Политика

Атанас Атанасов: България може да бъде не просто консуматор, а уважаван вносител на сигурност в НАТО и региона

На днешния ден преди 2 десетилетия България се отскъсна от натрапената й роля на сателит на съветската следвоенна империя, възстанови мястото си като държава, част от свободния и демократичен свят, и се присъедини към колективната система за сигурност на най-могъщия военнополотически съюз в историята.

Днес, на фона на чудовищната война, която режимът в Кремъл води срещу Украйна, по-ясно от всякога осъзнаваме смисъла и ценността на абсолютните гаранции срещу въоръжена агресия и посегателства върху териториалната цялост и суверенитета на страната ни, които член пети на Вашингтонския договор осигурява.

Пътят на България към НАТО не беше нито кратък, нито лек. Той започна с тежък политически и обществен сблъсък, премина през ожесточена съпротива от страна на силите на статуквото и множество предизвикателства, но в последна сметка завърши с исторически консенсус. Консенсус, който обедини тогавашните непримирими идеологически противници в името на националния интерес. Това се случи 7 години преди датата, която отбелязваме днес, с приемането на Декларацията за национално съгласие от 38-ото Народно събрание. Именно в нея за първи път членството на България в Организацията на Северноатлантическия договор беше определено като най-висша и стратегическа цел. Цел, която беше наравно припозната от същите онези хора, които в ранните години на прехода предвождаха антинатовските кампании у нас, веейки черни знамена.

Присъединяването ни към алианса беше осмислен, но и изстрадан избор, защото ние далеч не го получихме даром. България стана член на НАТО, защото доказа, че може да носи отговорност, да бъде силен и лоялен съюзник. Ключова роля за това имаше правителството на ОДС.

Във времето, когато в Европа отново се води пълномащабна война, следва да си спомним за тази позабравена роля – че България може да бъде не просто консуматор, а уважаван вносител на сигурност в НАТО и региона.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest