Александър Сиди: Ще направим възможното да забавим зеленото лицемерие

Александър Сиди е роден на 13.10. 1981 г. в Стара Загора. Завършва ПМГ „Гео Милев”, а след това право във Великотърновския университет. Той е депутат в 44 Народно събрание.

– Г-н Сиди, окончателно ли е решението ВМРО да се яви самостоятелно на парламентарните избори на 4 април?

– Решението е от вчера. То е и на Организационния съвет, и на ИК на ВМРО. Считаме, че имаме силите сами да се справим с 4% бариера. 

ВМРО успя да изпълни голямата част от своята управленска програма,

т.е. българският избирател знае реално какво може да очаква от нас, как работим, как изпълняваме – не просто даваме обещания.

– Какво предстои в предизборната кампания на ВМРО?

– Ние винаги сме разчитали на разговора очи в очи със своите избиратели. В условия на пандемия няма как да направим големи събирания, но предстои да посетим по места симпатизантите ни, да чуем какво те биха искали от нас, да разговаряме откровено, а после те да разкажат на близките си.

– Кои теми остават приоритет за ВМРО днес, а и при евентуално влизане в следващия парламент?

– Ще направим всичко възможно

да забавим процеса по включване на България в „зелената сделка”,

да забавим зеленото лицемерие,

което ще удари изключително силно и моя роден град Стара Загора. Бихме искали България да се нареди сред скептиците като Полша и Унгария по отношение на сделка, която на практика би оставила страната без енергийна алтернатива, в случай на затваряне на рудници и ТЕЦ-ове.

– Това е много трудна задача. Голяма част от еврофондовете са вече обвързани със зелената сделка…

– Всяка една трудна битка е предизвикателство. Субсидиите са важни за развитието на догонващи страни като нашата. Но все пак е от огромно значение за какво се отпускат средства и още повече за какво се харчат. Ясно е, че няма как да се спре процесътНо едно е да подпишем за затваряне на Енергийния комплекс през 2025 г. и съвсем друго – през 2050 година. Това са допълнителни 25 години на постепенна промяна, подмяна на енергийни източници, развитие, а не шоков удар върху цели региони и по енергийната сигурност на страната.

Трябва да забавим зеленото лицемерие „Зелена сделка“!

Продължаваме да се борим и за нашата концепция срещу циганизацията. Тя би имала дисциплиниращ ефект и в последна сметка ще донесе позитивни резултати на всички, включително на групите, които се считат за засегнати от нея. Надявам се да имаме следващо правителство, способно да отстоява националните интереси.

– Ако е вярна социологията няма ли да е твърде трудно дори създаването на следващо правителство, да не говорим за задържането му на власт?

– Това ще каже българският избирател. Смятам и вярвам, че българите ще изберат стабилността и шанса за развитие. Без значение какво им говори армията тролове, каквито и приказки да им разказва. А когато направят избора си, съставянето на правителство от влезлите в НС партии няма да бъде толкова трудно. Спомняте си, че и при съставянето на правителство в предишния парламент се говореше колко краткосрочно ще е то. А вижте – то е единственото, което ще изкара пълния си мандат.

– Не мога да не попитам остава ли на дневен ред твърдата позиция на ВМРО относно Македония?

– Позицията на ВМРО е една и съща от 130 години насам и няма защо да се променя. Опира се на факти, не на пропаганда. Надявам се в следващото народно събрание да има разум и сила да бъде отстояван българският интерес,

за да спрем либералните сили, говорещи за безусловна подкрепа на Македония за ЕС,

готови да предадат този интерес в името на няколко спечелени гранта. Като вицепремиер Красимир Каракачанов върна през 2017 година разговора за Македония на дневен ред. Да, бе подписан договор за приятелство и добросъседство, но той не се спазва. Ако Заев си мисли, че ще вкара Македония в ЕС, спекулирайки с исторически факти и въвеждайки изучаването на сръбски език – налаган по тези земи съвсем не отдавна с цената на десетки хиляди избити и стотици хиляди репресирани в Македония, не е изчислил добре нещата. Не може единия ден да честваш Гоце Делчев, водач и идеолог не на друго, а на Българските македоно-одрински революционни комитети, а на другия да въвеждаш сръбски език.

– Имате ли впечатление как се развива Стара Загора?

– Разбира се. Не живея в Стара Загора, но там живее майка ми. Там е гробът на баща ми и често си идвам. Стара Загора е прекрасно място. Променя се много в последните години и това е много добре. А в същото време запазва онзи невероятен дух на „под липите”. Има и проблеми, които обаче може да реши, защото има потенциала за това. Дано да е по-бързо! Развива се и в основата на това развитие е Енергийният комплекс, чието оптимално съществуване трябва да отстояваме. 

Пожелавам на старозагорци здраве! Нека масово да излязат на 4 април и да гласуват за избраниците си.

Интервю на старозагорския информационен сайт Zarata.info с Александър Сиди.

Pin It on Pinterest