Политика

Александър Симов: БСП се луташе в мъглата – нужна бе промяна

В кампанията ни питаха защо и как Калоян Методиев е в листите –научихме от сайта на ЦИК. Това е нарушение на процедурите в БСП, коментира социалистът

„Не съм видял никаква „антининовска“ кампания. Тези хора, които обяви, че са нейното голямо разочарование, не са казали дори една дума срещу нея. Никакъв „приятелски огън“ по Нинова няма.“ Това заяви членът на Националния съвет на БСП Александър Симов в предаването „Лице в лице“ на bTV.

„Нека да кажем какво има, отвъд пушилката и изявленията с удивителни: БСП постига катастрофален резултат на изборите, цитирам Корнелия Нинова. Два дни по-късно тя обявява, че подава оставка. След като е подала оставка, единствената възможна процедура е да се свика Национален съвет и там да се назначи някой от нейните заместници да изпълнява нейните функции до прекия избор. Ние сме изцяло в уставната процедура, в която БСП трябва да продължи след една тежка загуба и след подадената оставка. Националният съвет се събра и избрахме Атанас Зафиров за изпълняващ функциите на председател. Къде тук е превратът?“, обясни Симов.

По думите му, по време на първоначалния анализ на изборните резултати на БСП, е била повдигната темата за Калоян Методиев и появата му в листата в 25 МИР под номер две – според Симов, една от ключовите катастрофални грешки на БСП по време на кампанията. Той разказа, че този въпрос е бил поставян и на всички предизборни срещи – защо един бивш седесар трябва да е лице на БСП и как той е попаднал в листите.

„Всички научихме, че Методиев е в избирателните листи от сайта на ЦИК, когато те вече бяха публикувани. Тоест, има нарушаване на процедурите в БСП и на политическата автентичност на партията – нещо, което е чувствителен въпрос за всички леви хора и за избирателите на БСП. А заради усещането за неавтентичност, нашите избиратели намаляват“, каза Александър Симов.  

Според него една от основните причини резултатите на БСП от 2021 г. насам постоянно да падат надолу е,  че в последните 3 години БСП се опитвала да научка обществените настроения, вместо като истински идейна лява партия, да предложи своята платформа за реорганизация на държавата и да чака хората сами да я открият.

„Това е като лутане в мъгла. Когато една партия започне да се лута в мъглата, резултатите ѝ не могат да дойдат. А това се случва, когато една партия престане да вярва в своите идейни основи. И когато БСП престане да вярва в своите идейни основи, Калоян Методиев става неин кандидат“, посочи Александър Симов.  

Той подчерта, че решението на Националния съвет на БСП Методиев да бъде изключен от парламентарната група е взето единодушно – със 106 гласа „за“ и без нито един „против“.

„То даже не трябваше да се гласува от парламентарната група, защото е задължително за изпълнение, но това беше още един жест на компромис, направен, за да се види, че няма нищо диктаторско и превратаджийско“, коментира Симов.

Той каза още, че на заседанието на Националния съвет е имало гласове Корнелия Нинова да бъде наказана, но такова решение не се е взело.

„Няма никакъв реваншизъм, точно защото няма преврат. Има уставна процедура, по която БСП да излезе от кризата, в която е попаднала“, подчерта социалистът.

Той бе категоричен, че на фона на изборния резултат на БСП, който е историческо дъно за партията, промяната е била необходима.

„Кога да направим тази промяна? Когато паднем под 100 000 избиратели и останем извън парламента, за да можем комфортно да обсъждаме какви са ни проблемите ли? Някои даже казват, че сме закъснели“, каза още Симов.

Според него БСП е изгубила посоката си на истинска лява и социалистическа партия.

„Левицата, за да бъде автентична, трябва да иска радикална промяна на икономическата система, да се бори постоянно срещу неравенството и да бъде вярна на принципите си“, категоричен бе той за посоката на БСП оттук нататък.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest