Политика

Атанас Зафиров: Министър Тагарев не е в състояние да реши нито един проблем на въоръжените сили

Гарант за защита на националния интерес на България са въоръжените сили на страната.

Всяка година обаче се прави неизбежният извод, че българските въоръжени сили могат да изпълняват своите конституционни задължения в ограничен обем. Страхувам се, че докладът за тази година ще бъде драстично по-негативен и плашещ. По признание на самия министър Тагарев – имаме с 35% по-малко кандидати за Националния военен университет и реално  45% по-малко курсанти в първи курс, като местата, които се попълниха са едва 22% от нуждите на армията. Това показва липса на желание за намиране на ефективни решения и по-лошото – липса на капацитет в политическото ръководство за намиране на такива решения.“ Това заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Атанас Зафиров по време на парламентарните дебати по вота на недоверие за провал на правителството в сферата на националната сигурност и отбраната.

Той посочи, че обясненията на министъра на отбраната за този проблем са несериозни. „Липсата на какндидат-курсанти обяснява, забележете, с хибридната война, която се водела срещу армията, режима на Путин и войната в Украйна! А знаете ли колко просто обяснение има – заплатата на един войник е по-ниска от заплата на касиерка в супермаркет, а един лейтенант-пилот печели по-малко от  шофьор на тролейбус. Ето ви просто решение – вдигнете заплатите, направете добър социален пакет, решете жилищните проблеми на младите офицери и сержанти и мислете повече за Българската армия, отколкото за украинската“, посочи Зафиров.

„Според министър Тагарев мотивите на вота идентифицирали стари проблеми. Стари, стари, но нерешени. Как пък не направихте един опит да бъде решен поне един от тях? Очевидно е, че министърът и неговата политическа свита не са в състояние да решат какъвто и да е проблем на въоръжените сили, но за сметка на това са в състояние да задълбочат старите проблеми, допускайки и нови такива. Така, например, проблемът с некомплекта е на път да се превърне в катастрофа след поредната година на недостиг за попълване на специалностите във военните училища. Така, освен недостиг на войници и сержанти, вече имаме и недостиг, с бъдеща дата, на офицери“, каза още социалистът.

И обобщи: „Всичките тези стари и нови проблеми, включително закупуването на техника без ясна стратегия за развитие на въоръжените сили, показват едно – неспособност на политическото ръководство да управлява процесите в отбраната, а наложените кадрови решения са възпроизвели една военна експертиза, която да обслужва политическите мераци и недомислици на министъра и неговото обкръжение.“

Зафиров обърна внимание, че гарантирането на националните приоритети е елемент от националната сигурност. В това отношение той подчерта, че българската държава е точно толкова дачеч от Шенген, колкото в началото на това управление.

„Нещо повече, с неадекватното си управление на процеса по охраната на границата, правите всичко възможно да намират нови и нови аргументи срещу България. Рухналата ограда по границата ни с Турция е илюстрация на рухналата ни държавност. Ние дължим голяма благодарност и уважение към хората, които, въпреки усилията на политическото ръководство да ги провалят, правят и невъзможното да спират тълпите мигранти, атакуващи денонощно нашата граница. Как им помагате, господа управляващи? Те имат нужда от високопроходими автомобили, ремонт на пътищата, ремонт на оградата, даже нова, бих казал – по гръцки образец, техника, жива сила. Как отговаряте на тези нужди – министър Тагарев изпраща 50 войника, а от обещаните 1200 гранични полицаи няма следа. Има решение  на всичко това – смяна на това вредно правителство“, заключи Атанас Зафиров.  

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest