Арктика: Евродепутатите призовават за мир и намаляване на напрежението в региона

Арктика трябва да остане регион на мир и слабо напрежение
• Необходимост за справяне с тревожните последици от изменението на климата в Арктика
• Струпването на руски военни сили в Арктика не е оправдано

Парламентът призовава за конструктивно международно сътрудничество в Арктика, като същевременно отправя предупреждения по повод възникващи заплахи за стабилността в региона.

В приет в сряда нов доклад за геополитическите предизвикателства и тези, свързани със сигурността в Арктика, евродепутатите казват, че арктическите държави и международната общност трябва да запазят Арктика като зона на мир, слабо напрежение и конструктивно сътрудничество. ЕС се ангажира с дългосрочното устойчиво и мирно развитие на региона, подчертават те.

В допълнение текстът подчертава, че настоящият модел на управление на Арктика, основан на международното право, е облагодетелствал всички арктически държави и е осигурил стабилност в района.

Изменението на климата и коренното население

Членовете на ЕП призовават всички заинтересовани държави и ЕС да отговорят на дълбоко тревожните последици от изменението на климата в Арктика, като се придържат към целите на Парижкото споразумение.

Културата на коренното население в региона също трябва да бъде запазена, отбелязват евродепутатите. Всички дейности, включително използването на природни ресурси, трябва да зачитат правата на тези малцинства и да облагодетелстват тях и другите местни жители.

Руски и китайски дейности в Арктика

Освен това, докладът изразява сериозна загриженост относно постепенното струпване на руски военни сили в Арктика, което евродепутатите считат за неоправдано, тъй като значително надхвърля легитимните отбранителни цели. Всяко сътрудничество с Русия в региона трябва да е в съответствие с принципа на „избирателното сътрудничество“ на ЕС със страната, настояват членовете на ЕП. То не трябва да застрашава санкциите и ограничителните мерки, приети в отговор на действията на руското правителство в други части на света, добавят те.

Евродепутатите също са силно обезпокоени от мащабните китайски проекти в Арктика. ЕС трябва да наблюдава отблизо опитите на Китай да интегрира Северния морски път на Арктика в инициатива си „Един пояс, един път“, казват те, тъй като това затруднява целта за защита на Арктика от глобалната геополитика.

Текстът, одобрен с 506 гласа „за“, 36 – „против“ и 140 гласа „въздържал се“, ще бъде достъпен тук (06.10.2021).

Цитат

„Бих приветствала актуализирана политика на ЕС за Арктика, която следва да продължи да се фокусира върху въпроси, свързани с местните общности и най-вече коренното население. В нашия доклад също така заявихме, че Арктическата стратегия на ЕС трябва да отразява новата ситуация за сигурността в региона, нарастващото геополитическо напрежение и новите регионални играчи като Китай. Трябва да бъдем наясно, че не сме сами в Арктика; заедно с нашите близки съюзници – САЩ, Канада, Норвегия и Исландия, можем да изградим благополучно и мирно бъдеще“, каза докладчикът Анна Фотига (ЕКР, Полша) след гласуването.

Контекст

Преди пленарното гласуване, делегация на евродепутати от комисията по външните работи посети Дания, Гренландия и Исландия на 21-24 септември, за да обсъди международното сътрудничество и предизвикателствата в Арктика с политически представители и официални лица.

Pin It on Pinterest