Атанас Зафиров: Много скоро ще покажем, че БСП започва един нов живот

БСП се показа като единствена алтернатива на ГЕРБ

„Близо 50% от състава на новото ръководство на БСП е от нови хора. Той беше формиран по един нов начин и в него намериха място хора, представители на три поколения и които житейски и професионално са минали през четирите власти. Съдейки по начина, по който протече първото заседание на Националния съвет на БСП – спокойно, диалогично и конструктивно, очаквам работата на новото Изпълнително бюро да протече в този дух.“ Това каза заместник-председателят на НС на БСП Атанас Зафиров пред БТВ. Той отбеляза, че през последната година ръководството на партията е работило трудно, но вече се е видял един нов подход на работа. „Много скоро ще покажем, че партията наистина започва един нов живот“, допълни той.

По неговите думи резултатът от прекия избор за председател на БСП е показал, че партията е мобилизирана и единна и това се препотвърдило на Конгреса и на първото заседание на Националния съвет. „Оказа се, че всички приказки за разпад в БСП са абсолютни неистини“, изтъкна Атанас Зафиров.

„На вчерашното заседание на Националния съвет на БСП приехме позиция, с която подкрепяме духа на Резолюцията на ЕП в частта, касаеща върховенството на закона, медийната свобода и корупцията, но намираме за неприемлива препоръката за ратифицирането на Истанбулската конвенция, както и споменаването, макар и под черта, на ОМО „Илинден“. Това са два казуса, които са противоконституционни и считаме, че присъствието им в тази резолюция е вредно“, каза още Зафиров.

„БСП ще спечели тези избори, защото влизаме честно в тях, с ясна програма и визия. Ние сме единствената партия, която през последните години следва последователно опозиционната линия и се показа като единствената алтернатива на ГЕРБ“, подчерта социалистът.

Зафиров посочи два приоритета на БСП след спечелването на изборите: „Като спечелим изборите и сменим модела на управление на страната, ще бъдат преизчислени всички пенсии – не както сега се раздават пари на калпак. Другото, за което от много време говорим – нов модел в здравеопазването. Болниците не са търговски дружества. Тези две неща са реалистични, имаме ги заложени в нашите управленски програми и можем да ги реализираме.“

Атанас Зафиров припомни, че Националният съвет на БСП е решил всеки месец евродепутатите на левицата да провеждат срещи с Изпълнителното бюро на партията: „Така както парламентарната група на БСП има постоянна връзка с ръководството на партията, е нормално и евродепутатите, излъчени от БСП, поне веднъж в месеца да проведат една пряка комуникация и съгласуване на позициите и политиките на партията.“  

„Ще възобновим формата на срещи с леви партии, формации, сдружения и неправителствени организации. Надявам се и да разширим този формат и с други, които си поставят за цел свалянето на това правителство“, завърши заместник-председателят по коалиционната политика на БСП. 

Pin It on Pinterest