Политика

Атанас Зафиров: Примерът на френската левица е възможен и в България – лявото отново е модерно

Нищо извънредно не се е случило в БСП. Не знам какви преврати има в главата на някои хора, но след подадена легитимна оставка, декларирана пред всички членове на партията, нашата процедура е да бъде избран изпълняващ функцията един от заместниците на досегашния председател.“

Това заяви и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров в предаването „Още от деня“ на БНТ.

По думите му зададената от Националния съвет на БСП нова политика на помирение в партията и на консолидация на лявото политическо пространство е създало страх в определени кръгове, които са имали интерес БСП да бъде малка, слаба и лесно манипулируема.

„Започнахме диалог с трите най-големи идейни течения в партията, които оставаха нечути и се бяха отдръпнали. Бяха набелязани няколко основни точки, по които да работим съвместно, първата от които е голяма среща на 12 юли по повод годишнината от Конституцията“, посочи Зафиров.

Според него процесът на отваряне на фронтове, на изключвания от партията, на нечуване на добрите идеи е довел до това, че БСП е останала изолирана и това трябва да се промени.

„Вече проведохме поредица от срещи с партии от лявото политическо пространство. В момента аз чукам на отворени врати, тъй като всички тези отношения, които сме изграждали през годините, започват да дават плод, когато някои обстоятелства, които бяха пречка, вече отпадат“, коментира Атанас Зафиров.

Социалистът определи като „вдъхновяващ“ примера на „Новия народен фронт“ във Франция и изрази надежда българската левица да покаже такова единство и консолидация на Бузлуджа.

„Това може да стане и в България. Лявото отново е модерно“, категоричен бе Зафиров.

 Той подчерта, че това, което се опитва да направи БСП, не е „механичен сбор на абревиатури или на лица“, а синергия и ясно послание към левия избирател: „Послание, че има разбиране за процесите и на очакването левицата да даде силна заявка за управление на страната – не просто за участие в политическия живот.“

„Поел съм ясен ангажимент да успокоя партията и да дам гаранция, че новото начало в БСП е необратимо и че започналият пълен цикъл отчети и избори ще бъде честен. Имам намерение да го изпълня, а въпросът дали ще се кандидатирам за председател не стои на дневен ред“, каза в заключение Атанас Зафиров.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest