята кампания.“, изтъкна социалистът.

Зафиров посочи, че една част от промените, които се предлагат в Изборния кодекс обслужват ДПС. Той даде пример с повсеместното разширяване на избирателните секции в чужбина. „Трябва да бъдем много внимателни в този процес, защото има много неизвестни. Като теглим чертата ще видим, че само една партия може да бъде облагодетелствана от този процес и това е ДПС. В същото време много и разумни наши предложения рискуват да не бъдат приети като активната регистрация. Трябва да е ясно, че без изчистване на мъртвите души в списъците, в голяма степен може да преповторим същите резултати.“, предупреди зам.-председателят на Парламентарната група на БСП.

Депутатът от БСП заяви, че когато Слави Трифонов говори за зависимости, трябва сега да излезе и да каже на своите избиратели това ли беше целта му: „И в следващата кампания е добре да обяснят своята програма. Защото програма от „Има такъв народ“ не чухме. Чухме само, че всички са маскари и не стават, но решенията остават в ръцете на други хора, които той ги нарича алчни.“

 „Всички партии декларираха, че биха подкрепили кабинет на „Има такъв народ“ и ние го показахме с гласуването си за председател на Народното събрание. В същото време по-голямата част от тези партии декларираха, че не биха подкрепили кабинет на БСП. Ясно е, че ние няма как да търсим взаимодействие с ГЕРБ. Ако мандатът стигне до нас, ние ще се допитаме до нашата партия и тогава ще вземем нашите решения. БСП е партия на 130 години и тя се е съхранила, защото е била силна и е вярвала в решенията на своите колективни  органи.“, поясни Атанас Зафиров.

Според Зафиров вероятността за предсрочни парламентарни избори е много голяма. Той подчерта, че това не променя сериозността на положението в държавата – нуждата  от актуализация на бюджета, невъзможността да бъде приет Планът за възстановяване и устойчивост, задълбочаваща се здравна и икономическа криза, която почти е станала политическа и е напът да прерасне във финансова, въпреки еквилибристиките на финансовия министър. „На практика хазната е празна. Затова ние говорим, че държавата е напът да бъде хвърлена в хаос. Едва ли хората, които са ни пратили в парламента са ни поставили точно такава задача.“, подчерта социалистът.

Pin It on Pinterest