Атанас Зафиров: Нагласата за промяна в обществото е толкова голяма, че датата на изборите не е от съществено значение

Управляващите имат интерес от създаването на административен хаос около изборите, за да бъдат резултатите преброени по \“правилния начин\“

„Още в началото на срещата с президента стана ясно, че наличието на конфликт между БСП и президентската институция няма. Срещата премима в диалогичен и ползотворен ритъм. Стана ясно, че имаме общи цели – създаването на предпоставки за провеждане на предстоящите два избора. Правилата, които сега институциите залагат, трябва да важат и за двата избора. Най-важната задача е запазването здравето и живота на нашите съграждани, като дадем механизми за максимална избирателна активност, която от своя страна ще позволи да се изпълни другата задача – да се промени този порочен модел на управление, на който четири години сме категорична опозиция“. Това заяви зам.-председателят на БСП и член Изпълнителното бюро на левицата Атанас Зафиров пред радио „Фокус“.  

Относно това дали БСП ще подкрепи кандидатурата на  Румен Радев за президент, той коментира, че в левицата има процедури, които се спазват – след парламентарните избори предстои цикъл от процедури и този въпрос ще бъде на дневен ред тогава.

По отношение датата на изборите, Зафиров бе категоричен: „Вчера декларирахме, че БСП ще се съобрази с всяка законова дата и няма да се месим в работата на президента. БСП е готова за избори по всяко време“.

По темата гласуване по пощата, социалистът заяви: „Заставаме зад идеята за висока избирателна активност. Наясно сме с всички трудности, които стоят пред съгражданите ни в чужбина, затова подкрепяме създаването на многомандатен избирателен район за тях. Би трябвало идеята да се подложи на обсъждане. Няма обаче начин да се приложи в момента, защото не беше приета активната регистрация, въпреки нашите настоявания“. По думите му поради липсата на активна регистрация, гласуването по пощата ще остане само едно добро намерение на хартия.

Зафиров подчерта, че управляващите демонстрират системен отказ за въвеждане на правила: „Машинното гласуване беше опорочено с възможността за двойно гласуване. Нещо повече, още няма подписан договор с доставчиците на машини. Редица неща остават неясни, а времето напредва“.

Социалистът смята, че управляващите имат интерес от създаването на административен хаос около изборите, за да бъдат резултатите преброени по „правилния начин“, което по думите му не е в интерес на българските граждани.

„Процесите в българското общество, нагласата за промяна е толкова голяма, че датата на изборите не е толкова важна“, изтъкна Зафиров. Той посочи, че в малкото оставащо време на този парламент, въпреки че е изчерпан и делегитимиран, е нужно да се гласуват законови поправки, които биха позволили българските граждани да упражнят правото си на гласуване без да се притесняват за здравето си.

По критичната тема за наводненията в България, Зафиров изрази тревога, че българските граждани бедстват, за пореден път изоставени от държавата. „375 лева – за какво ще ти стигнат тези пари, ако къщата ти е залята?“, попита той по повод обезщетенията за пострадали от природните бедствия в предишни години.

Pin It on Pinterest