Андрей Ковачев: България се нуждае от предвидимост и диалог, а не от шоу и опити за „изчегъртване“

Андрей Ковачев, евродепутат, в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 17-ти юли 2021 г., заяви позиции по следните теми:

Политическата обстановка в България.

    „Как изглежда това, което се случва в България и забелязва ли се в Европа – взимането на властта от един шоумен, който дава изявления на запис от своето студио и ги излъчва по фейсбук и изгубилия лидер на ГЕРБ, който 10 години управлява България?“, попита водещата Илиана Беновска. Андрей Ковачев отговори, че всичко се забелязва, а хората в европейските институции искат да знаят има ли предвидимост в страната ни и какво ще се случва. Всички големи теми са свързани и с България и Брюксел иска да знае какви позиции ще заема бъдещото правителство, за да не се разединява ЕС.

     „Но виждате какво се случва тук, Слави Трифонов си записа едно изявление към народа и си го излъчи една сутрин, когато ни съобщи един бомбастичен кабинет, оглавяван от Николай Василев. После се оказа, че Николай Василев няма да оглавява кабинета, но преди да се случи този отказ аз попитах Бойко Борисов  защо Слави Трифонов се дължи като „паша в харем“?“, продължи Беновска и пусна в ефир запис от отговора на Борисов:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 Илиана Беновска: Г-н Борисов, нещо което не казахте-кога ще съобщите Вашия анализ – поради силата на какви права, самочувствие или зависимости от институции или организации  Слави Трифонов се разпорежда с политическите си партньори от новите партии, като „паша в харем“? Какъв е Вашият анализ? Кой му дава тази сила?

Бойко Борисов: Такъв си му е характера. Пак казвам, ако той искаше да прави правителство, самият му изказ щеше да бъде друг – „Колеги, подкрепете ме, аз съм готов да нося политическа отговорност, макар и с шейсет и няколко депутата и да успея?“. Благодаря!

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

     След като изгледаха записа Беновска попита: „Какъв е Вашия анализ, откъде идва това самочувствие, което демонстрира Слави Трифонов в поведението си като политик?“. Андрей Ковачев отговори, че няма как с 65 депутати да нямаш диалог с другите политически сили в парламента и да очакваш безрезервна подкрепа. Според него в момента няма никаква предвидимост и ситуацията за страната е много опасна. Не знаем какво ще се случи и всички сценарии са открити. Това води до загуба на доверие и невъзможност за България да се възползва от фонда за възстановяване на ЕС. 

    „Вчерашната пресконференция от БТА, която сценаристите Тошко Йорданов и Филип Станев дадоха в отсъствието на Слави Трифонов, какво е Вашето впечатление и доколко така се прави политика?“, попита Беновска. Андрей Ковачев отговори: „За мен тази пресконференция или шоу бяха напълно безсмислени, защото бяха с кандидат, който няма да бъде кандидат и програмата на този кандидат няма да бъде изпълнявана. Ще има нов кандидат и нови министри. Това потвърждава неприятното чувство, че България е непредвидима и нестабилността се затвърждава след тази пресконференция! Трябва да има диалог между политическите сили в следващия парламент, за да има възможност за създаване на предвидимо правителство! Ние говорим често за стабилност, някои хора се дразнят от това, но трябва да знаем какво ще се случва и да минем през този период на въпросителни!“.

    Водещата пусна в ефир част от пресконференцията на Тошко Йорданов, Филип Станев и Николай Василев от 16-ти юли и попита как изгледат езика на тялото и поведението:

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Добре дошъл, г-н Василев, много се радвам да Ви видим! Имам няколко конструктивни въпроса. Къде е Слави Трифонов? Защо той не се появява? Не се подхилвайте, г-н Станев, няма нищо лошо в това, което питам! Второ, през 2013 г. в едно мое гостуване във вашето шоу аз му предложих да стане политик. Той отказа да стане политик. Какво се е променило оттогава досега? И трето, кога най-накрая ще съобщите състава на новия кабинет, ще изчакате президентът Радев да ви връчи мандата и тогава ли, или изпреварващо ще го направите?

Тошко Йорданов: Само да уточня, че този въпрос трябва да е към нас, а не към г-н Василев!

Илиана Беновска: Аз просто го поздравих с добре дошъл, учтива бях, извинете ме, г-н Йорданов! Въпросите са към вас!

Тошко Йорданов: Г-н Трифонов е на работа в момента.

Илиана Беновска: Къде работи той?

Тошко Йорданов: Г-н Трифонов работи в телевизия 7/8 и е на работа в момента. 2013 г., когато сте гостувала и г-н Трифонов Ви е отказал да стане политик, е 3 години преди да има референдум. След националния референдум, който ние инициирахме и на който, няма да се уморя да повтарям, над 3,5 милиона граждани гласуваха и над 2,5 милиона отговориха с да на всички въпроси. Така подкрепа нито една партия не е постигала в страната. И политическото статукво се изплю върху волята на хората. И тогава, аз n-ти път ще го повторя, явно не сте ни  слушали, тогава стана ясно, че ние или трябва да се откажем, или решението на хората да го направим закон, създавайки политическа партия. Ако имаше вариант да го направим без политическа партия, щяхме да го направим без политическа партия. Така че тази партия е правена от зор. Това е!

Илиана Беновска: Питах за кабинета, ще ми отговорите ли, нали не се криете?

Тошко Йорданов: Кабинетът ще го представим съвсем скоро. Ще си позволя да го кажа точно така – когато му дойде времето!

Филип Станев: Кабинетът, след като стана ясно, че г-н Василев няма да е министър-председател, не сте чели поста вчера, налага се известна ревизия и на останали министри.

Илиана Беновска: А трябва ли да го чета, кажете Вие!

Филип Станев: Трябва да четете информационния поток, вчера г-н Трифонов каза, че ще има ревизия и на останали министри!

Илиана Беновска: Извинете, но Слави Трифонов е някакъв класик, който трябва да четем непрекъснато ли?

Тошко Йорданов: Пълно е с колеги, не е нужно да влизаме в диалог с Вас!

Илиана Беновска: Просто искам да разбера, какъв е историческият момент?

Тошко Йорданов: Беше Ви отговорено!

Филип Станев: Г-жо Беновска, аз не се вълнувам в момента. Искам да сме спокойни всички. Моля Ви, така не можем да водим нормален диалог. Благодаря на всички! Илиана, и на теб благодаря!

Илиана Беновска: Филипе, само кажи трябва ли да четем 24/7 Слави?

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

     Андрей Ковачев коментира: „Това отново показва, че представлението вчера беше безсмислено, защото не казаха нищо за бъдещето на страната! Казаха само, че когато дойде времето ще разберем. Все едно някой самодържец отнякъде ще ни спусне нещо, което ние ще разберем по-късно. Тези пресконференции не носят нищо, освен седмици наред върху тях да се правят анализи за какви смешки или кой кого е обидил. Тези пресконференции са контрапродуктивни!“.

    „Вие сте опитен политик с богат опит не само върху световната, но и върху българската политика, в това число и балканската, не мога да не Ви обърна внимание, цитатът на Тошко Йорданов, че ще съобщят когато му дойде времето, е всъщност цитат от Симеон Сакскобургготски, когато беше министър-председател. Вие много добре знаете тези хватки, като се присламчим към едно ниво, и ние се издигаме на това ниво. Искам да Ви покажа как тези хора не знаят кого са поканили за министър-председател!“, продължи Беновска и пусна още един пасаж от пресконференцията от 16-ти юли:

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Тошко Йорданов: Заповядайте, г-жо Беновска!

Илиана Беновска: Благодаря, г-н Йорданов! Въпрос към г-н Василев, г-н Василев, не знам дали тук присъстващите са чели Вашата книга от 2014 г. „Меню за реформатори“, не знам дали и г-н Йорданов и Филип Станев са чели тази книга, но понеже зная вашият поглед върху международната политика и структурирането, вероятно и затова са Ви поканили, защо не им предложите, взимам повод от думите на г-н Йорданов, че са несистемна партия, пък и от това хубаво шоу, да назначат министър на щастие. В Абу Даби има такъв министър, една от най-успешните икономики. И там този министър е жена. Така ще покажете, че наистина имате духовност. Това го казвам в тона на шоуто, което се разиграва тук, алегорията я разбирате предполагам? Ще ми отговорите ли?

Филип Станев: Вижте, идеята не е лоша в литературен план. Аз не съм чел книгата на Николай Василев, за която говорите.

Илиана Беновска: Той ще Ви я подари!

Филип Станев: А Министерство на щастието, ако искате можем да влезем в хипотезата на книгите на Джоан Роулинг и да направим Министерство на магията!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

   Беновска продължи: „Как можеш да поканиш някого и да не знаеш какви са неговите възгледи? Книгата, за която говоря, е една крайно дясна икономически книга, абсолютно несъвместима с България!“. Андрей Ковачев се съгласи и продължи, че събитието от 16-ти юли няма връзка с бъдещата политическа конфигурация в страната ни. По-важният въпрос, на който не сме получили отговор, е какво ще бъде следващото предложение за кабинет, кога ще бъде направено и ще има ли диалог с другите политически формации. 

   „Вие разбрахте как ще се формира това правителство, с министерство на магията! Аз не се шегувах, като казах, че в Абу Даби има министър на щастието. Това не е нещо маловажно, това е една институция, която може да направи живота по-смислен, а не пълен с фейкове, хейтнюз и липса на удовлетвореност!“, продължи Беновска. Андрей Ковачев заяви, е колкото и да има емоции и да не се харесват определени личности, поне по няколко важни за страната ни въпроса трябва да има разбирателство. По темата за Западните Балкани например задължително трябва да има национална позиция, която вече е била зададена. 

   „Не вдигате ли много нивото на разговора?“, попита Беновска. Ковачев отговори: „Как иначе да разговаряме по национални теми? Не разбирам защо винаги трябва да бъде дърпано към партийната страна. Поне по 3-4 теми трябва да имаме националноотговорна позиция, която да следваме, независимо, че се мразим, че този не харесва онзи или някой иска да „изчегърта“ другия!“.

Медийната среда и свободата на словото?

    „Темата за свободата на словото е една от най-чувствителната, начинът на употреба на медиите, Вашата колежка Елена Йончева предизвика създаване на комисия в ЕП, щели да идват тук през септември!“, продължи Беновска. Андрей Ковачев уточни, че всъщност става дума мониторингова група, която е била поканена още от Екатерина Захариева и Десислава Ахладова, но поради пандемията тази визита не се е състояла. Сега тази група ще посети България през септември. 

    „Понеже върховенството на закона се свързва и със свободата на медиите аз си позволих да попитам вчера двамата представители на Слави Трифонов каква ще бъде тяхната политика към медиите. Разговорът ни обаче прерасна в разговор за ябълки и за дини!“, разказа Беновска и пусна отново запис от пресконференцията от 16-ти юли в БТА:

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Г-н Йорданов, може ли един въпрос? Едно допълнение?

Тошко Йорданов: Не, не може!

Илиана Беновска: Наблюдавам ви внимателно, искам да разбера каква ще бъде политиката ви с медиите? Криете ли се от този въпрос? И как ще се държите с БНТ и БНР? Филип, ще ми отговорите ли за медиите? Защо се криете?

Филип Станев: Не се крием, ще отговоря!

Тошко Йорданов: Като минат въпросите и ако няма въпроси, пак ще стигнем до Вас!

Илиана Беновска: Ето, аз вече съм го задала!

Тошко Йорданов: Никой не задава по 20 въпроса един след друг!

Илиана Беновска: Айде де!

Тошко Йорданов: Г-жо Беновска, укротете се малко!

Илиана Беновска: Аз съм много кротка, Тошко!

Филип Станев: Г-жа Беновска зададе въпрос за медиите, същият ли остава?

Илиана Беновска: Да, само да го конкретизирам. Понеже вие дълги години бяхте и все още сте властелините на медиите, не ви правя комплимент, вие го знаете, важно е да кажете оттук нататък като политици какви ще бъдат взаимоотношенията ви с медиите. Ще правите ли разлика, ще санирате ли процесите в държавните медии? Големите телевизии, които са толерирани, в една от която вие работихте дълги години и цялото ви медийно присъствие как ще го аранжирате? Бъдете смели!

Филип Станев: Ние винаги сме били смели, никога не сме били страхливи. Познаваме се, работили сме в този прекрасен формат, вие бяхте в комисията на „България търси талант“. Но това вече няма значение. Всъщност ние се познаваме с повечето от вас за това, че от дълги години сме в медиите. Ние не можем да имаме по никакъв начин някакво репресивно, някакво негативно, някакво доминиращо или тоталитарно отношение към медиите. Ние продължаваме да сме част от тези медии, нашите професии ни позволяват да ги упражняваме, независимо, че сме влезли в друго поприще. Само да Ви кажа, че ние с колегата Йорданов нямаме някакво такова вътрешно усещане, че сме се превърнали в невероятни политици, сега на сцената са блеснали новите лица на българската политика. Нашите истински професии са различни, ние сме сценаристи, ние сме журналисти, но ние да си повярваме сега, че сме станали политици, както си повярва навремето един пожарникар. Не че има нещо лошо в това да си пожарникар. Така че нашето отношение ще бъде такова. Ние ще бъдем, хайде да използваме този разговорен израз, ние ще бъдем приятелски настроени към медиите и така е правилно. Спомнете си как в предния парламент ние върнахме журналистите обратно, те бяха затворени като стадо и бяха отделени и бяха отделени от парламентаристите. Всеки един, който е на публична позиция, независимо дали е депутат, трябва да бъде открит с медиите. Другото просто не работи!

   И ми хрумва да Ви дам една идея, понеже гледам периодически Вашето предаване, а сега спряхте тази практика, много ми харесва дето подхвърляхте ябълката и тайно се надявах днес да ми метнете една ябълка, с надеждата да я хвана. Но само да Ви кажа, понеже сега е сезонът на дините, може да хвърляте диня, тя се хваща много трудно.

Илиана Беновска: Това с хвърлянето на дините, има други мадами, които хвърлят дини. Но Ви благодаря за идеята! Считайте, че съм Ви дала по една ябълка виртуално! Благодаря Ви!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

   Беновска коментира: „Ето как беше разисквана една от чувствителните теми, да не говорим, че тя беше съпроводена с реплики – „няма да Ви давам думата“, „няма да говорите“, „не се обаждайте“! Това не беше само към мен, това беше дух на цялата пресконференция! Те си поискаха ябълка, вместо да ми отговорят на въпроса!“. Андрей Ковачев заяви, че трябва да се отнасяме с уважение към всеки, който задава въпроси. Той продължи, че що се отнася до рейтинга на България за свобода на медиите, то самите агенции, които определят този рейтинг, трябва да бъдат рейтинговани. Това е голям въпрос, който се разглежда в ЕП. Евродепутатът заяви: „Темата за свободата на медиите е много чувствителна и трябва да бъде разглеждана много внимателно, без емоция, а с конкретни факти – кой е не само формален собственик, който стои зад него, какви са връзките!“. 

Ще има ли нови избори?

    „Мачът Слави срещу Борисов, който в момента е 65 на 63, ще има ли наказателни или дузпи? Как ще се развият нещата?“, попита Беновска. Андрей Ковачев отговори, че все още не се знае дали тези дузпи ще бъдат под формата на трети избори през есента. Той продължи: „Пак се връщам към въпроса за предвидимостта, не се знае дали ще има работещо правителство поне за 6 месеца или една година, защото трябва да завършим плана за възстановяване, за да може този ресурс да бъде устойчиво използван в полза на всички нас!“. Така завърши разговорът между Андрей Ковачев и Илиана Беновска в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 17-ти юли 2021 г.

Pin It on Pinterest