Атанас Мангъров: Налагането на ваксините с административни и насилствени методи е лошо и опасно

Атанас Мангъров, инфекционист, в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 17-ти юли 2021 г., заяви позиции по следните теми:

Опитите му да влезе в политиката.

     „Какво стана с политиката, Вие влязохте в политиката и сякаш излязохте?“, попита водещата Илиана Беновска. Атанас Мангъров отговори, че е влязъл в политиката по неволя, защото е искал да бъде чут, но след втория опит е преценил, че вече не си заслужава да си губи човек времето.

    „Станахте популярен като анти-ковид!“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „Не може да се каже, че съм анти-ковид, защото това е все едно да си анти-земетресение или анти-наводнение. Аз съм против мерките, тези безумни мерки, които бяха наложени с най-благовидни предлози – да спасяваме човешки животи и т.н.!“.

Стоят ли геополитически и икономически интереси зад ковид истерията?

     „Искам да добавя една тенденция, която вече е световна и започва да доказва, че ковид кампанията е едно геополитическо, идеологическо и икономическо оръжие към обикновените хора. Видяхте от форума в Давос, че 58 души са забогатели, а останалите почти 8 милиарда са обеднели така, че 10 години няма да могат да се възстановят!“, продължи Беновска. Мангъров отговори, че финансите не се губят, само преминават от едни ръце в други. Той продължи, че от медицинска гледна точка нещата не стоят толкова зле и затова се чувства като в нискобюджетен фантастичен филм. Инфекционистът обясни, че има нов вирус, който ще мине през цялото население, независимо дали ни се иска или не. В огромната си част болестта протича безсимптомно, при 20% има клинични симптоми, които са на грипоподобно заболяване и едва на малка част се налага влизане в болница, като единствената причина е да се дава кислород. Все още не разполагаме със средства да влияем на този вирус.

    „Забелязвате ли, че в цялата тази тенденция се прокарва нещо, което в България все още не е много популярно като тема, но ще го осъзнаем, това е така нареченото cancel culture явление. На преден план започва да излиза начина на живот, който не е обичаен, например това дистанционно обучение, тази работа от вкъщи, този страх да прегърнеш някого, невъзможността да пътуваш. Това цели да ни отчужди един от друг, да се затворим в себе си, чели сте и предполагам, че ковидът е оръжие да се намали раждаемостта и да се очисти населението, което вече е 8 милиарда, от възрастните. Какъв е вашият възглед?“, попита Беновска. Мангъров отговори, че в комунистическия манифест е казано, че до революции се стига, защото се създават условия за комуникации между хората и това, което преди се е нуждаело от столетия, за да се установят тези връзки, в края на 19-ти век поради появата на комуникациите става по-бързо. В началото на 21-ви век това става още по-бързо и всяка новина се разпространява за секунди. Мангъров обясни: „Това, което се случва с така наречената пандемия, е един начин за спиране на това разпространение, за слагане на спирачка на комуникациите между хората, защото всички революции стават поради това, че хората започват да комуникират. Колкото по-бързо се случва това, толкова по-опасно е аз тези, които са на върха!“.

   „Вие сте лекар, но не останахте встрани от проблема на ковид заробването, ако следите тази тенденция на cancel culture, това, което наскоро направи Нанси Пелоси, тя извади на дневен ред 37-те пола, които американците се опитват да натрапят. Тя се опита да узакони това. Ето, сега в една от последните филмови версии на „Пепеляшка“ ролята на феята кръстница се изпълнява от Били Портър. Били Портър е мъж!“, продължи Беновска. Атанас Мангъров отговори, че това е чиста перверзия. „За мен това с 37-те пола е патология и никой не може да ме убеди в противното. Това са хора, които са болни, които са нещастни! Аз не съм за това тези хора да бъдат ограничавани и потискани, но не искам моите внуци, които чакам, да четам за тази „Пепеляшка“!“.

    „Как ние, които искаме да сме класически, ако щете старомодни в самоопределянето и начина на живот, ще се възправим срещу този ковид cancel culture?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „Това не е старомодно, не е старомодно да кажеш, че слънцето изгрява от изток и залязва на запад. Това е така, независимо дали някой се опитва да го обърне!“.

   „Ние с Вас сме многодетни родители, извинявайте за това, което ще кажа, то е по-скоро метафора, отколкото неприлично предложение, но можете ли Вие да забременеете и да родите от мен?“, попита Беновска. Мангъров отговори: „Няма как да стане! Често съм съжалявал, че няма как да си правим децата сами, защото тогава нямаше да се занимаваме със жени, но просто това е природа. Не съм женомразец, но понякога във взаимоотношенията между половете се стига до ексцесии!“. Водещата отвърна: „Ще си позволя тогава една шега, знаете ли, че Мерилин Монро, дори толкова години след смъртта ѝ, също е подложена на този ковид cancel culture, знаете прословутата ѝ статуя със снимката от метрото, където застава зад една шахта и вятърът издува полите ѝ. Тази статуя е свалена, защото ѝ се виждали гащичките, какво правим с традициите, културата, историята?“.

   Атанас Мангъров разказа: „Преди няколко седмици гледам трима яки мъжаги, които си говорят кой бил ваксиниран и на кой колко време му текъл сопола. При нормални обстоятелства тези трима мъжаги би трябвало да ги говорят за жени, за свалки или поне така е било във времената, когато сме били по-млади. Всеки може да говори за каквото си иска, но това ме учуди!“.

   „Как ще спрем тази ковид вълна на изтриване с гума на вечното, което е записано даже в религиозните книги?“, попита Беновска. Атанас Мангъров отговори, че не бива да се поддаваме на това, което се опитват да направят с нас. Той продължи, че много хора са съгласни да направят компромиси, защото искат да пътуват до Гърция или да не плащат тестове по летищата. Инфекционистът заяви: „Но преди това те карат да подпишеш декларация, че всичко си е за твоя сметка и отговорност. Ние правим компромиси с големи неща за собствената си личност! Това не бива да се допуска и вместо да се борим с тези неща, ние тръгваме по най-лесния начин, като например има ли някой, на когото да дам няколко стотин лева и да ми даде фалшив сертификат!“.

   „Има ли такива, които предлагат фалшиви сертификати, като фалшиви харвардски дипломи ли?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че има фалшиви удостоверения за ваксинация, като е чувал, че сумата за тях е между 300 и 600 лева.

Опитите да се наложи задължителна ваксинация. Прекомерната употреба на антибиотици.

    Беновска продължи: „Виждате, че Малта през миналата седмица наложи тотална забрана за влизане, дишане и какво ли не на неваксинирани. В Гърция можеш да влизаш в заведения, в барове, само ако си ваксиниран. Във Франция видяхте Макрон тръгва по същия път. Опасявам се, че в България също скоро ще ни кажат, че хората не могат да водят детето си на училище или детска градина, ако не са ваксинирани, че ще карат работодателите да наемат само ваксинирани хора!“. Атанас Мангъров отговори, че би било страшно, ако хората го приемат. Той продължи, че е чувал за фирми, които вече правят това нещо. „Хорта се съгласяват да се откажат от големи права и свободи, заради дребни неща!“, категоричен бе Мангъров.

    Атанас Мангъров заяви категорично, че няма как ваксините да бъдат изпитани по всички правила на медицинското изкуство. Затова опитът да се налага насилствено ваксинирани с всякакви административни и насилствени методи е лошо и опасно. Инфекционистът разказа за жена, която му е се е оплакала, че преди два месеца се е ваксинирала в „Пфайзер“ и оттогава е отпаднала и има тахикардия. Други пациенти са споделяли подобни оплаквания. „Няма лошо да се ваксинират хората, но човек трябва да разбере, че това става на негова отговорност! И никой няма да му помогне, защото първата работа на фирмите производители бяха да бъдат освободени от отговорност! Хубаво е, че има ваксини, но те са натоварени със свръхочаквания от чисто медицинска гледна точка! Във всички ваксини има един единствен антиген, това е този шипчест протеин. Когато една ваксина е моно, тоест има само един антиген, за инфекциозният причинител не е проблем с времето да намери начин да заобикаля тази бариера!“, обясни Мангъров. Той даде пример с пеницилина, в началото с него са били лекувани септични състояния, но в момента не можем да лекуваме почти нищо, защото микробите са станали резистентни.

   Атанас Мангъров обясни, че тези микроби, които не се убиват от антибиотиците, особено когато те не са причинители на заболяването, се размножават. При ковид масовото се използват антибиотици заради промени в структурата на белия дроб, но тези промени са част от вируса, а не усложения и не се лекуват с антибиотици. Протоколът за лечение в България е включвал по няколко антибиотика, от които хората всъщност не са имали нужда.

   „А какво стана с този ремдесивир, с който дори Доналд Тръмп се лекуваше?“, попита Беновска. Атанас Мангъров отговори, че това е едно скъпо лекарство, което е било създадено за лечение на хепатит С. Направил се е опит да бъде разширена пазарната ниша и той да се използва за лечение на ковид, но всъщност няма категорично доказани клинични проучвания, които да показват, че даването на ремдесивир намалява продължителността на заболяването.

   „Има един страх, дори в България се появи една инструкция, която плахо изчезна, че на въпроса кои трябва да се ваксинират се казва, че жените, които ще раждат, не се казва в каква възрастова граница, не трябва да се ваксинират. Тогава попитах тези жени сами ли ще раждат, или някой трябва да им помогне и мъжете трябва ли да се ваксинират, защото се получава някакъв парадокс. Виждате, че това поутихна. Има страх сред хората във фертилна възраст, че ваксинирайки се те няма да могат да създадат поколение. И другия страх, че тези ваксини чипират, аз имам един приятел, който казва, че минавайки през едно летище са му казали, че е ваксиниран! Как са разбрали, чип ли има?“, продължи Беновска. Атанас Мангъров отговори, че трябва да има клинични проучвания за страничните ефекти и това всъщност е скъпото и трудоемкото при една ваксина. Нормалният срок за една ваксина е над 10 години.

   Атанас Мангъров коментира и тенденцията да се ваксинират децата. Той обясни, че при всички ваксини децата се ваксинират накрая, след като вече ваксините са одобрени и минали през всички стадии на клинични проучвания. Още повече, че за децата ковид не е сериозен проблем. Освен това нямаме сериозни доказателства, че ваксинираните хора не разпространяват ковид. „Ние тръгваме да подлагаме на риск нашите деца, защото нас ни е страх! Но нас ни е страх, защото не мислим!“, категоричен бе той.

    Атанас Мангъров заяви, че хората трябва да се опитат да живеят нормално. За тези, които ги е страх има ваксини, могат да се ваксинират. Хората, които са болни, но нямат тежки симптоми, могат да се лекуват вкъщи, но не с няколко страници протоколи с медикаменти, а само с няколко неща, които струват много евтино. Тежко болните хора могат да влязат в болница, но смисъл от това има само, ако човек се нуждае от кислород. „Но стигне ли се до апаратна вентилация, тогава нещата са много сериозни. Все още има болести на този свят, от които хората умират. Ние не сме станали богове, колкото и да ни се иска и да се мислим. Един мъж не може да стане жена и една жена не може да стане мъж. Така има и неща, от които се умира и ние трябва да го приемем!“.

Подаръците.

     Беновска подари на госта си здрава, българска, червена ябълка с обяснението, че го прави, защото преди време един френски посланик си е позволил да ни нарече „нация от гнили ябълки“ и по този начин иска да покаже, че това не е така. Атанас Мангъров каза: „Помня при предишния френски посланик, тогава френската здравна каса, която с деветдесет и няколко милиарда евро „вътре“, идваше да поучава нашата здравна каса, която беше „вътре“ в около един милиард лева! Беше много странно!“.

    Водещата подари на госта си и книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган с думите, че може да му даде отговори на много въпроси. Атанас Мангъров подари на Беновска собствената си книга от 1997 г, която всъщност е дисертацията му от 1986 г. Мангъров заяви: „Тя все още продължава да се използва на много места в страната и тези, които работят по този начин, живеят много по-лесно от тези, които не работят по него!“. Така завърши разговорът между Атанас Мангъров и Илиана Беновска в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 17-ти юли 2021 г.

Pin It on Pinterest