Ангел Джамбазки: Неосъществената циганска интеграция е един от нерешените въпроси в българското общество

Един от нерешените въпроси в българското общество остава неосъществената циганска интеграция.

Един от най-големите проблеми на този въпрос е отсъствието на социализация. Най-масовият пример за липсата ѝ у част от представителите на този етнос у нас е тоталното несъобразяване с хората, с които споделяш населено място, улица, блок, вход, етаж и т.н.

Това написа във „Фейсбук“ заместник-председателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки. Повод за коментара му е поредният случай на масов бой между цигански фамилии във Враца, за което съобщава „Монитор“.

Как изглежда несоциализираният циганин, срещу когото ВМРО от години се опитва да издейства прилагането на пакет от мерки? Простичък пример. Той празнува (Цветница), събира група хора в жилището си, пуска гръмка музика и не го интересува кой и дали иска да я слуша, колко е часът и прочее. На този, който си позволи да му отправи забележка, се отвръща с нож, кол, каквото има под ръка, стига да нанесе поражения, пише Джамбазки и продължава:

Нож срещу забележка. Това много ясно илюстрира проблемите, които българските граждани продължават да имат с несоциализираните цигани, заселващи се в близост до тях. Но това не изчерпва проблема. А мярка срещу това не решава „Циганския въпрос“.

Нужен е пакет от мерки, какъвто, за щастие, има. И той е създаден от ВМРО – Концепцията за промени в политиката за интеграция на циганския етнос в Р България и мерките за реализацията им, категоричен е Ангел Джамбазки.

Законите са за всички. Решението е просто, но изисква твърда ръка. Нужно е да се въведе образована раждаемост, образователен ценз за гласуване, да се сложи край на незаконното обитание, контрол над социалните помощи и още куп добре обмислени мерки, за които ние с колегите от ВМРО предлагаме от дълго време. Другото са празни приказки, несъстоятелни действия и пари на вятъра, смята още той.

Неосъществената циганска интеграция е един от нерешените въпроси в българското общество

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FDjambazki.VMRO%2Fposts%2F3297398100362864&width=500&show_text=true&height=644&appId

Pin It on Pinterest