Андрей Слабаков: Лицемерно е да се говори за културно многообразие в Европа, когато парите са малко

По време на заседание на Комисията по култура и образование към Европейския парламент евродепутатът от ВМРО в ЕКР Андрей Слабаков заяви, че за него е странно и лицемерно, че се говори за културно многообразие в Европа, когато парите за култура са толкова малко.

Много ми харесва как Европейската комисия определя ситуацията като „връщане към нормалните нива“, само че бюджетът за програма „Творческа Европа“ е нищожен и освен това ще се свие с 20% от догодина, категоричен е Слабаков и допълва, че е една от линиите, по които ще работи в Комисията, е именно промяна на бюджетната линия.

Цялото изказване на евродепутата от ВМРО:

Благодаря, госпожо председател,

Благодаря и на колегата Локегард за изложеното виждане относно бюджет 2023. Що се отнася до моето виждане за нещата, няма да изненадам никой с позицията си. Бюджетът за програма „Творческа Европа“ е нищожен, но все пак ще се свие с 20% за следващата година! Харесва ми как Комисията го определя като „връщане към нормалните нива“. Това ще рече, че за 2 години дадохме малко повече на творците, но е време пак да ги ограбим?

Как може да се твърди, че се работи за културното многообразие в Европа, щом парите за култура са толкова малко? На мен това ми изглежда много странно и доста лицемерно.

И още нещо, което продължава да бъде сериозен проблем, а именно административното бреме. Да, напредък имаше в работната програма за 2022 г., но това далеч не е достатъчно. Нужно е промяната да започне от бюджетната линия и това ще бъде една от линиите, по които ще работя като докладчик в сянка.

Мисля, че всички групи сме обединени по тези въпроси и се надявам на една ползотворна работа по бюджет 2023.

Pin It on Pinterest