Атанас Зафиров: БСП показа, че е партията на диалога и на разума

Партиите трябва да положат максимални усилия да има редовен кабинет, защото кризата чука на вратата

„Нормално е политическата сила, спечелила изборите, да посочи свой кандидат за министър-председател. Редно е в началото на следващата седмица нашата парламентарна група да проведем разговор с г-н Николов, за да видим дали всички тези приоритети, които коментирахме през последната седмица с експерти от „Има такъв народ“, ще бъдат включени в програмата на следващия кабинет. От това ще зависи и нашата подкрепа.“ Това заяви зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров в „Още от деня“ по БНТ.

„Удовлетворени сме от първоначалните приоритети, посочени от г-н Николов. Всички те, освен мажоритарните избори, са отстоявани от левицата през последните години“, коментира той.

Социалистът допусна, че няма как да има пълно припокриване на програмите и затова трябва да се говори за правителство, което ще изпълнява определена програма, а оттам нататък в пленарна зала всяка партия да защитава своите политики.

„Надяваме се кандидатите за министри да бъдат оповестени достатъчно рано, за да имаме възможност да спазим нашата процедура – да свикаме колективния орган на БСП, там да ги обсъдим и да вземем нашето крайно решение. Безспорно лицата, които ще изпълняват политиките имат значение“, подчерта Зафиров.

По неговите думи е важно да има споразумение, за да се знае по какви основи ще се движи това правителство, а остава отворен разговорът каква да бъде неговата форма.

„БСП стои твърдо и последователно на позициите, които заемахме от първия ден на това Народно събрание. Ние имаме приоритети и програма, които следваме. Надяваме се в края на следващата седмица да постигнем успешен резултат, защото такава е нагласата на българското общество. Сега ключовата дума е „диалог“ и партиите трябва да проявят разум. БСП показа, че именно тя е партията на диалога и на разума в това Народно събрание“, посочи Зафиров.

„Леко съм смутен, че нямаме още отговор на нашите покани, които отправихме към „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. С ДБ може би ще се срещнем другата седмица, но от другата формация нямаме абсолютно никакъв отговор. Учуден съм, тъй като се декларираше едно желание за диалог“, каза още той.

„Кризата чука на вратата, Планът за възстановяване и устойчивост стана ясно, че е до никъде, чакат ни актуализацията на бюджета и въпросът с преизчислението на пенсиите – това са големи въпроси, които не могат да бъдат решени от служебно правителство. Трябва  но работещо Народно събрание и редовен кабинет. Затова партиите трябва да бъдат на висотата на своите отговорности, на висотата на очакванията на своите избиратели и да положат максимални усилия този мандат да бъде реализиран. От БСП очаквайте такова поведение“, завърши Атанас Зафиров.

Pin It on Pinterest