Политика

Антоанета Цонева: Притеснително е, че ЦИК разпредели над 80% от председателите на районните избирателни комисии към ГЕРБ и ДПС

21 от председателите на районните избирателни комисии са излъчени от ГЕРБ, а само един от общо 31 председатели е от квотата на “Продължаваме Промяната – Демократична България”.

ДПС пък са получили 14 от поисканите 16 секретари в районните комисии. Това заяви в ефира на “Още от деня” по БНТ народният представител Антоанета Цонева от ПП-ДБ. 

“Притеснително е, че ЦИК разпредели над 80% от председателите на РИК-овете към ГЕРБ и ДПС. Такова разпределение на ръководните позиции не отговаря нито на пропорциите, в които сме представени в парламента, нито на какъвто и да било принцип за баланс. ЦИК подхожда много недалновидно в тази заредена с напрежение и противопоставяне ситуация”, заяви Цонева. Тя призова за спазване на баланс и приличие, тъй като подобни жестове са важни по отношение на изборната администрация и начина, по който тя ще работи.

“Българската изборна администрация страда от много сериозен порок – тя е много политизирана с представителството на тези квоти, излъчени от партиите, както в РИК, така и в секционните комисии.. Вече десетилетия не можем да преодолеем този принцип”, добави Цонева.

Представителят на “Да, България” очерта и трите основни приоритета, с които ПП-ДБ ще се яви на шестите поредни парламентарни избори за последните три години. Обединението ще приоритизира благосъстоянието и повишаването на доходите на българите, установяването на върховенство на закона и гарантирането на конкурентна бизнес среда, която да модернизира България.

“През 2023 година чуждите инвестиции у нас са нараснали с 30% до 7 милиарда лева. Това е добър, но недостатъчен ръст. Бяхме повели страната в правилната посока, но в момента спираме”, заяви Цонева. Тя подчерта, че ПП-ДБ запазва стабилността си коалиция с увереност, че това ще даде устойчив резултат.

“Ние продължаваме, оставаме и ще се борим за нашия дневен ред. Да, направихме компромиси, вероятно допуснахме и грешки, но не сме се отклонили от основната си цел да направим необходимите реформи и конституционни промени”, каза още Цонева. Тя напомни и за сериозните резерви на ПП-ДБ по отношение на служебните ръководства на Министерството на вътрешните работи и Министерството на електронното управление, отговорни за организацията и честността на изборния процес.

“МВР трябва да ускори и динамизира работата си, да представи ясен план за действие, за да ограничи порочните практики, наблюдавани от десетилетия в изборите у нас. МЕУ пък трябва да предприеме всички необходими действия по отношение на сертификацията на машините, за да не се повтори случилото се на първи тур на местните избори, когато нямаше машини и половин милион гласа бяха обявени за недействителни”, заключи Цонева.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest