Антоанета Христова: Герджиков обединява, Радев разделя

Проф. Антоанета Христова, политически психолог, в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 9-ти октомври 2021 г., заяви позиции по следните теми:

Двубоят Радев – Герджиков, кой притежава по-подходящи качества за фигурата на президент?

    „6 дни остават до началото на предизборната кампания, двама състезателни коне – настоящият президент Румен Радев, генерал, и проф. Анастас Герджиков, ректор на ректорите. Как ще се развият нещата?“, попита Беновска. Антоанета Христова отговори, че в психологията има една базисна дисциплина, която се нарича трудова и организационна психология. В нея се изучава това как се подбират хора за дадена дисциплина, които имат съответните качества. Човек трябва да притежава определени умения, за да се справи с дадена дейност. Тя продължи: „От гледна точна на конституцията в последно време тече странен за мен дебат може ли президентът на обединява. Ще Ви кажа, от психологическа гледна точка президентът много трудно може да обедини целия народ. Неговата работа е съвсем друга изначално и тя е в основата на психологическата база, климат, среда, в която могат да се водят преговори! Важното е, че в този климат, в който е призван президентът да води разговор с враждуващи политически партии, за да гарантира този климат на разговори, когато говорим за надпартийни цели, изобщо този човек отговаря за неща, които не са тяснопартийни. Той отговаря за общонационални задачи. За тези качества избраният човек трябва да притежава диалогичност, умение да модерираш, умение да събираш различни гледни точки, да откриваш разликите, но да акцентираш върху допирателните, защото тези допирателни са отговорни за националната сигурност! По тази скала между двамата определено Анастас Герджиков е изборът!“.

   „Вие като научен работник ли стоите в момента зад неговата кандидатура?“, попита водещата Илиана Беновска. Антоанета Христова отговори: „Като учен и анализатор!“. Тя продължи, че Румен Радев цял живот е работил в една вертикална среда, в която изпълнението на заповеди и единоначалието е основно. На второ място Радев е бил летец, в тази професия имаш враг и трябва да го отстреляш. Това са основни характеристики на съзнанието. От друга страна един учен задълбочено анализира обекта, който изучава професионално. Това го кара да разбира нещата много по-дълбоко. Ученият трябва да докаже тезата си в среда от колеги, всеки от които сам по себе си е звезда. Трябва да комуникираш с хора с високо его. Анастас Герджиков е избран от ректорите, което е още по-висока среда на подбор.

   „Една задача за един милион, нека да видим какво каза на моите остри въпроси проф. Анастас Герджиков в НДК, когато представи инициативния си комитет!“, продължи Беновска и пусна запис от брифинга на Герджиков от 3-ти октомври 2021 г.:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Кога ще представите програма, приоритети и екипа, с който ще работите?

Анастас Герджиков: В близките дни.

Илиана Беновска: Вие ли ще търсите партиите, или ще чакате те да се обърнат към Вас?

Анастас Герджиков: Аз ще потърся всички партии, за да няма никакво съмнение, че съм се обърнал към всички. Не съм сигурен, че ще ме подкрепят, особено на първи тур. Но аз смятам, че самите им избиратели ще се обърнат към нас, защото и в днешното събиране имаше хора, които години наред са подкрепяли други партии, освен тази, която сега ме е подкрепила, дори са спорили с ПП ГЕРБ и са се изказвали неласкаво за нея. Но когато видяха нашата президентска двойка, сами ни се обадиха, за да влязат в инициативния комитет.

Илиана Беновска: А ще правите ли тези срещи публично пред медиите?

Анастас Герджиков: Тези срещи ще преценят партиите дали да бъдат публични, но аз ще поканя всички на такива срещи и ще обявя, че съм се срещал с едни или други.

Илиана Беновска: При положение, че ДПС отказва категорично подкрепа на Радев, Вие първо ДПС ли ще потърсите за среща?

Анастас Герджиков: Не, аз ще потърся най-напред десните партии, след това дясноцентристките партии и след това всички останали.

Илиана Беновска: Ще имате ли среща с американската посланичка, с руската посланичка и с други посланици? Ще търсите ли дебат с Румен Радев?

Анастас Герджиков: Аз съм отворен за всякакви дебати по всички видове теми и политики.

Илиана Беновска: А ще търсите ли новите политици и носителите на промяната Кирил Петков и Асен Василев?

Анастас Герджиков: Разбира се! Аз се познавам с Кирил Петков. Аз бих работил с всички партии. А с партии от десния спектър винаги.

Илиана Беновска: Не ми отговорихте ще се срещате ли с американската посланичка и с други посланици.

Анастас Герджиков: Казах, че ще се срещна с всички, които ме поканят.

Илиана Беновска: Вие няма да ходите?

Анастас Герджиков: Аз нямам за цел да се срещам с посланици. Аз имам за цел да се срещам с партии и с всеки, който пожелае.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

     Беновска продължи: „В тази словесна престрелка между мен и проф. Герджиков намерихте ли отговори на въпросите, които поставихте преди малко? Зададохте ли си някои въпроси и как оценявате неговия рефлекс?“. Антоанета Христова отговори, че проф. Герджиков има много бърз рефлекс, особено в ситуация на дебат, успява спокойно да изложи аргументите си. Тя продължи, че Радев също може да излага аргументите си, но цялата разлика е в подхода и профилът на двамата кандидати до каква степен съответства на функциите, които трябва да изпълняват. Христова още веднъж подчерта, че задача на президента е да създава комуникационна среда чрез своя авторитет за провеждане на преговори и постигането на консенсус. Консенсусът е най-трудната цел, задача за политическите партии. В среда, в която успехът зависи от налагането на твоята гледна точка, трудно се постига консенсус. Затова и конституцията е създава фигурата на президента, която е много важна за развитието на държавата. Тази фигура трябва да бъде избрана от повече хора, а не само от собствената си политическа партия, тя трябва да се наложи благодарение на собствения си авторитет, за да подпомага решенията, свързани с националната сигурност. Тя добави: „За демокрацията е много важно да бъдеш президент според функциите, които ти е възложила конституцията. Когато си министър-председател трябва да можеш да налагаш политики, които знаеш, че може да са против интересите на твоята партия, но в крайна сметка ще постигнат резултат. Всеки в тази държава трябва да си знае мястото!“.

Репликата на Радев към Борисов, че се крие под тогата на проф. Герджиков.

    „Да пуснем една реплика на настоящия президент Радев, за да продължим анализа!“, продължи Беновска и пусна изказването на Радев след обявяването на подкрепата за проф. Анастас Герджиков от страна на ГЕРБ.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Румен Радев: Преди 5 години Борисов се скри под полата на г-жа Цачева, сега се крие под тогата на ректора.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

     Беновска попита: „Вярно ли е?“. Антоанета Христова отговори: „Това е извън контекста. В състезателна среда всяка партия търси най-добрата конфигурация, която може да бъде разчетена като успех в съответното състезание. Това го приписвам до някаква степен в изнервеността на Радев, защото той доскоро беше сам на терена. Това е в известен смисъл заяждане. Дори, ако трябва да го посъветвам, бих му казала да не продължава този тип „захапващи“ коментари!“.

   „Аз без да съм психолог си зададох въпроса като избирател и като човек – споменаването на полите и после на тогата означава, че тогата е един вид полата на проф. Герджиков. Този език дали ще успеем не само ние журналистите да го потушим в себе си, но и кандидатите за политици? Дали проф. Герджиков ще внесе нов тон в дебатите, ние се надвикваме непрекъснато, те отговарят избирателно?“, попита Беновска. Антоанета Христова отговори, че проф. Герджиков се старае, дори с риск да подразни много от избирателите на ГЕРБ, защото голяма част от избирателите на ГЕРБ са крайно неудовлетворени от случващото се в България в последната година и половина.

Прави ли грешка Герджиков, като не застава по-плътно до ПП ГЕРБ?

   „Греши ли Герджиков, че не застава ясно на страната на тези, които го подкрепят, в случая ГЕРБ, вчера се прибавиха и земеделците. И ДПС срамежливо стои в сянка, между другото новина направихме сутринта, заместник-председателят Ахмедов каза, че ще издигнат свой кандидат и той ще бъде от оперативното ръководство на ДПС, което поставя абсолютно ясно въпроса за втория тур кого ще подкрепят? Ние не очакваме те да подкрепят Радев, той нажежи достатъчно атмосферата!“, попита Беновска. Антоанета Христова отговори, че Герджиков не прави грешка, защото, за да събере по-широка подкрепа, не би трябвало да коментира изцяло, едностранчиво и единствено позитивно ПП ГЕРБ. Тя обясни: „Поради дългото си управление ПП ГЕРБ направи поредица от грешки, тези грешки са припознати от хора, които могат в резултат на доста драматичното развитие на политическия процес в България да преценят, че им трябва една много по-спокойна, по-нормализирана среда, водена от човек, който има уменията да я създаде. Приписването на ГЕРБ към проф. Герджиков е позитивно за него, но трябва да се внимава. Аз се надявам, че избирателите на ГЕРБ в голяма степен разбират баланса, който трябва да се търси в посланията, за да привлекат и други избиратели, не само твърдите избиратели на ГЕРБ!“.

Трябва ли да коментират кандидатите кого биха подкрепили на втори тур?

    „Току що виждам, е проф. Герджиков в свое интервю за БНТ е казал, че ако не бъде избран на първи тур за президент, ще подкрепи Лозан Панов. Как ще го коментирате?“, попита Беновска. Антоанета Христова отговори, че първи тук е близката цел и тя може да определи абсолютно всичко след нея. След близката цел не се говори за по-далечната, която може да стане, може и да не стане, защото тя отваря поле за компромиси. Това са по-големи компромиси, отколкото могат да бъдат преживяни на първо ниво на състезанието. Христова обясни: „ДБ е сложно съставно и като сложно съставно тя е дълбоко вътрешно разделена. Хората от ДБ, които ще подкрепят проф. Герджиков, вече са взели решение за това. Тези, които ще подкрепят Радев, също вече са взели решение за това. Затова всякаква форма на компромисно говорене за след първи тур е малко вповече и една допълнителна информация, която натежава ценностният избор. Това е моето мнение, аз не бих го заявила с такава перспектива. Независимо от това какво казва психологията и кой профил е най-подходящ, винаги функционираме в даден контекст. Контекстът в момента в България е контекст на битка, на противопоставяне, на поляризация!“.

    „Една шега ми хрумва, проф. Герджиков трябва ли да е способен, образно казано, да направи коремното възземане на президента Радев?“, попита Беновска. Христова отговори: „Не, възземането в този случай ще бъде с умения и разум, а не с демонстрации. Разбирам метафората и аз смятам, че в този смисъл профилът, за който говоря, в тази посока върви, битката на какво ниво трябва да се води!“.

Има ли паралел между фигурите на Желю Желев и Анастас Герджиков?

    „Вие като психолог ще разберете, че хората търсят знаци за подобие, защото това дава сигурност. Сега очакваме като че ли „вятърът на промяната“, връщам Ви в знаковите години на 90-те, споменавам една знакова песен, сравнения между проф. Герджиков и д-р Желю Желев?“, попита водещата Илиана Беновска. Антоанета Христова отговори, че допирателни има, защото и двамата са учени, и двамата се занимават с дълбок анализ и разбиране на различните гледни точки. И двамата са се реализирали в една доста трудна, академична състезателна среда. Голямата разлика е, че Желев е имал много ясна политическа идентификация, той е бил свързван с промяната, с надеждите на хората. В момента проф. Герджиков идва на фона на стремежа да се успокоим, на аполитизацията, на това да спрем да се мразим заради политическите ни пристрастия. Христова заяви: „Затова на Герджиков му е трудно, това е сложна роля. По-лесно е да развееш байрака, по-трудно е да постигнеш мир!“.

От какво зависи успешна ли ще бъде кампанията на проф. Герджиков?

    „6 дни преди да се открие предизборната кампания пак Ви питам – Радев или Герджиков – защо единия да, защо другия не?“, попита Беновска. Антоанета Христова отговори: „Аз имам много ясен избор, проф. Герджиков е изборът, защото както казах той отговаря на моята професионална оценка за притежание на умения, които са подходящи за функцията президент в България към настоящия момент. Но дали той ще бъде успешна кандидатура изцяло зависи от предизборната кампания, изцяло зависи от това дали ще убеди повече хора, че може да го постигне и че реално може да събере многообразието от интересите на българските избиратели и да събере за съжаление поляризираните настроения, които се получиха през последната година у нас!“. Така завърши разговорът между Антоанета Христова и Илиана Беновска в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 9-ти октомври 2021 г.  

Pin It on Pinterest